Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Obsedantně-kompulzivní porucha: nenechte se svazovat vtíravými myšlenkami a nutkavým jednáním

Vypnula jsem tu žehličku? Obsedantně-kompulzivní porucha může pěkně znepříjemnit život!
9. července 2014 | 10:07

Ve filmu se tomu v klidu zasmějeme. Praštěnému spisovateli a jeho zoufale přehnanému důrazu na hygienu, jeho speciálnímu postupu při zamykání dveří nebo nesmyslnému vyžadování stejného místa v restauraci. Ano, ve filmu to může být k smíchu, v životě je ale obsedantně-kompulzivní porucha k uzoufání.

Nějaký ten rituálek máme v životě asi každý. Jen si přiznejte: klepete na dřevo, abyste nezakřikli dobré zprávy? Soustředíte se na to, abyste v důležitých životních chvílích vykročili z domova tou správnou nohou? Pokud vás tyhle libůstky nijak nesvazují nebo neomezují, není důvod, proč se jich snažit vzdát. Jsou ale lidé, kterým podobné zvyky pořádně komplikují život - a zbavit se jich jen tak sami opravdu nedokážou. 

Jestli to neřeknu, tak umřu 

Pacientů s diagnózou obsedantně kompulzivní poruchy (zkráceně OCD, z anglického obsessive-compulsive disorders) stále přibívá. Uvádí se, že postihuje až dva jedince ze sta a u žen se objevuje o něco častěji než u mužů. Jde o úzkostnou poruchu, pro kterou jsou typické takzvané vtíravé myšlenky (obsese) a nutkavé opakující se jednání (kompulze).

Tyhle dva problémy se můžou vyskytovat i samostatně, obvykle ale bývají vzájemně spojené. Když provedete potřebný rituál, úzkost z vtíravé myšlenky mizí, ale bohužel jen dočasně. Postupně tak vzniká jakýsi začarovaný kruh, vtíravé úzkostné myšlenky se stále vracejí a rituály se stále opakují… Někdy tak můžou u nemocného vyplnit značnou část dne - mnoho lidí totiž trpí i větším počtem obsesí najednou. 

Nejčastější obsesí je přehnaný důraz na hygienu.
Autor: Profimedia.cz

Bacily, žehličky a informace 

„Nejčastější obsesí je přehnaný důraz na hygienu. Druhou nejčastější skupinou jsou kontrolovací obsese, kdy má člověk hrůzu z vlastní nedbalosti, a proto je například schopný několikrát se vrátit do bytu, aby zkontroloval, jestli skutečně zavřel kohoutek, zamkl, vypnul žehličku a podobně.

Dalším velmi častým typem jsou obsese podobné pověrám, kdy se člověk neustále bojí, že se stane něco strašlivého a provádí řadu i nesmyslných úkonů, aby neštěstí zamezil, například přeskakuje kanály,“ uvádí Mgr. Alexandra Bobelová z psychologické poradny Eblo.

Mezi jedny z nejvíc vyčerpávajících přitom podle ní patří tzv. ruminantní obsese. Co si pod tím představit? Je to vlastně obava, že zapomenete nějakou informaci. To vás nutí k jejímu neustálému opakování a ujišťování se o její pravdivosti. 

Když trpí i okolí 

Obsedantně-kompulzivní porucha ale není nepříjemná jen pro toho, kdo jí trpí, ale i pro jeho nejbližší okolí. Zvlášť pro rodinu, která žije v malém bytě, je velmi nepříjemné, pokud má některý z členů domácnosti obsesivní strach z vyhození něčeho, co by se ještě v budoucnu mohlo hodit - někdy i včetně nejrůznějších odpadků. 

Obsesí je zkrátka nekonečné množství. Pokud zjistíte, že by vaše strachy, rituály a libůstky mohly odpovídat projevům obsedantně-kompulzivní poruchy, nebojte se a zajděte se poradit k lékaři. Dobrou zprávou pro vás je, že léčba, která obvykle spočívá v kombinaci psychoterapie a léků, bývá ve většině případů úspěšná.

„Jako u všech ostatních nemocí i tady platí, že čím dřív pacient začne svůj problém řešit, tím je větší šance na brzké uzdravení. A jelikož je obsedantně-kompulzivní porucha poměrně dost rozšířená, rozhodně není třeba se obávat, že jde o něco, co psychiatr nebo psycholog ještě nikdy neviděl,“ povzbuzuje Alexandra Bobelová. 

Máte OCD? Kdy u vás lékař potvrdí diagnózu obsedantně-kompulzivní poruchy (OCD)? 

  • Když své vtíravé myšlenky vnímáte jako něco iracionálního, co se stále opakuje a narušuje vaši duševní pohodu. 
  • Když vtíravé myšlenky a nutkavé jednání nedokážete potlačit a to, že se jim poddáváte, vnímáte jako nepříjemné. 
  • Když vtíravé myšlenky považujete za své vlastní myšlenky (pokud byste měli pocit, že vám tyto myšlenky do hlavy někdo vkládá, mohlo by jít o jiné onemocnění - schizofrenii). 
  • Když se u vás příznaky vyskytují nejméně po dobu dvou týdnů.

Obsedantně-kompulzivní nepostihuje jen lidi. Psi, které trápí tato porucha, mají obdobně nutkavé chování jako lidé. K němu patří například to, že se neúnavně honí kolem dokola za svým ocasem nebo se do něj sami zakusují. Podle amerických vědců může výzkum psů s touto poruchou poskytnout nový pohled na úzkostné poruchy i u lidí. 

S vtíravými myšlenkami se pojí další poruchy Každý, kdo tím trpí žije v neustálém napětí, a to se většinou projeví na jeho celkovém zdravotním stavu. Přidávají se další problémy, tep například zrychlený nebo zpomalený srdeční tep, snížený nebo zvýšený krevní tlak, cévní změny, pocení, zrychlené nebo zpomalené dýchání, trávicí potíže, rozmazané vidění, závratě, brnění nebo křeče. Často je také obsedantně-kompulzivní porucha spojená s depresí. 

 

Video se připravuje ...