Neděle 19. května 2024
Svátek slaví Ivo, zítra Zbyšek
Oblačno, déšť 19°C

Jak se správně omlouvat? Zlatá pravidla, na která byste neměli zapomínat

  • Omluva
    16. listopadu 2023 | 06:00

    Může nejen pohladit, ale překvapivě také ublížit. Záleží totiž na obsahu i na poselství omluvy. Čemu se tedy vyhnout?

    Někdo jí vůbec není schopný. I když ví, že udělal chybu, je tak těžké přiznat to nahlas a říct „promiň“. Spousta lidí pro změnu omluvu nemyslí vážně nebo ji okamžitě trochu shodí. Přitom chyby děláme opravdu naprosto všichni a omluva neznamená ponížení, ale naopak přiznání toho, že jsme šlápli vedle a mrzí nás to. A jak víte, chybami se člověk učí. Jak to tedy s omluvami je?

  • Autor: iStock

    Žádný zdravý a vyrovnaný partnerský vztah nemůže fungovat bez slůvka „promiň“, bez schopnosti omluvit se za vlastní pochybení. Omluva je důkazem toho, že nemyslíte jen na sebe, že vám nejde jen o vaše ego, ale o hledání způsobu, jak spor vyřešit. Omluva je v takových případech startovní čárou a nezbytnou podmínkou, jak dojít ke shodě. Každý vyřešený partnerský spor či hádka, každá vyřešená krize posouvají vztah do větší hloubky, blízkosti a kvality. Bez zdravé omluvy nelze mít zdravý vztah.

  • Promiň, ale...

    Autor: iStock

    Každá z nás někdy v životě slyšela typ omluvy, kdy za prvními vlídnými a očekávanými slovy přišlo slůvko „ale“, po němž následoval výčet toho, co jste neměla udělat. Vše počínající slůvkem „ale“ omluvu zcela degraduje. Po ospravedlnění tohoto typu se obvykle roztáčejí kola hádky, křivdy a ublížení nanovo.

  • Omlouvám se, že jsem se tě něčím dotkl 

    Autor: iStock

    Na první poslech zní tato omluva docela hezky, ale zamyslete se nad ní! Pokud se již rozhodnete omluvit se, mělo by být zřejmé, za co konkrétně se partnerovi omlouváte, čeho ve svém chování litujete. Z omluvy typu „omlouvám se ti, pokud jsem se tě něčím dotkla“ lze jen těžko vyvodit, za co konkrétně se partnerovi omlouváte. Buď je v tomto případě viník pohodlný a nechce vynakládat energii na to, aby se hlouběji zamyslel, čím druhému ublížil, nebo je zkrátka alibista a v podstatě tak opět jen hází vinu a odpovědnost na druhého.

  • Aby byl klid...

    Autor: iStock

    Dalším typem „omluvy neomluvy“ je omluva pronesená z touhy po klidu. I tyto omluvné věty mohou znít líbivě a šlechetně, o skutečnou omluvu ale nejde! „Omluva pro klid“ řeší vzniklou nepohodlnou situaci, ale ne pocit viny a odpovědnosti za nevhodné chování. Ani tato omluva nemůže být startovní metou pro zdravé a partnersky dospělé řešení situace, neboť její motivací není uznání vlastní chyby. Navíc bývá časté, že si omlouvající se zvykne takto řešit konfliktní situace a začne omluvu používat jako nástroj k jejich urovnání, což omluvný akt bohužel zcela devalvuje.

  • Půlka je má vina, půlka tvá!

    Autor: iStock

    Někteří lidé ubírají omluvě na síle tím, že ji rozpůlí – přesněji, že rozpůlí vinu. Pokud se cítíte za danou situaci vinná a rozhodnete se omluvit se, nemá požadavek na uznání části viny partnerem v omluvě místo.

  • Jak na to správně?

    Autor: iStock.cz

    UVĚDOMTE SI TO

    Nejdřív si musíte přiznat, co jste udělala špatně a co vaše jednání způsobilo.

    NEVYMLOUVEJTE SE

    Pokud vás okamžitě napadne, že váš protějšek také udělal někde chybu, spolkněte to. Přijměte odpovědnost za své chování.

    HLAVNĚ UPŘÍMNĚ

    Seberte odvahu a velmi upřímně se omluvte. Nesnižujte svou vinu, nezlehčujte své chování ani všechny jeho následky.

    UKAŽTE LÍTOST

    Z vašich slov, gest i řeči těla musí být jasné, že svého přešlapu opravdu litujete.

    NABÍDNĚTE NÁPRAVU

    Pokud je to možné, nabídněte nápravu nebo řešení situace. Vysvětlete, co plánujete změnit.

    CHCE TO TRPĚLIVOST

    I když by bylo fajn hned po omluvě získat odpuštění, počítejte s tím, že někteří lidé můžou potřebovat čas na to, všechno postupně vstřebat, než přijmou omluvu.

    UČTE SE Z CHYB

    Přemýšlejte nad tím, jak se příště stejné nebo podobné chyby vyvarovat.

Autor: dama.cz, Maminka.cz/Martina Machová
Klíčová slova:  vztahy, omluva, komunikace, vztah
Diskuse ke článku
.