Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kamarádka nadevše

Mít dobrou kamarádku je životní výhra!
8. října 2008 | 09:21

Dokáže vás podržet i v nejtěžších chvílích, naslouchat vám, poradit a nekonečně dlouho spolu můžete brouzdat po nákupním centru...

Vždy je připravena vám naslouchat a když potřebujete, je tady pro vás. Pro mnohé ženy znamená někdy víc než partner. Co má ona, a jemu chybí? Monika s Luckou seděly ve společné lavici už na střední škole a jejich přátelství vydrželo i přes dobu vysokoškolských studií. "Je jedno, jestli mám zrovna problémy v lásce nebo potřebuji poradit v oblékání. Lucka je tady pro mě vždycky," vypráví Monika. "Hodně jsme toho společně prožily, můžu si s ní o všem popovídat a ona mě pochopí. To, co jí řeknu, si přitom dokáže nechat jen pro sebe," zdůrazňuje další pozitiva jejich přátelství.

S kamarádkou si dovolenou užijete.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Společné víkendy
Lucie jí obratem vrací komplimenty a přiznává, že její přítelkyně je pro ni dokonce důležitější než partner. "Je pravda, že ho miluji, ale on někdy dělá věci, které mi vadí. Často mi nenaslouchá, má na mě málo času. V zimě chce lyžovat, ale mě tento sport vůbec nezajímá. Přes víkendy, které on tráví nejraději na lyžařských sjezdovkách, jsem raději s kamarádkou Monikou, protože i její manžel je pracovně velmi vytížený. Oběma nám to tak vyhovuje. Chodíme spolu do kina, na kávu nebo pečeme různé moučníky. Naši partneři alespoň nemají důvod žárlit," říká Lucie.

Lepší než partner?
Výzkumná studie odhalila překvapivý výsledek: až 90 % žen by se dokázalo spíše vzdát svého partnera než nejlepší přítelkyně. Proč? Podle psychologů vydrží ženské přátelství déle než vztah. Dobrá kamarádka je prověřená léty. Ženy se jedna druhé dokáží svěřit úplně se vším. Ale komunikace s partnerem nebývá tak otevřená. Nejlepší přítelkyně je většinou ze stejné generace a zápasí s podobnými problémy. Navzdory tomu přátelství nedokáže partnerský vztah nahradit.

Krize v přátelství
Přátelství Lídy a Martiny prošlo po letech velkou krizí. Na chvíli si od sebe potřebovaly odpočinout. "Když Lída potkala svého bývalého, ztratila smysl pro realitu," směje se tomu dnes Martina. "Snažila jsem se ji už tehdy přesvědčit, že to není muž pro ni, ale byla jako posedlá. Tak jsem se raději stáhla a přerušily jsme na čas naše setkávání," vybavuje si. "Ale netrvalo dlouho a moje slova se naplnila. Rozešli se a Lída se mi opět ozvala. Naše kamarádství se zase vrátilo do starých kolejí."

Poznat vlastní tvář
Obě přítelkyně jsou dnes přesvědčené, že jejich kamarádství nelze s partnerským vztahem srovnávat. "Kvůli Martině si nemusím holit nohy, nemusím hubnout ani se malovat. Má mě ráda takovou, jaká ve skutečnosti jsem. Můžeme společně drbat o našich mužích, i když je milujeme. Chodíme spolu nakupovat - a nejsme z toho vynervované a neptáme se neustále: 'Jak dlouho ti to bude ještě trvat?' Zajímají nás stejné věci a dokážeme se o nich bavit celé hodiny." Kamarádky se však shodují v jednom: "Můžeme se dělit úplně o všechno - ovšem kromě partnera." Pokud to dokáží, má jejich přátelství šanci vydržet opravdu celá léta.

Pokud pracujete denně dlouho na počítači, dopřejte svým očím odpočinek.
Autor: PROFIMEDIA.CZ, SHUTTERSTOCK.COM

POHLED ŽENY

Tamara Fričová (23 let)
Je dobré mít dobrou kamarádku. Jsem ráda, když si moje kamarádka na mě udělá čas a když se mám s kým poradit. Ale nevím, jestli bych jí opravdu dala přednost před svým partnerem, kterého skutečně miluji! To se mi zdá divné.

POHLED MUŽE

Václav Dušek (26 let)
Záleží mi na tom, kolik spolu trávíme času. Bývám často v práci a přicházet o společné chvíle kvůli někomu jinému, to nejde. Ženy si rády svěřují i intimnosti z partnerského života, ale každá by si měla dát pozor na to, komu a co svěřuje.

 

Autor: bpz
Další články z kategorie