Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pět základních kamenů lásky

Víte, co by nemělo chybět v partnerském vztahu, aby vám vydržel co nejdéle?
4. září 2008 | 13:45

Co by nemělo chybět v partnerském vztahu, aby vám vydržel co nejdéle? Měla byste si uvědomit, o co se v něm můžete opřít, a co byste případně mohla změnit k lepšímu.

1. Důvěra

Bez oboustranné důvěry se dá vztah budovat jen těžko. Jenže budovat je zapotřebí i onu důvěru. S partnerem byste si měli poskytovat vzájemný pocit bezpečí. Snažte se stanovit si pravidla, která budete dodržovat. Když se něco nepodaří, tak jak by mělo, hledejte nějakou možnost, jak chybu napravit. Vyhnete se tak zklamání z nenaplněných slibů a různých prohřešků. Nikdo není dokonalý, ale všichni víme, že odpouštět je někdy velmi těžké. Když se na druhého můžete spolehnout a věřit mu, nejedna nesnáz je tak už dopředu z poloviny překonána. Věčné podezírání vás naopak staví před otázku, jestli má takový vztah vůbec cenu.

2. Vzájemná úcta a respekt

Někdy je velmi těžké respektovat partnerovu odlišnost, jiné postoje, vkus či zájmy. Ale ať chcete nebo ne, vztah není soužití siamských dvojčat. Partnera musíte brát takového, jaký je, i s jeho odlišnostmi a nedokonalostmi. Můžete si sice zbožně přát, aby na sobě něco změnil, ale pokud se k tomu neodhodlá on sám, veškeré naléhání je marné. Důležité je, aby partneři dokázali své odlišnosti respektovat a třeba je považovali za přednost. Proto je správný výběr partnera tak důležitý. K lásce ale nezbytně patří ten nejkrásnější pocit: Mám tě ráda – jsi pro mě ten jediný a vážím si tě.

3. Komunikace

Žádný vztah nefunguje bezproblémově, a už vůbec ne sám od sebe. Dnes a denně musí partneři řešit spoustu maličkostí i důležitých věcí. Bez dobré komunikace by to opravdu nešlo. Na řešení problémů si vyhraďte konkrétní dobu. V klidu si sedněte a snažte se o svých starostech hovořit. Pak máte větší šanci, že se dohodnete, než když se o nich zmíníte v posteli před usnutím nebo ráno mezi dveřmi před odchodem do práce. Dodržujte zásady konstruktivní kritiky. Kritizujte daný problém ve snaze vyřešit ho a respektujte názor svého partnera. To, že chybuje v jedné oblasti, neznamená, že jinak je úplně "k ničemu".

4. Společná perspektiva

Saint-Exupery krásně napsal: "Milovat se neznamená hledět jeden na druhého, ale hledět společným směrem". Mnoho párů už ztroskotalo na tom, že po počáteční zamilovanosti, kdy měli partneři oči jenom jeden pro druhého, přišlo velké zklamání. Prvotní okouzlení vystřídal zmatek, pocit, že člověk neví, jak dál, a nakonec prázdnota. Stejné nebezpečí hrozí i vztahům, kdy se jeden z partnerů výrazně změní nebo třeba potom, co děti odejdou z domu. Udržujte si společné zájmy a budujte si společnou perspektivu – něco, co chcete společně dokázat nebo zažít.

5. Intimita

Intimita ve vztahu neznamená jen sex, i když ten je jeho velmi významnou součástí. Důležité je najít si rovnováhu v naplňování a dosahování uspokojení. Mnoho problémů může vyřešit rada sexuologa. Ale ani ten nejlepší odborník vás nepřinutí být na sebe něžní i během dne, nejenom večer na lůžku. Intimita ve smyslu důvěrností a společného soukromí vymezuje váš vztah vůči okolí. Chraňte vaše soukromé území "MY" jako spiklenci proti zbytku světa.

Autor: len