Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Zamilovanost je droga, na které jsme závislí

  • Valentýn
    14. března 2014 | 13:31

    Blíží se jaro, lásky čas a každý si moc dobře pamatujeme, jaké to je, když je člověk zamilovaný. Toužíme po tom pocitu a chtěli bychom, aby nám zůstal napořád. Jsme jako narkomani, závislí na svých dávkách. Ovšem do slova a do písmene!


    Pokud někdo tvrdí, že láska je emoce, pak prý nemá pravdu, uvádí psychoanalyza.com. Je to základní lidská potřeba a nenajdete v životě silnější motivaci. Mnohdy se dokonce mění až v posedlost. To, že zamilovaní lidé jsou jako drogově závislí, dokládá fakt, že jejich mozek má aktivní stejnou část, jako narkoman, který si právě aplikoval svou drogu.

    Muži, pozor! Kupte své partnerce ideální valentýsnký dárek.
    Autor: Shutterstock


    Pokud jste s člověkem, do kterého jste zamilovaní, uvolňuje se vám v mozku hormon dopamin, stejně tak jako třeba při sexu. Když jste zamilovaní, znamená pro vás láska a bytost, do které jste zamilovaní úplně všechno na světě. Podřizujete tomu celý svůj život. Ve vašem mozku se aktivuje ta část, která je spojována s motivací a zaměřením na cíl, ale také s touhou. V této části mozku se také vypočítávají ztráty a zisky.


    Nešťastně zamilovaní lidé se cítí tak špatně právě proto, že nemohou dostat, co chtějí a uspokojit tu část mozku, která se zabývá motivací. Pokud vás odkopne člověk, do kterého jste zamilovaní, ještě více tím aktivujete mozkové centrum pro motivaci, což vás má donutit k tomu se jakoby více snažit a zvyšuje se tím tak touha dosáhnout vašeho cíle. Jinými slovy, zamilujete se ještě víc.

    Láska ovlivňuje naše zdraví, aniž bychom si to uvědomovali.
    Autor: Shutterstock.com


    Kromě dopaminu je v těle důležitý ještě jeden hormon. Takzvaný hormon štěstí. Serotonin. Pocit štěstí je záležitostí spíše dlouhodobého hlediska. Serotonin obecně není spojován s centry mozku pro motivaci a touhu, jako je tomu u dopaminu. Hladiny serotoninu a dopaminu se však vzájemně ovlivňují. Čím vyšší je hladina serotoninu v těle, tím nižší je hladina dopaminu a tím méně se ho uvolňuje do organismu. Velice zjednodušeně řečeno, pokud dlouhodobě cítíte štěstí, klesá u vás motivace a touha a také pravděpodobnost, že se zamilujete.

Diskuse ke článku
.