Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Proč jsme mužům nevěrné?

Ženy si občas potřebují dokázat, že jejich jiskra ještě nevyhasla a že je v jejich životě místo na malé dobrodružství.
23. října 2009 | 07:27

Před oltářem svým ANO slibujeme věrnost až na věky věků. Málokdo má v tu chvíli za zády zkřížené prsty. Většina to myslí upřímně a ani ve snu by nás nenapadlo, že toho našeho úžasného chlapa za čas vyměníme. Když ne navždycky, tak alespoň na pár chvil.

Ve dvaceti letech mi při slově NEVĚRA běhal mráz po zádech. Jenže jak přibývaly roky, ozývalo se tak často, že jsem si na něj skoro zvykla. Ostatně průzkum sexuologů Petra Weisse a Jaroslava Zvěřiny říká, že si z manželského slibu odskočí do jiné náruče 63 procent mužů a 42 procent žen. Podle Weisse je to tím, že oproti našim předkům žijeme s protějškem dlouhá léta a s jedním partnerem je těžké vydržet. Nevěrníci při takových slovech a statistikách jásají a na jejich stranu se přiklánějí i průzkumy, podle kterých bylo nebo je 87 procent popsaných lidských společenství polygamních, tedy takových, kde mají lidé současně více partnerů.
Co nás ženy nutí porušit slib věrnosti?

 

Přiznejte si, během svého života jste už určitě několikrát zalhala. V pořádku, a kdo ne? Každý párkrát neřekl pravdu.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Erotické dobrodružství
Nevěrnice je logicky nespokojená ve svém vztahu, proto hledá naplnění někde jinde. Jenže tak to často není. Některé typy žen potřebují jen zažívat adrenalin z nového objevování, chvění kolem pupíku a pocit svůdnice, které si pamatují z dob, kdy se svým manželem jen randily. Doma jsou spokojené a poklidné ženušky, jen si občas potřebují dokázat, že jejich jiskra ještě nevyhasla a že je v jejich životě místo na malé dobrodružství. Tyto ženy dokonce často netouží po sexu, chtějí jen znovu zažívat něžnosti, objevování a pocit zamilovanosti.

Takhle jsme to nechtěly
Chlap ve vytahaných trenýrkách s lahváčem v ruce, honička kolem plotny, domácnosti a dětí čas od času přivedou i tu nejoddanější hospodyni k myšlenkám, jestli kdy po tomhle toužila. A když si láska našeho života mnohem víc všímá fotbalu v televizi a toho, jestli bude k večeři svíčková, snadno se nám při zasněném pohledu a romantické textovce od sympatického kolegy z práce podlomí kolena. Mnoho žen si prostě nevěrou řeší nespokojenost v manželství a je jen otázkou času, jak dlouho jim bude trvat, než požádají o rozvod.  

Chybí nám sex
Časopisy jsou plné nářků mužů na neochotu žen k milování, ale přibývá i pánů, kteří si místo sexu raději něco pěkného přečtou. Silnější pohlaví se sice ohání otřepaným klišé, že muž umí být nevěrný, aniž rozboří vztah, který doma léta buduje, na rozdíl od ženy, která při nevěře zničí, na co přijde, a spálí za sebou mosty. Jenže to už dávno není pravda. Žen, které přiznávají nevěru na jednu noc, aniž by toužily po změně partnera, je čím dál víc a čím dál častěji je do riskantního dobrodružství vede touha po sexuálním uspokojení.

 

Většinu 'úletů' neutajíte, nevěra se totiž často prozradí dřív, než si stačíte uvědomit, co byste vlastně mohla ztratit.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

To máš za to!
„Oko za oko, zub za zub!“ říkají si některé zhrzené manželky, které odhalily nevěru svého protějšku a snaží se v cizí posteli pomstít za mimomanželský úskok. Bez ohledu na vlastní morální zásady se snaží vyřešit manželskou krizi vyrovnáním skóre. V lepším případě najde s milencem ztracené sebevědomí, v horším se plánovaná pomsta zvrtne a dorazí už tak pošramocený vztah.

Je to jen chemie
Jste typ absolutně věrné ženy, přesto máte chvíle, kdy vás při pohledu na urostlého číšníka mrazí v zádech nebo až v podbřišku? Možná za to můžou hormony. Z francouzské studie vyplynulo, že v šestém až čtrnáctém dnu cyklu jsou ženy o 25 procent ochotnější souhlasit s nabídkou k sexu než v době, kdy mají zrovna menstruaci. „Váš primitivní mozek, ten, který vás nutí utíkat před tygrem, se vás snaží prostě oplodnit. V nejplodnější dny měsíce jsou ženy k sexuálním výzvám nejotevřenější, dělají věci, které by normálně nepřipustily. Je to prostě chemie,“ říká sexuoložka Sue McGarvie.

Tenký led
Důvodů k nevěře je určitě spousta, ale otázkou je, jestli vám stojí za to riskovat dlouhodobý vztah. Většinu „úletů“ totiž neutajíte, zvlášť v době „esemeskové“ komunikace na vás praskne všechno dřív, než si stačíte uvědomit, co byste vlastně mohla ztratit. Musíte totiž počítat i s variantou, že vám partner nevěru neodpustí. Podle statistik jsou totiž mnohem méně tolerantní k mimopartnerským románkům muži. Ženy jsou naopak ochotné nad odhalenou nevěrou alespoň občas přimhouřit oko.

V životě milenky čekání zabírá čím dál víc času. Musí se smířit s tím, že čas, který jí zadaný partner věnuje, se většinou počítá na minuty, v lepším případě na hodiny.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Autor: Majka Vinická