Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Taky pořád jen ustupujete? Kompromis ve vztahu může být cesta do pekel!

  • ...
    9. dubna 2021 | 06:00

    Určitě jste už také zaslechla, že ve vztahu jsou důležité hlavně tolerance a kompromis. Ukazuje se ale, že to není tak úplně pravda.

    "Nedávno jsem pracoval s párem, kterému se stala docela závažná věc. Oběma bylo něco přes padesát let. Paní pocházela z Polska a podle svých slov byla silně katolicky vychovaná. Proč přišli? Paní před pár týdny vylila na manžela vařící kafe… Začal jsem se vyptávat, proč k tomuto incidentu došlo, a postupně jsme rozplétali příčiny. Pán byl sice slušně vychovaný, ale vztahy pojímal naprosto tradičně – chlap je hlavou rodiny a všichni poslouchají. I paní byla ze své polské rodiny zvyklá, že manželka poslouchá a dělá, co si muž přeje. Postupem let, jak už to tak bývá, se manželovy příkazy a zákazy stupňovaly. Když se ještě starala o děti, nebylo to tak patrné, měla plné ruce práce, ale jakmile děti hnízdo opustily, zůstala s manželem sama a jeho vymáhání, jak co bude a nebude, v ní začalo vzbuzovat odpor a reakci. Jednoho dne, když se nelibě vyjadřoval k tomu, že by ráda jela za maminkou do Polska, to nevydržela a chrstla na něj kafe,“ popisuje jeden případ z ordinace párový terapeut Honza Vojtko ve své knize Vztahy a mýty.

    Jak to dopadlo? Pán terapii vzdal. Všechno, co mu terapeut poradil, odmítal. Klientka nakonec pokračovala s terapií sama a postupně napravovala svůj postoj ke vztahům a svému muži. Jejich manželství skončilo rozvodem. „Ani ne tak proto, že mu chrstla kafe do klína, ale proto, že potřebovala někoho, kdo ji bude respektovat,“ dodává Honza Vojtko, který na tomto konkrétním případu vysvětluje, proč tolerance a kompromis vztahu spíš škodí.

  • Něco za něco

    Když totiž někoho tolerujete, tak to znamená, že jste u někoho dalšího ochotna snášet něco, co vám není příjemné, ale čemu se z různých důvodů nebráníte. Zároveň tím ale vůči němu vyjadřujete svůj povýšenecký postoj. Například pokud společnost toleruje homosexuály, myslí se tím, že je ochotna jejich odlišnost trpět. Zejména v páru se pak děje to, že když něco tomu druhému trpím, zákonitě očekávám, že i on mě bude tolerovat. A co se stane, když odmítne? Vznikne konflikt. Začnou lítat výčitky, kdo co pro koho udělal a neudělal. Například když řeknete partnerovi, že byste zašla s kamarádkami posedět dvakrát do měsíce v pátek, ale jemu se to nebude líbit, protože je zvyklý, že jezdíte každý pátek na chalupu. To vás rozzuří, protože vy mu trpíte, že si chodí s kamarády každý čtvrtek do hospody na fotbal. Automaticky očekáváte, že i on bude stejně tolerantní.

    Je pro vztah nejdůležitější tolerance? Odpověď najdete ve videu:

  • Respekt není to samé

    Samozřejmě že některé věci tolerovat můžete, pokud to chcete. Pamatujte ale, že jste se pro to také svobodně rozhodla, a nevyčítejte pak tomu druhému, že dělá něco, co se vám nelíbí. Abyste předcházela konfliktům, zkuste místo toho partnera respektovat. K tomu už ale potřebujete odvahu o problémech mluvit. „Mezi tolerancí a respektem je velký rozdíl. Oběma postoji sice dáváte najevo, že vidíte i negativní stránky partnera či partnerky, ale když je tolerujete, tak je spíš trpíte. Pokud je naopak respektujete, ukazujete odvahu a sílu své osobnosti,“ vysvětluje Honza Vojtko. „Respekt neznamená automatický souhlas. Druhému musíte říct, co se ve vás děje, protože on či ona nemají k dispozici nic než signály neverbální komunikace,“ říká terapeut.

  • Nebojte se komunikovat

    Říct tomu druhému, co se s vámi děje, aniž byste mu cokoli vyčítala, je tedy předpoklad úspěchu. Pokud tomu druhému na vás záleží, zamyslí se, vysvětlí své chování a pak se třeba bude snažit na tom zapracovat. „Pokud přijdete s nějakým tématem za svou polovičkou a zkusíte jí vysvětlit, co se ve vás děje, a on nebo ona na to reagují jinak, než byste chtěli, máte možnost volby. Zamyslíte se a řeknete si: ano, já ji/ho pořád miluji, přestože jí/mu některé věci nejdou, a chci s ní(m) zůstat. Pak jí/mu ale nemůžete donekonečna vyčítat, že to či ono nedělá. Vy jste s tím souhlasili… Nebo si řeknete, že to, co dělá, vám způsobuje bolest či trápení, překračuje to vaše hranice, takže od ní/něj musíte odejít,“ říká terapeut.

  • Kompromisy nikam nevedou

    Kompromis je v podstatě automatický ústupek a na příkladu z ordinace bylo krásně vidět, kam takové neustálé ústupky partnerovi můžou dojít. „Pokud pořád ustupuji, dojdu do bodu, kdy už ustupovat nechci nebo nemám kam. Kvůli tomu můžu začít jednat takzvaně zkratově. Začnu házet předměty. Trhat svoje věci. Jedna z mých klientek rozstříhala skoro všechny svoje šaty,“ píše Honza Vojtko ve své knize s tím, že to, co ve vztazích potřebujeme, je dohoda, ke které se bez respektu nedostaneme. „K dohodě potřebujete otevřenou mysl a schopnost popravdě říct, co se ve vás odehrává."

    Článek jste si mohli přečíst v časopise Blesk pro ženy. Aktuální číslo seženete v novinových stáncích nebo si ho můžete objednat v tištěné či elektronické podobě v našem iKiosku ZDE.

     

Autor: Štěpánka Bínová
Diskuse ke článku
.