Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Adventní kalendář: Co dělat den po dni, aby bylo vše v pohodě?

  • 28. listopadu 2023 | 14:30

    Pro někoho začíná první adventní nedělí nejkrásnější období v roce, pro jiného pekelný kolotoč. Naplánujte si advent tak, aby pro vás platila první varianta, a inspirujte se našimi (samozřejmě nepovinnými) adventními úkoly.

  • 1. 12. Vyrobte adventní kalendář

    Autor: Shutterstock.com

    Ten odpočítává čas od prvního prosince do Štědrého dne a milují ho děti i dospělí. Skvělý nápad je vyrobit adventní kalendář z obálek, do kterých jen zastrkáte drobná překvapení. Nezapomeňte ale udělat radost i sama sobě. Třeba voňavým kosmetickým kalendářem, ve kterém na každý den najdete jeden z kosmetických produktů. 

  • 2. 12. Kdo si hraje, nezlobí

    Také milujete origami a hvězdičky ve všech podobách? Inspiraci i pomůcky na domácí tvorbu seženete na aladine.cz, kde najdete tipy od českých výtvarnic a designérek. Velkým hitem jsou vánoční razítka, s nimiž se vyřádí hlavně děti.  
    Dětská razítka České Vánoce.
    Autor: archiv firmy

  • 3. 12. Pusťte si vánoční pohádku

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: youtube

    Zapalte první adventní svíčku, lehněte si na pohovku, nalijte si dobré červené víno a pusťte si skvělou vánoční pohádku Anděl Páně. Klidně si dejte oba dva díly za sebou. Dobrodružství, která na zemi zažijí anděl Petronel a jeho kamarád čert, vám určitě zvednou náladu.

  • 4. 12. Natrhejte si barborky

    Autor: shutterstock.com

    Nezapomeňte si uříznut větvičku barborky. Ideální je třešeň nebo višeň, ale kromě ovocných stromů můžete vyzkoušet i barborku z magnolie, sakury nebo jabloní. A co se stane, když vám do Štědrého dne rozkvete? Svobodné se další rok šťastně vdají, zadané budou mít štěstí.

  • 5. 12. Městem chodí Mikuláš

    Autor: Profimedia.cz

    Ať už se rozhodnete pozvat Mikuláše s čertem k sobě domů, vyrazíte za nimi do nočních ulic nebo si o nich jen budete s dětmi povídat, vždycky berte v potaz povahu svého potomka. Některé děti mají i z docela nevinně vyhlížejících nadpozemských bytostí ještě půl roku noční můry. Pokud potomky nemáte, zajděte se podívat na takzvané krampus čerty do větších měst za našimi hranicemi. Ručíme vám za to, že z nich budete mít husí kůži a budete vděčná za chlapa vedle sebe, kterého se budete moct držet za ruku.

  • 6. 12. Upečte cukroví

    Autor: iStock.com

    V některých domácnostech se začíná péct cukroví na svatého Mikuláše. Udělejte si z toho rodinnou tradici. Do Vánoc vám rozhodně stihnou změknout rohlíčky, ořechy i cokoli jiného. A pokud pečení není vaše srdeční záležitost, zpříjemněte si ji svařeným vínem a přítomností kamarádky, dcery nebo někoho jiného blízkého. Ve dvou se vám bude péct líp. Jestli se vám do toho ale opravdu nechce, objednejte si cukroví v místní pekárně nebo cukrárně, protože vaše pohoda je na prvním místě.

  • 7. 12. Vymyslete dárky pro kamarádky

    Autor: Shutterstock

    Co si budeme namlouvat, vymýšlet každý rok dárky pro všechny kamarádky, s nimiž do Vánoc zajdete na svařák, je dřina. Chce to nějaké maličkosti, které udělají radost, ale zároveň vás – hlavně pokud máte přátel opravdu hodně – nezruinují. Inspirujte se v tomto článku, kde najdete tipy na levné, ale nápadité dárky.

  • 8. 12. Jděte si zabruslit

    Autor: iStock

    To se totiž stejně jako jízda na kole nezapomíná. Samozřejmě že pokud jste dvacet let nestála na bruslích, asi těžko vyšvihnete piruetu, ale bavit se budete jako zamlada. A připadat si zase na chvíli bezstarostná a bláznivá jako malá holka se během adventu vysloveně hodí.

