Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Gábi se nebojí zeptat: Zamilovaná žena se chová jako na drogách!

Video se připravuje ...
VIDEO: Adam Balažovič
26. dubna 2016 | 06:00

Zamilovanost je krásná, ale občas komplikuje lidem život. U žen to platí více než u mužů. Ti na rozdíl od žen blázní spíše kvůli sexu než kvůli lásce. Probrala jsem tuto tematiku s profesorem Petrem Weissem, který potvrdil, že zamilovaní lidé se chovají jako lidé pod vlivem drog.

„Když se žena zamiluje, chová se ještě méně racionálně než zamilovaný muž. Často za sebou palí všechny mosty a jde za svou láskou,“ vysvětlil mi pan profesor Weiss a pokračoval: „Zamilování se v lidové mluvě říká: být opilý láskou. V mozku se v tomto stavu tvoří hormony a transmitery, které připomínají svým složením budivé aminy. Takže to znamená, že jsou to endogenní drogy. Drogy, které si mozek sám produkuje. Lidé, když jsou zamilovaní, jsou zfetovaní, a proto se nechovají racionálně.“

V takovém stavu se nedá prožít celý život, protože nasazuje našemu úsudku růžové brýle. Ty po vystřízlivění spadnou a může se stát, že zjistíme, že ten, do koho jsme se zamilovali, vůbec není takový, jak jsme se domnívali.

Jak dlouho trvá zamilovanost?

Profesor Weiss proto uklidňuje, že naštěstí zamilování netrvá celý život. "Pokud byl už někdo někdy zamilovaný, tak ví, že je to stav zúženého vědomí. Kdyby byl člověk zamilovaný celý život, tak by pravděpodobně nic kloudného nevytvořil," dodává.

Zamilování je prostě jen dočasný stav. Mozek si sice na endogenní drogu zvykne, ale ona přestane působit. Proto si  mnohá z nás, když skončí zamilování, což je v průměru tak do dvou let, najednou řekne: Kam jsem dala oči, vždyť my nemáme nic společného! "Nebo si po dvou letech uvědomí, že to je ten člověk, se kterým chce strávit zbytek života," uzavírá Petr Weiss.