Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Utěšujete odkopnutou kamarádku? Tohle neříkejte!

Ilustrační foto. Kamarádka dostala kopačky? Utěšte ji, ale neříkejte všechno
10. května 2011 | 20:52

Vaše kamarádka právě dostala od přítele kopačky a vy ji chcete nějak podpořit a zlepšit náladu? Ano, takto se kamarádky chovají, ale i utěšování má svá pravidla. Dávejte pozor, aby se po vaší návštěvě s vínem a kapesníky kamarádka nezhroutila jak domeček z karet.

"Vždy jsem ho podezřívala, že je na chlapy." Možná to v hlavě zní dobře a třeba i vtipně, ale kamarádka tuto lež nepřijme. A i vy jste si jistá, že tak okatý nesmysl nikomu nepomůže. Tak i když tato slova přijdou na jazyk, spolkněte je.

"No konečně jste se rozešli, stejně jsem ho nesnášela." A proč jste to kamarádce neřekla dřív? Nechte si to pro sebe, obzvlášť když jste s radostí přijímala pozvání na společné večeře. Mohlo by se to nakonec obrátit proti vám.

"Zlato, ty si vždy najdeš nějakého blba. Měla bys to už zkusit se ženskou." Tohle snad ani nikdo nevysloví. Je to k zasmání, pokud to ve vzteku řekne dotyčný sám o sobě. Jinak mlčeti zlato!

"Je mi to fakt líto. Všichni z party ho měli rádi. Zůstanete ale kamarádi, ne?" V momentě, kdy kamarádka dostane kopačky a nechce bývalého ani vidět, tak nad touto možností ani neuvažuje. Akorát si bude myslet, že stojíte za jejím expřítelem. Ať je to tak, nebo tak, přijela jste přece utěšovat ji, tak se starejte o její zlomené srdce. Přátelské vztahy můžete řešit po jejím kopačkovém vystřízlivění.

"Opravdu si tě nezasloužil. Byla jsi pro něj moc dobrá." Ano, ale proč se tedy s ní rozešel kvůli té mrše od vedle? Když se vás na to kamarádka zeptá, spolehněte se, že vám při vysvětlování brzy dojdou argumenty.

"Neví, o co přišel." Kamarádka má teď nejspíš sebevědomí na bodu mrazu, takže hrozí, že po této větě může následovat zoufalý sebekritický výlev, který jen tak neukočírujete.

3 rady na závěr:

1) Neříkejte pořád, jak vás to mrzí. Kamarádku to stejně nezajímá. Spíš se ji snažte přivést na jiné myšlenky.

2) Trocha kritiky na jejího bývalého bude vítaná, ale nepřežeňte to. Mohla byste jí naopak ublížit, když budete vyjmenovávat všechny jeho chyby a ona si uvědomí, že je naivně přehlížela.

3) Donuťte ji, aby chodila mezi lidi a pečovala o sobě. Nikdo si nevšimne šedé neupravené myšky a už vůbec ne nový princ na bílém koni.

Autor: evak, cas.sk