Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Oslavte Mezinárodní den fetiše! BDSM pomáhá na deprese a zlepšuje zdraví

  • 21. ledna 2022 | 06:00

    Není to tak dlouho, co se lidé se sexuálními libůstkami, jež vybočovaly z normálu, museli schovávat a společnost je odsuzovala jako zvrhlíky. Naštěstí době temna v tomto ohledu odzvonilo, a tak se mohou příznivci BDSM a jiných fetišů radovat a mohou oslavovat Mezinárodní den fetiše, který připadá na třetí lednový pátek.

    Vedle toho, že tyto sexuální praktiky přitahují v současné době čím dál více lidí, těší se také větší pozornosti vědců. O BDSM a jeho příznivcích tak vznikla již celá řada studií, které prokazují, že jde o neškodnou – mnohdy naopak příznivou – zábavu. Je záliba v BDSM výsledkem sexuálních traumat? Co má společného s meditací a jak může pozitivně ovlivnit naše pracovní nasazení i partnerský život?

  • Je to úchylka, nebo ne?

    Na BDSM je mezi veřejností stále často nahlíženo jako na úchylku, ačkoliv řada vědeckých studií prokázala, že tomu tak není. Některé prvky lehčího BDSM lze navíc nalézt i v ložnicích napříč populací. "Do světa BDSM zavítal při sexu už téměř každý. Kdo z nás už alespoň jednou třeba šátkem nesvázal svému partnerovi při erotických hrátkách ruce, nohy nebo mu nezavázal oči a nekousl ho do ouška, bradavek či jiného místa na těle? Kdo partnera nikdy nelechtal, neštípl, nezatáhl za vlasy nebo neplácl po zadku? A i tyto praktiky už zajisté patří do lehkého BDSM," říká profesionální domina Madam Vera. Svět BDSM má velmi zajímavé možnosti erotiky, fantazie, vášně, ale zároveň bolesti. Je to směs adrenalinu a endorfinu dohromady. Pojďte se podívat na některé zajímavosti, které odhalily odborné výzkumy.

    Podívejte se, co o naplácání říká Lady Dee:

    Video se připravuje ...
    Pornoherečka radí: Jak si říct, když chcete naplácat • VIDEO: BPŽ

  • Sexuální trauma v dětství je mýtus

    O BDSM koluje mnoho mýtů či polopravd a mezi nimi je i představa, že tyto choutky přitahují lidi, kteří byli v raném dětství sexuálně zneužiti. Studie z roku 2020 uveřejněná v odborném žurnálu Sexuality Research and Social Policy však tento mýtus vyvrátila. Průzkum, jehož se zúčastnilo 771 lidí se zálibou v BDSM a 518 lidí, kteří tento typ sexu nevyznávají, se pomocí specializovaných dotazníků zaměřil na možná traumata a také citové vazby respondentů. Ačkoliv příznivci BDSM vykázali o něco více zkušeností s fyzickým násilím v době dospělosti, výsledky u nich v rovině sexuálního zneužívání v dětství neodkryly žádné výrazné odchylky od druhé skupiny respondentů.

    Podívejte se na debatu o BDSM:

    Video se připravuje ...
    O čem se mlčí: BDSM - Co to znamená a co se pod zkratkou skrývá? • VIDEO: Videohub

  • Práh bolesti

    Rozumná míra bolesti ke zdravému BDSM sexu jednoduše patří. A podle loňské studie belgických odborníků zveřejněné v odborném časopise Journal of Sexual Medicine vykazují příznivci BDSM vyšší práh bolesti, ať už jsou v pozici dominantního nebo submisivního partnera. Obzvláště u submisivních partnerů přitom práh bolesti po BDSM styku vykazoval další zvýšení. Ačkoliv je hodnocení bolesti značně subjektivní, roli zde mohou hrát tělesné i psychologické pochody spojené se sexuálním prožitkem. "Sexuální vzrušení prokazatelně ulevuje od bolesti a zvyšuje práh bolesti, přijímání bolestivých podnětů je navíc při BDSM hrátkách vědomé a chtěné a i submisivní partner nad ním má kontrolu," komentuje průzkum Adam Durčák z e-shopu Ruzovyslon.cz.

