Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Milostný comeback aneb Dáte mu druhou šanci?

Dejte mu druhou šanci
12. srpna 2009 | 15:40

Slepovaný vztah je jako lepený hrneček. Nevypadá nic moc a ještě je riziko, že poteče. Většina z nás si logicky pořídí nový, hezčí, s moderním designem. A tak je to i s ex. Jenže co když se vám nepodařilo vyhnat ho z hlavy?

Je to pár měsíců, možná dokonce let, co vám milovaný oznámil, že nejste láska jeho života, a nechal vás stát zhroucenou mezi dveřmi. Protrápila jste se mnoha bezesnými nocemi, probrečela desítky květovaných polštářů, rozsypané sebevědomí sbírala po lístečcích, abyste se na sebe znova dokázala usmát do zrcadla a mohla se radovat ze západů slunce, nových lodiček nebo pozvání na kávu. A když už jste to všechno zvládla, u dveří zazvoní „on“, aby vám znova zlomil srdce. Máte mu dát druhou šanci?

Srovnejte si myšlenky
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Vyzvánění slepovaného zvonu
Statistiky mluví naprosto neúprosně v neprospěch druhých, třetích, nebo dokonce čtvrtých šancí. Většinou totiž opravdu nevyjdou. Jenže pokud se vám po rozchodu nepodařilo najít uspokojivý a pevný vztah a „on“ vám tak úplně ze srdce nezmizel, možná právě vy dokážete skeptikům, že i lepené vztahy mají svůj pohádkový happy end. Pokud chcete zkusit chytit v lásce druhý dech, nezapomeňte na to nejdůležitější:

Oba máte právo na omyl
Je jedno, jestli za vaším rozchodem stála dlouhodobá nespokojenost, nedorozumění nebo ho rozbila jiná žena. Každopádně, pokud mu chcete dát šanci, neohlížejte se zpátky. Odpusťte mu a udělejte tlustou čáru za minulostí. Lehce se to řekne, hůř realizuje. Zvlášť, když je ve hře jeho nevěra. Odpustit mu, že vás opustil kvůli milence, je téměř nadlidský výkon, ale nic jiného vám nezbývá. Na křivdě a výčitkách se totiž nedá stavět nový vztah ani se staronovým mužem.

Musíte si srovnat myšlenky
Chcete ho zpátky, ale zároveň se tak trochu bojíte, že se vám s jeho návratem otevřou staré rány, vztah se vrátí do nepříjemných stereotypů nebo se už celý život budete bát, že vás znovu opustí? Pak vás odborníci varují. Podle nich je nemožné navázat ve vztahu tam, kde jste před pár měsíci nebo lety skončili, a jediná šance je začít budovat tak trochu nový a jiný vztah. Sedněte si, na papír si napište všechny důvody, proč ho doopravdy chcete zpátky, a na druhou stranu překážky, které vás čekají. Možná pak budete mít jasno. Jestli jste ochotná jeho naléhání vyslyšet jen proto, že se sama nudíte a bojíte se, že vás nic lepšího nečeká, pak je lepší zůstat sama. Ale když si říkáte, že ho vlastně ještě pořád milujete, jen jste oba byli v těžkém životním období, riskněte to.

DRUHÁ ŠANCE MILENY, 49 let

I pohádky se dějí
„Už je to deset let, co se můj život otočil vzhůru nohama. Můj manžel se tenkrát bezhlavě zamiloval do kolegyně, zničil náš patnáctiletý vztah a odešel k mladší a krásnější ženě. Zůstala jsem sama na dvě dospívající děti i domácnost. Strašně mě trápila neskutečná zrada člověka, kterého jsem milovala a který byl za ta léta něco víc než manžel. V jediném okamžiku zmizely zažité stereotypy v podobě výletů, pátečních nákupů, odpoledních sezení u kávy a povídání si. Najednou jsem byla sama ve velkém bytě. Ačkoliv děti se mi snažily pomáhat, jak to šlo, v patnácti a třinácti letech už přece jen mou péči a společnost tolik nepotřebovaly. Musela jsem se naučit žít zase sama pro sebe. Bylo to strašně těžké, a než jsem se mohla radovat z maličkostí, trvalo mi to téměř dva roky. Pak jsem si našla nové přátele a koníčky, začala jsem studovat francouzštinu a chodit do tanečních pro dospělé. Jen známost jsem si nenašla. Příležitost jsem sice měla, ale asi jsem nebyla úplně smířená s krachem svého manželství. S ex jsme se potkávali při předávání dcer a on byl čím dál milejší. Jednou dokonce zazvonil u mých dveří s kytkou a omluvným výrazem. Při kávě přiznal, že náš rozvod byl omyl a chce se vrátit. Nedokázala jsem mu hned nadšeně padnout kolem krku. Sice se mi po něm stýskalo, ale zároveň jsem si pamatovala strašný pocit křivdy a zrady, který jsem kvůli němu zažívala. Jenže následovaly milostné textovky, pozvání na večeře, občas jsme zašli do kina nebo s dětmi na výlet. Dlouho jsem přemýšlela, jestli mu opravdu dokážu odpustit a znovu ho milovat, aniž bych mu jeho „přešlap“ vyčítala. Ale bylo to silnější než já. Za čas jsem do něj byla zamilovaná možná stejně jako poprvé a za pár měsíců jsme si podruhé řekli před oltářem své ano. Obřad byl tajný, jen se svědky, a doma jsme dětem pouze oznámili, že jsme se znovu vzali. Od té doby už uplynulo sedm let. Dnes můžu říct, že jsem mu dávno odpustila a na nešťastné období téměř nevzpomínám. Postavili jsme si dům, máme první vnouče a jsme spolu opravdu neuvěřitelně šťastní.“

Proč říct druhé šanci ANO

- Při vyslovení jeho jména vám divoce buší srdce, stýská se vám po jeho objetí, srovnáváte ho s každým nápadníkem a... Prostě ho pořád ještě milujete.

- Dokážete zavřít dveře za minulostí a neřešit už dávno probrané záležitosti..

- Jste velkorysá a otazníky kolem rozchodu i vztahu máte vyřešené.

- Víte, že i vy jste možná udělala chyby a máte chuť je napravit.

- Toužíte s ním do konce života usínat a nemůžete bez něj být.

Proč říct druhé šanci NE

- Narušená důvěra už není nikdy stoprocentní.

- Vaše křivda není tak docela zahojená a vy mu ji jednou vpálíte zpátky.

- Chcete ho zpět jen ze zvyku a pohodlnosti.

- Nejste odhodlaná budovat nový vztah a hrozí vám „staré koleje“.

- Prostě jen nechcete být sama.

- Už teď váháte, jestli to vůbec má ještě smysl.

Milostné comebacky se nevyhýbají ani hvězdám

Druhý pokus nevyšel Liz Taylor, která se rozvedla se svým pátým manželem Richardem Burtonem po deseti letech manželství, ale chtěla to se svou láskou zkusit ještě jednou, takže mu po roce řekla znovu ano. Tentokrát ovšem jen na deset měsíců.

378984:gallery:true:true

378985:gallery:true:true

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jako pohádka se šťastným koncem vypadá příběh Karla Schwarzenberga. Po dvaceti letech od rozvodu se znovu oženil, ale jeho děti si na novou maminku zvykat nemusely. Vzal si totiž podruhé svou ženu. Podle jejich syna Jana se rodiče nikdy úplně nerozešli a ani po rozvodu nebyli nikdy zcela oddělení. Prostě láska, která nezná hranic.

378988:gallery:true:true

Autor: Majka Vinická