Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak se znovu zamilovat do svého muže? Někdy stačí změnit pár maličkostí

  • 9. května 2021 | 06:00

    Každá z nás, která žije s partnerem delší dobu, ví, že žádný vztah není jen růžový. Období lásky střídá pocit odcizení a samoty. Jak změnit pocit, že toho svého už moc nemusíte, na „tohohle chlapa jsem vždycky chtěla“?

    ...a tak se vzali a žili spolu šťastně až do smrti. Tenhle konec téměř všech pohádek je vlastně teprve začátek skutečného života, a hlavně skutečných vztahů. Ono zmíněné „žili spolu šťastně“ neříká, jak často měl jeden z partnerů chuť se rozvést, toho druhého vystřelit na Měsíc nebo před ním alespoň utéct na půl roku na opuštěný ostrov bez Wi-Fi. Pokud patříte mezi ženy, které ani jednou nezapochybovaly nebo neměly pocit, že jim ze vztahu zmizela láska, gratuluju a závidím. Přesto patříte k pohádkové menšině. My ostatní se musíme vypořádávat s tím, že nám to ve vztahu občas dost skřípe nebo spíš mrzne.

  • Přijměte houpačku

    „Nevím, jak je to možný, ale já ho snad přestala milovat,“ volala mi nedávno kamarádka, která žije tři roky s novým partnerem. Po týdnu ale byla láska zpátky. Jen si vyříkali pár křivd, ona si odpočinula o volném víkendu, kde měla šanci přemýšlet, a domů se vrátila zamilovaná jako ve dvaceti. A takhle to často je. Máme představu o tom, že když už milujeme a cítíme se skvěle, tak napořád. Jenže stejně jako je venku jeden den vedro a druhý den by psa nevyhnal, má i vztah své výkyvy a fáze. Jde jen o to, abyste v období bez lásky neuvízla na moc dlouhou dobu.

  • Odpusťte si

    Možná vám přijde, že některé věci odpustit nejdou nebo že by z toho ten druhý „vyvázl lehce“. A že odpuštění znamená slabost. Ale opak je pravdou. Bez odpuštění totiž lze těžko znovu navázat důvěrný vztah. Jen díky odpuštění máte šanci na to, že to, co váš vztah nezabilo, ho naopak posílí. Odpustit ovšem neznamená zapomenout. Znamená to přestat se užírat, vyčítat a vydat se dál.

  • Chvíle u fotek

    V běžném shonu, zvlášť když se spolu staráte o potomky, řešíte bydlení, vztahy s tchyní, nákupy a nekonečný kolotoč práce a domácnosti, se na lásku docela snadno zapomene. Jak si ji připomenout? Udělejte si hezký večer, nalijte si víno a vytáhněte krabici s fotkami a vzpomínejte. Na všechny výlety, které jste spolu zažili, super dovolené, romantické nebo prostě jen pohodové chvíle. Tahle drobnost pomáhá pocitu zamilování i po letech vztahu víc, než si umíte představit.

     

    Video se připravuje ...
    Michaela Nosková: Byla jsem nešťastná a chtěla na to upozornit tím, že jsem se týrala hlady • VIDEO: Videohub

  • Volný víkend

    „Kvalitní a harmonický vztah se nevyznačuje tím, že spolu partneři tráví veškerý volný čas,“ píše ve své knize Deník koučky psychoterapeutka a interaktivní koučka Šárka Vávrová. Partnerství podle ní potřebuje jak čas, který tráví oba při společné činnosti, tak i chvíle, kdy má každý z partnerů čas sám pro sebe a své záliby. „Harmonický vztah charakterizuje ochota dát tomu druhému důvěru, aby trávil čas odděleně,“ vysvětluje koučka. Vyjet si na dva dny pryč tedy není útěk, ale spíš šance na „znovuzamilování“.

  • Neočekávejte

    Párový terapeut Pavel Rataj tvrdí, že u sebe v ordinaci nejčastěji naráží na páry, které tvrdí, že ten druhý má něco přidat nebo ubrat a pak bude jejich vztah naprosto v pořádku. Prostě očekáváme, že se partner alespoň trochu změní. „Jenže když to očekávají oba, nefunguje to. Naopak je dobré pracovat sám na sobě, nabíjet se, přinášet energii do vztahu. Vzájemně si tak můžete dělat radost,“ říká Pavel Rataj.

    Video se připravuje ...
    Nejsi v tom sama: Ukradené spermie • VIDEO: Videohub

  • Jen ty a já

    Tak schválně, jak vypadá váš společný čas? Mlčíte celé večery u televize a nepromluvíte ani slovo? Jste spolu, ale vlastně bez sebe? Držíte oba v ruce telefon a prohlížíte si, co je nového na sociálních sítích? Jenže společný čas není chvíle, kdy jste sice v jedné místnosti, ale kdyby vedle vás nikdo neseděl, vyšlo by to nastejno. Tady vzniká pocit prázdnoty. Snažte se naplánovat si na dobu, kterou věnujete jeden druhému, aktivitu, která vás nejen bude bavit oba, ale ještě navodí pocit sblížení. Nemusí to být často a ani není nutné spolu skákat padákem. Stačí dvakrát týdně dvě hodiny, ale naplno. Ať už spolu budete vařit, hrát karty nebo popíjet víno při svíčkách, je důležité vypnout mobily i starosti a věnovat se jeden druhému.

     

    Video se připravuje ...
    Nejsi v tom sama: Matky milují i ničí • VIDEO: Videohub

  • Vezmi mě za ruku

    Dotek je často víc než tisíc slov. „Může se to zdát obtížné, ale udržet fyzickou blízkost ve vztahu je také velmi důležité,“ říká Melissa Fritchle, rodinná a vztahová poradkyně ze Santa Cruz v Kalifornii. Doteky totiž uvolňují oxytocin, který se nazývá také hormonem lásky. Lidé, kteří mají vyšší hladinu oxytocinu, jsou přátelštější, lépe navazují vztahy s opačným pohlavím, hormon navíc dokáže vyvolat pocity pohody, bezpečí, a navíc ještě úspěšně pomáhá proti stresu a úzkosti. Funguje to i v případě, že jste se pohádali. Ať už se chytnete za ruku, obejmete se nebo políbíte, účinek je vždy stejný. Stres opadne, konflikt se zmírní a nahradí ho jemný pocit bezpečí.

     

    Další zajímavé články naleznete v novém čísle Blesku pro ženy. Seženete ho na stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE >>>

     

     

     

     

     

Autor: Majka Dvořáková
Diskuse ke článku
.