Pátek 17. května 2024
Svátek slaví Aneta, zítra Nataša
Oblačno, déšť 20°C

Záhadný testosteron: Proč nám klesá jeho hladina a vyhyneme impotentní?

  • 24. dubna 2022 | 06:00

    Hladina testosteronu má klesavou tendenci po celém světě a mnoha lidem vůbec nedochází, jak moc nás tento hormon ovlivňuje a co všechno se kvůli jeho poklesu nebo kolísavosti může pokazit. Testosteron totiž ovlivňuje nejen naše libido, ale také dlouhověkost, zdraví, proces rozmnožování a zdravý vývoj plodu.

    Existují výzkumy, které prokazují, že nejenže počet spermií a hladiny testosteronu klesají, ale i že to dělají v tandemu a alarmujícím tempem jednoho procenta ročně v západních zemích. Když si vezmete, že za padesát let je to tak pokles o celou polovinu, je to docela děsivé. Další čísla v amerických průzkumech ukazují, že mezitím se míra rakoviny varlat a prevalence erektilní dysfunkce zvyšují podobnou rychlostí – stejně jako míra potratů. Čím to je způsobeno?

  • Substituční terapie testosteronem

    Pokud mají muži pokles testosteronu nebo se jim ho netvoří dostatek, mohou podstoupit substituční terapii. Je pozoruhodné, že používání substituční terapie testosteronu se dramaticky zvýšilo u mladších mužů, z nichž mnozí ji užívají, aby zvýšili svou energii a svalovou hmotu. Ve skutečnosti studie v časopise Journal of Urology z dubna 2017 zjistila, že užívání testosteronové substituční terapie se od roku 2003 do roku 2013 zvýšilo čtyřnásobně u mužů ve věku osmnáct až pětačtyřicet let a trojnásobně u starších mužů. Jenže co si mnoho mužů neuvědomuje, je to, že při substituci testosteronu dochází k poklesu produkce spermií, takže pokud chtějí mít děti, jsou sami proti sobě.

    Video se připravuje ...
    Sex ve dvou minutách: Co se při milování děje ve vašem těle? • VIDEO: youtube/glamour

  • Není to jen mužský hormon

    Lidé si často myslí, že testosteron je „mužský“ hormon, ale dívky a ženy také produkují testosteron ve vaječnících (u mužů ho tvoří varlata); ženy ho však produkují v mnohem menším množství než muži. U obou pohlaví hormon ovlivňuje hladinu energie, kognitivní funkce, libido a sexuální funkce. Když je nedostatek sexuální touhy u žen trvalý a znepokojující, léčí se také testosteronem. Je tedy zřejmé, že testosteron hraje klíčovou roli v sexuálních funkcích žen – stejně jako u mužů.

    Video se připravuje ...
    Sex a počasí: Ženy to rády v létě, mužům haraší s příchodem zimy • VIDEO: Blesk TV

  • Ženám se mění podle věku

    Hladina testosteronu se u žen mění během života a záleží na tom, v jaké jsou zrovna fázi. Ovšem je tu háček, protože příliš mnoho nebo příliš málo může udělat pěknou paseku. Například když je žena těhotná, tak aby se její dítě správně vyvíjelo, musí být vystaveno správnému množství testosteronu v děloze ve správný čas. Je to úplná detektivka! Pokud chlapeček v děloze nedostane dostatek testosteronu, podepíše se to zřejmě na jeho genitáliích i mozku, které nebudou typicky mužské. Stejně tak příliš mnoho hormonu u holčičky způsobí to, že nebude typicky ženská. Jakmile se děti narodí a začnou dospívat, mohou tyto hormonální účinky ovlivnit způsob, jakým se vnímají z hlediska pohlaví. Také mohou ovlivnit to, s čím si děti nejraději hrají, například hraní si s auty a náklaďáky, nebo naopak s panenkami, a jejich styl hry. Jedinci tak mohou být jemní a citliví, či drsní.

    Video se připravuje ...
    Gábi se nebojí zeptat: Jak špatný sex ovlivňuje naše zdraví • VIDEO: Adam Balažovič

  • Vliv přílišného množství testosteronu na ženy

    Když mají dívky a ženy zvýšené hladiny testosteronu, může se u nich vyskytovat syndrom polycystických ovarií, jehož četnost je také vyšší. Tyto ženy mají často nepravidelnou menstruaci, problémy s plodností, včetně vyššího počtu potratů, chlupy na nevhodných místech, akné a nadměrně přibírají. Pokud otěhotní, jejich dcery budou mít pravděpodobně vyšší index tělesné hmotnosti.

  • Co způsobuje pokles a kolísání hladiny hormonů?

    Vědci se shodují na tom, že všechny reprodukční změny, ke kterým došlo v posledních letech, jsou natolik propojené, než aby to mohla být náhoda. To, co je způsobuje, bude z jedné strany špatný životní styl, tedy kouření, nadměrné pití a podobně, ale z druhé strany i něco dalšího. Denně jsme vystaveni stovkám různých chemikálií, a to jak ve stravě, tak ve vzduchu, mažeme si je na sebe a to vše má zřejmě vliv mimo jiné i na testosteron. Tím je samozřejmě ohrožena plodnost populace a je možné, že pokud s tím rychle něco neuděláme, sami se dovedeme k vyhynutí.

Diskuse ke článku
.