  • 9. 12. Zažijte štólovou slavnost

    Autor: shutterstock.com

    Pokud se chystáte na adventní trhy do Německa, zajeďte si devátého prosince do Drážďan. Čeká vás tam totiž štólová slavnost, která se koná každoročně v sobotu před druhým adventem. Při ní upečou místní pekaři obří štólu, kterou poskládají z mnoha menších. Také vás tam čeká pestrý doprovodný program. Více informací najdete na stollenfest.de

  • 10. 12. Pořiďte si anděly

    Autor: profimedia.cz

    Až budete zapalovat druhou svíčku na věnci, doprovod vám může dělat anděl, který ochrání vaši rodinu. Možná si vyberete některého z kolekce Willow Tree, kde každý symbolizuje něco jiného, např. lásku, přátelství, harmonii, svobodu, uzdravení. Záleží jen na vás, co si vyberete. Anděly koupíte na Lovelylittleshop.cz

  • 11. 12. Přečtěte si mrazivou detektivku

    Jestli už je na vás té všudypřítomné vánoční romantiky moc, zalezte si do tepla a přečtěte si nějakou pořádnou detektivku. Za nás je sázkou na jistotu cokoli od královny zločinu Agathy Christie. Pokud máte pocit, že na čtení teď nemáte čas, vyberte si knížku povídek Mrazivé vraždy, které pojí nejen zločin, ale i zimní tematika. Jeden příběh stihnete vždycky.

    Autor: iStock

     

  • 12. 12. Nepouštějte televizi

    Autor: Shutterstock.com

    Spousta z nás po práci bezmyšlenkovitě zmáčkne čudlík na televizi a nechá modré světlo řídit svůj život. Uvědomujete si někdy, kolik času vám to sebere? Dnes si dejte televizní detox a místo sledování obrazovky si čtěte, hrajte hry, poslouchejte muziku, zpívejte si, tancujte nebo se povalujte ve vaně plné horké vody s pěnou.

  • 13. 12. Pořiďte si diář

    Jsou čím dál krásnější a vychytanější a pomůžou vám zorganizovat si čas, který nám pořád tak trochu chybí. Navíc se dají koupit kalendáře i diáře přesně podle našich potřeb i nátury. Od kočičího přes rodinný plánovací po (de)motivační.

    3 v 1: Rok jako korálek
    Autor: archiv firem

  • 14. 12. Něco si přejte

    Autor: iStock

    V noci ze 14. na 15. prosince budou padat hvězdy a je velká šance, že nějakou spatříte. Pro sledování zimního meteoritického roje Geminidy se totiž očekávají ideální pozorovací podmínky a nejlepší to bude mezi půlnocí a 4. hodinou ranní. Jaké přání bude to vaše?

  • 15. 12. Kupte si stromeček

    Autor: Shutterstock.com

    Aby vás jeho vůně těšila co nejdéle, musíte stromek správně vybrat a dobře se o něj postarat. Kupujte raději venku nebo v zahradnických centrech. Dobrého prodejce poznáte podle toho, že má jasně dané ceny a poradí, jak se o stromek starat. Zkontrolujte barvu jehličí, to musí být krásně zelené a nesmí být seschlé a už vůbec by nemělo opadávat. Stromek by neměl moc pouštět pryskyřici. Doma ho postavte do chladna, kmínek seřízněte o dva centimetry, vybalte ho ze sítě a postavte do nádoby s vodou.

     

  • 16. 12. Pusťte se do úklidu

    Autor: Shutterstock

    Máte před sebou víkend, takže budete mít energii i sílu na pořádný vánoční grunt. Když se do něj pustíte sama, strávíte úklidem den, možná i dva (zvlášť když budete mýt okna). Pokud pozvete firmu, nemusíte hnout prstem, ale zase si připlatíte. Zvolit můžete i třetí variantu: letos prostě nevygruntujete. Nakonec Ježíšek se narodil v chlévě…

  • 17. 12. Vánoční trhy na zámku

    Autor: Profimedia

    Zapalte třetí adventní svíčku a udělejte si nějaký adventní výlet. Třeba na vodní zámek Blatná, kde se o tomto víkendu konají adventní trhy a také prohlídky vánočně nazdobených komnat. Dejte si svařák, kupte si něco hezkého a projděte se v rozsáhlé zámecké oboře. 

