Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Pět typů lidí, kteří z vás vysávají energii. Naučte se jim bránit!

  • 27. února 2024 | 06:00

    Jsou důvodem, proč se někdy cítíte vyčerpaní, a vlastně ani pořádně nevíte proč. Bývají vynalézaví, a navíc jsou na vás závislí. Přesněji řečeno, jsou závislí na vaší energii. Kdo? Přece emocionální upíři!

    Mohou se vyskytovat na pracovišti, mezi vašimi příbuznými, ale může to být i člověk, se kterým sdílíte ty nejniternější pocity, nebo dokonce domácnost. Dobrá zpráva je, že vhodnou strategií se dají zneškodnit. Obrana je jen a jen na vás. Přinášíme přehled nejčastějších typů lidí, kteří vás vysávají, i návod na to, jak se bránit.

  • Chudinky

    Pravděpodobně se nachází mezi vašimi nejlepšími kamarádkami. Často vás zve na kafe, na víno, popovídat si. A povídání se často zvrtne v přehlídku jejích nářků. Jak má doma peklo, jak ji v práci dusí šéfová, jak je unavená. Zároveň ale odmítá veškeré rady, které se zoufale snažíte vymyslet. Se svou situací totiž nemůže, ale absolutně nemůže nic dělat. Typická věta zní: Ty se máš, ty máš… Doplňte cokoliv. Lepší šéfovou, hodnější tchyni, klidnější děti. Občas už toho máte dost a zapíráte se. Vymlouváte se na nemoc nebo nedostatek času. Výsledkem je akorát to, že se cítíte provinile.

    Jak na ně?

    Dejte si pravidlo: třikrát a dost. Snažte se takovému člověku říct, že vy už nic nového nevymyslíte a že omílat stejná témata dokola je ztráta času. Že už jste si vlastně všechno řekly. Pokud se situace nezlepší, bez pocitu viny si sama řekněte, kolik času jste ochotna s tím člověkem trávit, a toho se držte.

     

  • Narcisové

    Často to bývají okouzlující a vtipné bytosti. Na první pohled dokonce mohou vypadat jako ti, kteří kolem sebe energii rozsévají v plných dávkách. Ale jen do chvíle, kdy jsou v centru pozornosti oni. Jakmile je jejich pozice ohrožena a vy byste s nimi chtěla hovořit o sobě, o svých strastech nebo problémech, je konec. Jejich pozornosti se nedočkáte.

    Jak na ně?

    Mějte realistická očekávání. Od narcisů se žádné empatie nebo pomoci nedočkáte. Někdy se s nimi dá spolupracovat, musíte ovšem apelovat na to, že je to především v jejich zájmu, a že pokud vám pomohou, budou z toho mít prospěch i oni sami.

  • Drbny

    Tento druh není potřeba nijak zvlášť představovat. Nevynechá jedinou příležitost k tomu, aby o vás za vašimi zády vyklopil všechno, co o vás ví, a přidal spoustu informací o tom, co si myslí. Pokud se k vám tyhle poloinformace dostanou oklikou zpět, mohou někdy hodně bolet.

    Jak na ně?

    Vykašlete se na drby. Jde to těžko, ale uvědomte si, že vaše hodnota je v tom, co děláte, ne v tom, co o vás někdo roznáší. Neberte si drby osobně. Vypovídají daleko víc o tom, kdo je šíří. Snažte se také vyhýbat drbacím kroužkům a pokud možno nemluvte o lidech, kteří nejsou účastni konverzace. A pokud vám drbna ve vašem okolí vadí, řekněte jí, že vás její chování štve. Počítejte ovšem s tím, že drbnu to většinou ke změně chování nemotivuje.

  • Králové dramatu

    Tito lidé milují permanentní boj. Každou příležitost využijí k poměření sil. Z malého konfliktu vytvoří drama. Bojují buď otevřeně, tedy hádkami, vyvoláváním konfliktů a výčitkami, nebo skrytě. V tomto druhu boje používají především přehlížení, nezájem, a pokud máte tento typ doma, tak tichou domácnost. Ačkoliv by je člověk hledal nejdříve na pracovišti, velice častý výskyt je mezi příbuzenstvem.

    Jak na ně?

    Pokud se jim nemůžete vyhnout, snažte se během konfliktu zůstat klidná. Nepřistupujte na jejich jednání. Dýchejte zhluboka, počítejte do deseti, než něco řeknete. Potom je odzbrojte tím, že prostě uznáte jejich postavení a jejich část pravdy. Zároveň ale jasně a věcně řekněte svůj postoj.

  • Ředitelé zeměkoule

    Tihle lidé chtějí mít všechno pod kontrolou a ideálně i váš život. Přesně vědí, co byste měla cítit, co byste si měla teď pořídit a co byste rozhodně neměla dělat. Mají názor na všechno a nebojí se ho vždycky říct. A pak si zkontrolovat, jestli se ostatní jejich radami řídili. A běda, jestli ne!

    Jak na ně?

    Klíč k úspěchu je jednoduchý. Nikdy se nesnažte řídit ředitele zeměkoule. Jednejte asertivně, řekněte svůj názor, ale nesnažte se ho dostat jeho taktikou. Můžete použít věty: Díky za tvůj názor. Vážím si ho, ale tohle asi budu muset zvládnout sama.

Autor: is
Diskuse ke článku
.