Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

10 příznaků nemocného manželství. Netrpí jimi i to vaše?

  • 30. prosince 2022 | 06:00

    Vztahy a zase vztahy, každý je řeší. Když ho nemáme, jsme nespokojené, když ho máme, tak nejsme spokojené. Každý vztah se vyvíjí a některé mají delší, jiné zase kratší dobu trvanlivosti. V podstatě asi platí, že vztahy jsou tak komplikované, jak si je uděláme.

    Každý vztah se může dostat do krize. Ty silnější ji překlenou, a ještě se jim soužití upevní. Mnohdy ovšem setrváváme ve vztazích, které už mají dávno odzvoněno a nedělají nás z nějakého důvodu šťastnými. Manželství bohužel nemusí trvat věčně, i ta trpí na neduhy, záleží jen na nás, zda je uzdravíme. Pokud má vaše manželství některý z těchto příznaků, je čas na zamyšlení.

  • Nevěra ve vztahu

    Nevěra raní naši důvěru, a jakmile je toto křehké pouto narušeno, nebo dokonce totálně zpřetrháno, potom se těžko obnovuje. Jistě, není nevěra jako nevěra, třeba opilecký polibek v baru není to samé jako pravidelné sexuální avantýry s milenkou. Něco se dá odpustit. Nevěra může být impulzem ke změně stagnujícího vztahu. Pokud vy nebo váš partner vůbec o nevěře uvažujete, je to rozhodně znamení, že někde něco nefunguje a je třeba se tomu podívat na zoubek, pokusit se s tím něco udělat.

    Video se připravuje ...
    Sexuolog Petr Weiss o nevěře • VIDEO: Adam Balažovič

  • Odcizení

    Je absolutně přirozené, že se každý člověk během života a i ve vztahu rozvíjí určitým směrem. To, že máte každý jiné zájmy a koníčky, není mnohdy na škodu, ba naopak to může pomoct. Každý na chvíli odskočí k něčemu, co ho baví, a přijde domů plný zážitků. Ovšem pokud nezbude nic, co byste sdíleli společně – a co je ještě horší, rozliší-li se i váš celkový náhled na svět a žebříček hodnot – potom je velmi těžké udržet takový vztah pohromadě.

    Video se připravuje ...
    Zamilovala se do sňatkového podvodníka, otěhotněla a zjistila, že má AIDS! Skutečný příběh, který zachytila Eva Tomanová • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

  • Chronická nespokojenost

    Jestliže se každé ráno budíte vedle svého manžela s pocitem nespokojenosti a nenaplněnosti a jste v podstatě nešťastná, nevěstí to nic dobrého. To je asi jasné každému, ale občas je těžké si to přiznat. Vždyť toho máte za sebou tolik! V manželství nemusí být člověk každý den na obláčku a šťastný jako blecha, jsou samozřejmě i dny, kdy to zkrátka nejde. Ovšem pokud se vám snoubí pocity smutku, zklamání a nespokojenosti vždy, když jste spolu, pak je čas se nad vaším vztahem vážně zamyslet.

    Video se připravuje ...
    Čínský horoskop 2022 - Láska a vztahy • VIDEO: Videohub

  • Stále stejné hádky

    A je to tady, zase ty stejné hádky, pořád dokola a nebere to konce. Pokud s partnerem opakujete stejné staré argumenty, může to být také známkou toho, že vaše manželství skončilo – nebo přinejmenším toho, že si zaslouží poradenskou intervenci. Pokud lidé nedokážou najít způsob, jak překonat svůj boj, nebo najít způsob, jak komunikovat s respektem a napravit se, vztah se bude jen zhoršovat, až přeteče ta poslední kapička. Spory můžou být o velkých věcech, jako je výchova dětí, nebo o malichernostech, jako je to, co budete vařit k večeři. Je to ve výsledku jedno, nakonec vás to dostane. Jestliže jste nějakým způsobem zacyklení v nekonečné smyčce, znamená to, že vaše komunikace vázne, a jak dobře víme, tam bývá kámen úrazu.