  • 18. 12. Dárky přes internet

    Autor: Profimedia.cz

    Pokud vám chybí ještě nějaký dárek, objednejte ho teď. Dnes určitě najdete internetové obchody, které garantují doručení do Vánoc, později to už tak snadné nebude. Velké firmy jsou sice schopné poslat vám objednávku i o Štědrém dnu, kdy si ji můžete vyzvednout na daném místě, ale je to zbytečný adrenalin a risk.

     

  • 19. 12. Čas pro vánoční nehty

    Autor: iStock

    Zajděte si na manikúru nebo si nehty udělejte sama. Vánoční manikúře s přehledem vévodí červená, zelená nebo zlatá, ale nemusíte se bát ani dalších barev. A jestli máte ráda všechno, co se třpytí a leskne, teď je ten správný čas si to pořádně užít. Populární (i když ne určitě pro každého) jsou i různé vánoční motivy, např. sněhové vločky nebo vánoční stromečky, a pokud si na ně netroufáte, pořiďte si samolepky s vánočním motivem.

  • 20. 12. Zabalte dárky

    Balení dárků můžete pojmout kreativně. Základem je pustit se do toho s předstihem, protože na Štědrý den dopoledne už nebudete mít na větší akce čas ani náladu. Jak originálně zabalit knihu, to vám poradí ve videu odbornice na balení dárků Radka Křivánková. 

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: Ladislav Novák

     

  • 21. 12. Jděte na Rybovku

    Autor: iStock

    Co si trochu vydechnout a naladit se slavnostně? Slavnou Rybovu mši hrají po celé republice, Pražané se na ni mohou těšit v Obecním domě ve dnech 20. a 21.12, kde zazní v podání Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK. Tento hudební symbol českých Vánoc v kombinaci s nádhernou secesní stavbou, to bude dechberoucí zážitek. Jen pozor, vstupenky rychle mizí!

     

  • 22. 12. Uválejte nugátové koule

    Autor: Shutterstock.com

    Vyzkoušejte recept na nepečené nugátové koule obalené ve skořicovém cukru.

    Potřebujete:

    6 lžic strouhaného kokosu
    1 bílek
    100 g ořechů
    2 lžíce cukru krupice
    hrst lískových ořechů
    2 lžíce cukru krupice
    cukr krystal na obalení
    1 lžíci kakaa
    1 lžičku skořice
    100 g nugátu

    Postup: Nugát nechte změknout ve vodní lázni a smíchejte ho s 50 g mletých ořechů. Zatímco necháte směs tuhnout, ušlehejte z bílku sníh, do něj vmíchejte 2 lžíce cukru, kokos a šlehejte ve vodní lázni do zhoustnutí. Do kousku kokosového sněhu zabalte lískový oříšek, obalte ho nugátovou hmotou a nakonec ve směsi cukru, kakaa a skořice.

     

  • 23. 12. Salát, polévka a doladění

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: Adam Balažovič

    V předvečer Štědrého dne uvařte polévku a vyrobte salát. Obojí se do druhého dne rozleží a bude chutnat skvostně. Dolaďte výzdobu bytu, na stůl postavte svíčky, na okna naaranžujte anděly, zapalte si františka nebo purpuru, večer si nalijte dobré červené víno a užijte si těšení, jako byste byla malá holka, která pořád ještě věří na Ježíška a na zázraky.

  • 24. 12. Šťastné a kouzelné

    Autor: Shutterstock.com

    Štědrý den, na který letos připadá i poslední adventní svíčka, je tady. S ním přichází i malý strach, aby se něco nepokazilo, a zároveň velké těšení na to, že letos budou Vánoce určitě nejkrásnější. A víte, jak se vám to rozhodně podaří? Když si uvědomíte, že nejde ani o dárky, ani o nejlepší rybí polévku, a už vůbec ne o nejstylovější dekoraci. Má jít o pocit, že jste šťastná tam, kde jste, že milujete své blízké takové, jací jsou, a víte, že všechno ve vašem životě je prostě v pořádku. Přeji vám, abyste tenhle pocit měla nejen ve chvíli, kdy zazvoní Ježíšek.

    Velký výběr originálních adventních kalendářů najdete na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

     

     

Autor: Majka Dvořáková, red
Diskuse ke článku
.