Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Partnerovo ego, nebo lepší sex? Každá máme právo volby. Jaká bude ta vaše?

  • 29. července 2022 | 06:00

    V jednadvacátém století se muži ocitli v situaci, kdy si nejsou jisti svou dostatečnou mužností. Ženy se bez nich obejdou a uživí celou rodinu. Mnoho z nás je také praktičtější a šikovnější a doma si spraví i kapající kohoutek. Najednou se tedy začalo opatrně přešlapovat kolem křehké mužské duše, jež sbírá jeden šrám za druhým. Mnoho žen se tak snaží ochraňovat chlapáckost svých protějšků, ale paradoxně tím jdou jen samy proti sobě.

    Výzkumnice Jessica Jordan v nedávné studii zjišťovala u více než šesti set žen, nakolik ochraňují „mužskou roli“ svého protějšku. Cílem bylo odpovědět na otázku, jak ovlivňuje partnerské vztahy právě nejistota ohledně role „správného chlapa“. Většina respondentek se shodla, že získat status „opravdového muže“ není snadné, ale o to lehčí je o něj přijít. Výzkum také přinesl zajímavá zjištění o ženách, které se snaží neohrozit pocit partnerovy maskulinity: předstírají častěji orgasmus a obvykle nejsou schopny pravdivě komunikovat o svých sexuálních potřebách.

  • Necháváme si to pro sebe

    Že si lidé často nechávají své pocity ze sexu pro sebe, ukázal také průzkum e-shopu pro zdravou sexualitu Yoo.cz (3400 respondentů). Zpětnou vazbu o tom, že by příště v sexu potřebovali něco jinak, sděluje polovina žen i mužů jen zřídka. Pouze třetina zástupců obou pohlaví uvedla, že zpětnou vazbu sdělují ve většině případů. Přitom 85 % žen a 81 % mužů si uvědomuje, že nejlepším řešením partnerských problémů je upřímná komunikace. To, na čem se drtivá většina lidí shodne, se však mnohým nesnadno realizuje.

    O ženské sexualitě s odbornicí:

    Video se připravuje ...
    Nejsi v tom sama: Se sexexpertkou o ženské sexualitě a schopnosti dosáhnout orgasmu • VIDEO: Videohub

  • Právo volby

    Jordan se od mládí zajímala o role jednotlivých pohlaví – konkrétně o romantické a sexuální vztahy heterosexuálů. „Dostávala jsem spoustu ,dobrých rad', jak zvládnout a zkrotit muže. Naprostá většina z nich se točila okolo ochrany jejich pocitu maskulinity,“ vzpomíná vědkyně. Původně se ve svém projektu pokoušela zjistit pravdivost jedné teze, a to té, že se muži považující svou mužnost za ohroženou méně zajímají o názory partnerky na společný sexuální život. „Osobně jsem to považovala za vysoce pravděpodobné. Zároveň mi ale došlo, že ženy ve vztahu s nejistým mužem si případné kritické připomínky nechají raději pro sebe,“ popisuje výchozí úvahu.

    Rozhovory se ženami její předpoklad takřka jednohlasně potvrdily. Téměř všechny souhlasily, že je nutné omezit stížnosti na partnerské soužití, sex nevyjímaje, pokud by mohly ohrozit partnerovo maskulinní ego. Toto zjištění považuje Jordan za extrémně důležitý první krok, jak pomoct mužům i ženám pochopit, v čem je jejich přístup nezdravý. Pro zdravé vztahy je totiž nezbytné umět vyjádřit své potřeby – protože do hlavy nám nikdo nevidí.

    O snazším dosažení orgasmu s odbornicí:

    Video se připravuje ...
    Expertka názorně předvádí, jak dosáhnout snadněji orgasmu • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

  • Upřímnost nade vše

    Z analýzy rozhovorů s respondentkami také vzešly zajímavé souvislosti mezi výdělkem jednotlivých partnerů a spokojeností v sexu. A sice ty, že ženy vydělávající víc než partner až dvakrát častěji předstírají orgasmus – v porovnání s těmi, které do rozpočtu přispívají méně než muž. Dále také ženy, které se domnívají, že se jejich partner snaží chovat jako „opravdový chlap“, mnohem častěji souhlasí s tímto tvrzením: „Mrzelo by mne, kdyby moje názory na soužití mohly ublížit jeho citům.“ Navíc ženy, u nichž výměna názorů o sexu vyvolává úzkost, jen zřídka dovedou partnerovi vysvětlit, co jim při sexu dělá dobře.

    Klíčové je podle Jordan najít pro upřímnou komunikaci vhodný moment. Také vztahová terapeutka Zdeňka Pospíšilová v nedávném rozhovoru připomíná, že mohou vznikat zbytečná nedorozumění, pokud si člověk neumí ve vztahu otevřeně říct, co chce. „Ať už kvůli tomu, že se například stydí, nebo kvůli tomu, že má strach. Nelze bohužel předpokládat, že můj protějšek vždy ví, co cítím a co prožívám.“ Psycholožka tedy povzbuzuje v tom, že je důležité mluvit o svých pocitech upřímně. Lepší je 5 vteřin trapnosti než si nedovolit říct, po čem toužíme, a nikdy své touhy neprožít.

Diskuse ke článku
.