Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tajemství českých ložnic: Které polohy milujeme a kolik jich během života vyzkoušíme?

  • 9. února 2022 | 05:00

    Jsme národ zvědavý a mnoho z nás jistě láká zjistit, jak to mají se sexem naši sousedé. Nahlédnout do českých ložnic můžeme díky novému průzkumu, jenž zmapoval oblíbenost sexuálních poloh. 

    Najdeme knihy, podle kterých můžeme zkusit jednu novou sexuální polohu každý den v roce. Jak průzkum ukázal, to rozhodně není kniha pro nás! Podívejte se, jak jsme na tom v sexuální gymnastice!  

  • Kterou polohou nejčastěji začínáme?

    Ukázalo se, že Češi jsou velmi klasicky založeni a během milování upřednostňují tradiční misionářskou polohu, která slouží i jako nejčastější zahajovací pozice sexu. Je fakt, že když se díváte na romantický film, kde dojde k prvnímu sexuálnímu sblížení hlavních hrdinů, je to většinou během této klasické polohy. Nic proti ní, je v podstatě velmi romantická, můžete se dívat do očí partnerovi nebo se vášnivě líbat.

    Video se připravuje ...
    Nejsi v tom sama: Se sexexpertkou o ženské sexualitě a schopnosti dosáhnout orgasmu • VIDEO: Videohub

  • Kolik sexuálních poloh zkusíme během života?

    Nejrůznějších sexuálních pozic existují podle dostupných informací až stovky, většina Čechů jich za svůj milostný život vyzkoušela méně než tucet. Kupříkladu přibližně 41 % Čechů a Češek ve věku 54 až 65 let vyzkoušelo za svůj dosavadní milostný život maximálně 5 různých pozic a v celém věkovém průřezu dospělé populace od 18 do 65 let bylo nejčastější odpovědí 6 až 10 odzkoušených sexuálních poloh. Zjistil to nedávný průzkum, který na reprezentativním vzorku 529 mužů a 505 žen zpracovala agentura Ipsos pro e-shop Ruzovyslon.cz.

    Video se připravuje ...
    Pornoherečka radí: Tajný tip, který používám, a pomůže vám k bombastickému sexu • VIDEO: BPŽ

  • Které polohy milujeme?

    Průzkum se zaměřil také na nejoblíbenější sexuální polohy Čechů, mezi nimiž celkově vede misionářská poloha, kterou preferuje asi 35 % respondentů. Za ní se umístila poloha na koníčka (okolo 23 %) a na třetím místě pak poloha zezadu neboli na pejska (zhruba 20 %). Do první pětice se dostala i poloha lžičky (asi 6 %) a pozice, kdy žena leží na břiše a muž do ní proniká zezadu (5 %). Pokud se podíváme na preference podle pohlaví, u mužů se misionářská poloha těší zhruba stejné oblibě jako pozice na koníčka.

    U žen vede právě misionář, ovšem druhá příčka patří pozici na pejska. „Misionářskou polohu nejvíce preferuje nejstarší věková kategorie 54 až 65 let, nejméně oblíbená je u lidí mezi 27 a 35 lety. Ač u mladší generace tato poloha tolik nerezonuje, jsou to právě ti nejmladší, kteří milování právě v této pozici nejčastěji zahajují. Je totiž snadná i pro úplné začátečníky a zároveň je jednou z poloh, kdy si partneři mohou užít nejvíce intimity a vzájemné blízkosti,“ komentuje průzkum Adam Durčák z e-shopu Ruzovyslon.cz, který testuje a prodává erotické pomůcky a zabývá se zdravou sexualitou.

  • Kolik poloh vystřídáme během jednoho milování?

    Z používaných úvodních poloh při sexuálním styku respondenti vedle misionářské polohy dále nejčastěji zmiňovali pozici na koníčka a polohu lžičky. Při druhé jmenované partneři leží na boku, muž za zády ženy a zezadu do ní proniká. Během samotného sexu pak lidé nejběžněji vystřídají 2 až 3 polohy. Použití 4 a více poloh během jednoho milování uvádějí přibližně 3 z 20 respondentů ve věku 18 až 26 let, s postupujícím věkem se tento podíl snižuje až na zhruba 1 z 20 respondentů v kategorii 54 až 65 let. Přibližně čtvrtina respondentů z této věkové skupiny si pak obvykle vystačí pouze s jednou sexuální polohou.

  • Střídání sexuálních poloh poskytuje potěšení pro tělo i pro smysly

    Sexuální polohy jsou často zmiňovány jako důležitý aspekt pestrého milostného života. Podle expertů jsou faktorem, který dokáže do skomírajícího partnerského vztahu znovu vrátit jiskru. V čem tedy vězí kouzlo střídání různých pozic? „V prvé řadě dochází v různých pozicích vždy k trochu jinému typu sexuálního dráždění a k trochu jinému průniku – co do hloubky i tlaku. To je důležité hlavně pro ženy, které k dosažení orgasmu potřebují intenzivnější podněty. Pro muže jsou různé sexuální pozice přitažlivé, protože nabízejí vždy trochu jiný výhled na ženské tělo. A muži, jak známo, jsou více vizuálně orientováni než ženy. Hned po penisu jsou jejich hlavním ‚sexuálním‘ orgánem oči,“ popisuje Adam Durčák. Co se týče příjemnosti sexuálních poloh, věnoval se jí nedávný výzkum Kamasutra In Practice týmu doktorky Krejčové, na němž se podílel také známý biolog Jaroslav Flegr. Studie naznačuje, že dosažení orgasmu u žen může napomáhat poloha na koníčka nebo sex v pozici, kdy oba partneři sedí čelem k sobě. Tato oblast sexu je však vědci stále poměrně neprobádaná, a proto se můžeme v budoucnu těšit na další výzkumy s potenciálem zlepšit kvalitu našeho sexuálního života.

Autor: roh, swp
Diskuse ke článku
.