    Podívejte se na historii erotických pomůcek:

  • BDSM a deprese

    Novodobé výzkumy naznačují, že milovníci BDSM méně trpí depresemi, úzkostmi, PTSD i dalšími psychologickými patologiemi a také jsou často celkově spokojenější. Někteří odborníci si dokonce všímají, že BDSM sex má na ty, kdo ho provozují, podobný vliv jako meditace. Při zdravých BDSM hrátkách musí být oba partneři velmi soustředění, přítomní v daném okamžiku. To podporuje stav takzvaného mindfulness, který příznivci meditací a transcendentálních zážitků dobře znají jako krok k dosažení povzneseného stavu mysli. Vedle toho při BDSM hrátkách hrají roli i změny v chemii mozku vyvolané uvolněním dopaminu a oxytocinu či vzpomínky na pozitivní zážitky s daným partnerem při dané aktivitě. Submisivním partnerům pak k takovému stavu napomáhá i sama bolest. "Bolest jako nástroj k dosažení transformace mysli do vyššího stavu je dobře známá napříč různými náboženstvími a spirituálními tradicemi. Zmiňme třeba křesťanské flagelantství, tedy sebemrskače, nebo buddhistické mnichy meditující v mokrých šatech v mrazu. Akceptovaná a očekávaná bolest dokáže přimět lidi k většímu soustředění, zostřit jejich smysly a dopřát jim únik od všedních starostí. V BDSM komunitě je obecně znám pojem subspace, tedy subprostor, kterým tradičně submisivní partneři popisují příjemný stav beztíže, míru a spirituální jednoty, jehož dosahují po BDSM hrátkách zahrnujících bolest," popisuje Adam Durčák.

    Podívejte se na rozhovor s designérkou erotických pomůcek:

    Video se připravuje ...
    Nový vibrátor! Podívejte se na další výrobek české designérky erotických pomůcek • VIDEO: Ladislav Novák

  • Dominance a sebevědomí

    Sex je komplexní a komplikovaný zážitek, který zahrnuje celou řadu různých neurologických procesů. Ty jsou doprovázeny uvolňováním různých hormonů do organismu. Dle výzkumu psychologů i sexuálních terapeutů se tak člověk, který si zrovna dopřál dominantní roli během BDSM hrátek, může těšit na zvýšené soustředění i sebevědomí. Pokles hladiny kortizolu, který je u dominantních partnerů významnější než u submisivních, zase pozitivně ovlivňuje schopnost rozhodování. A vzhledem k tomu, že ve vztahu mezi dominantním a submisivním partnerem je klíčové budovat si pouto důvěry a odpovědnosti, bývají dominanti dobří také v naslouchání druhým a řešení problémů.

  • BDSM prospívá zdraví i partnerskému vztahu

    Jak už bylo řečeno, příjemné zážitky z BDSM mohou mít významný dopad na mentální zdraví těch, kdo tyto hrátky praktikují. Snížení hladiny kortizolu, které u lidí při BDSM sexu vědci zachytili, významně zmenšuje stres a navozuje mentální pohodu. Příznivci BDSM jsou tak celkově spokojenější, vnímavější vůči potřebám druhých, otevření novým věcem a méně úzkostní. Nejen tyto pozitivní efekty mohou značně napomáhat k harmonickému partnerskému vztahu. "Milovníci BDSM obecně mívají lepší komunikační dovednosti, protože komunikace je u jejich záliby mimořádně důležitá. A právě komunikace je klíčem ke spokojenému partnerskému vztahu. Mají také typicky lepší sexuální gramotnost, vědí, že sex je zábava, a jsou více vnímaví k důležitosti konsenzu. Vedle toho si dlouhodobí příznivci BDSM často ve svých vztazích užívají nadprůměrně vysoké důvěry a upřímnosti," uvádí Adam Durčák.

Diskuse ke článku
.