  • Sexuální neshody

    Jakékoli nesrovnalosti v ložnici budou mít viditelné následky pro celkový vztah. Je jasné, že když jste spolu dlouhá léta, tak sexuální apetit nebo drive nebude takový jako na začátku. Jestliže vás ovšem partner nepřitahuje vůbec a intimita je na bodu nula, pak je to problém. Zádrhel může nastat i v případě, že máte každý jiná sexuální očekávání nebo jinou náruživost. O sexu a intimitě je potřeba mluvit stejně jako o všem jiném, jestliže necháte věci zajít příliš daleko, aniž byste o tom byli schopni hovořit, potom je to bohužel jen cesta vedoucí do záhuby.

    Video se připravuje ...
    Gábi se nebojí zeptat: Jak na nás působí orgasmy a dobrý sex • VIDEO: Adam Balažovič

  • Pocit osamělosti

    Ano, je možné se cítit osaměle, i když jste ve vztahu. Pokud se vás váš partner nikdy neptá na to, jak se máte, jaký byl váš den, nikdy se nezajímá o váš život nebo ignoruje vaše pocity, může to způsobit, že se cítíte nesmírně osaměle, i když technicky o samotu nejde. V ideálním případě byste se vy a váš partner měli v průběhu let sblížit, a ne být dál od sebe než kdy předtím. Zeptejte se sami sebe: Rosteme spolu, nebo jen vedeme oddělené životy a říkáme, že jsme manželé? Pokud je vaše odpověď ano na druhou část otázky, pravděpodobně tušíte, kam tyto oddělené životy směřují.

  • Jen kvůli dětem

    Tohle je snad nejčastější důvod, proč spolu lidé, kterým to už dávno neklape, zůstávají. V mnohých případech to také bývá ta největší hloupost. Děti jsou velmi vnímavé bytosti a vidí, jak se jejich rodiče k sobě chovají. V dlouhodobém spektru je mnohdy pro děti lepší, když se rodiče rozvedou, než slýchat jejich hádky, to, jak se nazývají jmény bez respektu. Pro jejich psychickou pohodu a vývoj by bylo mnohem zdravější, kdyby šli rodiče od sebe.

  • Zneužívání

    Je to smutné, ale bohužel se v některých manželstvích během let může vyvinout situace až k extrému, jakým je psychické, fyzické či emocionální zneužívání. Z tohoto prostředí může být kvůli manipulacím velmi složité odejít. V podstatě tu dochází k domácímu násilí, kterému je třeba učinit přítrž. Existuje mnoho různých institucí, na které se mohou postižené ženy, jež se v takové situaci ocitnou, obrátit, jednou z nich je třeba Bílý kruh bezpečí.

  • Obviňování

    Hádky mezi partnery jsou bolestivé už samy od sebe. Nikdo se ve vypjatých situacích necítí komfortně, a pokud se ještě navzájem obviňujete z různých životních problémů, jako jsou finanční stres, obavy o zaměstnání, špatná péče o děti a další věci, měla by vám v hlavě už dávno blikat kontrolka. V zásadě platí, že pokud se vy a váš partner soustředíte na to, jak si navzájem komplikovat i tak složitou každodenní situaci, místo toho, abyste řešili věci společně, může to být znamení, že je čas vyhledat manželskou pomoc nebo se rozvést.

  • Bezdůvodnost

    Představte si to: vychovali jste s manželem společně několik dětí, ale ty už dospěly a všechny vylétly z hnízda. S partnerem tak máte najednou dům po letech sami pro sebe. Úžasný pocit, ne? Ne tak docela. V některých případech lidé zůstávají v manželství roky, dokud jejich děti nechodí na vysokou školu nebo se neodstěhují – a pak se rozvedou. Někdy se manželské problémy nevyskytnou, dokud nejsou děti pryč. Pak se totiž najednou veškerá pozornost soustředí zpět jeden na druhého. Pokud máte pocit, že vy a váš partner teď bojujete, když jste tu jen vy dva, mohlo by to být znamením, abyste vyhledali pomoc nebo zvážili, kam vaše manželství směřuje.

Diskuse ke článku
.