Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak zvládnout nevěru?

19. srpna 2008 | 14:51

Léto plné nevšedních dojmů je skoro za námi. S novými zážitky mohly přijít i nové lásky. Čas dovolených často svádí k nevěrám a po návratu domů nás čeká tvrdá realita.

Krásné pocity ustupují výčitkám svědomí a podvedeným partnerům se hroutí celý svět. Říct, nebo neříct? Co všechno je ve hře?

Jste volná? Výborně! Třeba jste právě potkala pana Božského a nic vám nebrání ve štěstí. Co se ale může stát, jestliže známost už máte, nebo dokonce žijete ve svazku manželském? Psycholog a manželský poradce Petr Šmolka vyjmenovává celkem 26 typů nevěry, přičemž každá začíná jedním písmenem abecedy, počínaje nevěrou A – adrenalinovou a konče Z – zpustošující.

Nevěra je úžasné psychické i fyzické afrodiziakum! "Ať žena, či muž, každý se najednou rozzáří a dělá věci, které nikdy předtím nedělal. Není to tím, že by se změnil, nové impulsy ho jen dočasně vyvedou z rovnováhy," tvrdí psychologové. Podle výzkumů má 70 procent mužů zkušenosti s nevěrou, ať už fyzickou či psychickou, už dva roky po svatbě.

Nahlédli jsme do statistik a výzkumů

- Nevěra bývá nejčastější příčinou našich rozchodů.

- Nevěrný mužům ženy odpouští jejich provinění častěji než muži nevěrným ženám.

- Ženy prý reagují na zjištěnou (i domnělou) nevěru o dost agresivněji než muži, kteří se ocitli ve stejné situaci.

- Izraelští vědci zkoumali 62 manželských párů, kdy jeden z manželů měl bokovku: 21 párů skončilo u rozvodového řízení, u 27 párů se vztahy velmi zhoršily, 4 páry žily pouze vedle sebe bez vzájemné komunikace, 9 párů žilo po nějaké době opět šťastně.

Co říkají čísla
Podle průzkumů jsou muži asi o třetinu nevěrnější než ženy, ale skutečný stav věcí může být jiný. O mužích je totiž známo, že se s nevěrou chlubí, zatímco ženy ji "zatloukají". "V podstatě je to v pořádku," říká sexuolog Radim Uzel. "Přestože nevěra není žádným chvályhodným činem, pokud už existuje, měla by ublížit pokud možno co nejméně. A to se stane pouze tehdy, když o ní nikdo neví. Dobře utajovaná nevěra může být dokonce výborným pojivem partnerského svazku. Nevěrný manžel bývá ke své ženě pozornější, pomáhá jí s domácími pracemi a přináší květiny. Dokonce bývá aktivnější i v manželském loži. Také nevěrná manželka se někdy může přetrhnout v péči o svého muže," tvrdí Uzel.

Nejvíce jsou k cizoložství náchylní muži mezi 40 a 50 lety a ženy mezi 30 a 40 lety. Výzkum v sousedním Německu ukázal, že ze 62 manželství, v nichž se jeden partner dopustil nevěry, skončilo 21 rozvodem, ve 27 svazcích panovala velmi špatná nálada a 4 páry spolu nadále žily odděleně. Jen 9 párů vedlo po určitém čase znovu spokojený manželský život.

Nejčastějších příčiny nevěry:

- Zatouží-li jeden z partnerů vybočit ze sexuálního stereotypu a chce si užít s jiným sexuálním objektem.

- Pokud je vzájemný vztah volný nebo nemá kvalitní podklad.

- Při náhodném setkání s neodolatelně přitažlivým "objektem".

- Když si člověk chce dokázat, že ještě má na to, aby si s někým užil.

- Jde o pomstu stálému partnerovi a touhu ublížit mu.

- Když stálý partner toho druhého plně neuspokojuje.

Přiznat, nebo nepřiznat?
Je lepší nevěru přiznat, nebo zatajit? Pokud právě řešíte toto dilema, pamatujte, že přiznáním nic nespravíte, naopak svůj vztah smrtelně ohrozíte. Je ale nutné být k sobě upřímný. Jestli vám na partnerovi záleží, vězte, že pravdomluvnost není vrcholem lidské ctnosti, naopak může být velice nezdvořilá a nevkusná. Nelze sdělit matce, že po přechodu ztloustla a zestárla, a totéž platí o nevěře. Upřímnost je třeba dávkovat, tak aby neničila. Přiznáním možná ulevíte sami sobě, ale druhému velmi přitížíte, a navíc pokazíte všechno, co jste možná dlouho budovali.

Ať už "zhřešil" kdokoliv z vás, držte se následujících rad:

- O nevěře nemluvte.

- Neměňte dosavadní styl vztahu.

- Nekažte komunikaci, a je-li už pokažená, snažte se ji vylepšit.

Odborníci radí: Pokud zvládnete o nevěře nehovořit, ostatní už půjde samo. Podvedeného by nemělo až tolik zajímat, jak moc ho to bolí, ale spíš to, co udělat, aby se konflikt ještě nezvětšil. Říká se, že vyzrálou partnerskou lásku nevěra zahubit nedokáže!

Jaké jsou nejčastější typy milenek?

1. Dvojče: Vaše protivnice je jen o něco mladší než vy nebo má delší vlasy. Když si muž vybere podobnou ženu, jako jste vy, má pocit, že ji dobře zná a ví, co od ní může očekávat. Tento druh nevěry je nejběžnější, nemívá však dlouhé trvání a pro manželku většinou končí dobře.

2. Voda a oheň: Milenka je váš protiklad. Muže přitahuje přesný opak toho, co jste vy. Tato nevěra je méně rozšířená, ale nebezpečnější, protože v porovnání s vámi dotyčná žena používá úplně jiné zbraně.

3. Dobře padnoucí doplněk: Úspěšní muži si krásné a mladé milenky pořizují jako doplněk k pěknému vozu nebo obleku a chodí s nimi do společnosti. Muži vědí, že stálým partnerkám jinak nesahají ani po pás, ale nijak zvlášť jim to nevadí.

A jedna rada na závěr: Vědecké studie prokázaly, že tři čtvrtiny všech zaznamenaných případů úmrtí při sexu se staly tehdy, když muži byli svým ženám nevěrní. "Pánům proto doporučuju, aby při milostných pletkách mysleli kromě jiného i na své zdraví," uzavírá Radim Uzel.

Rady pro partnerky záletníků

Jestli o svého partnera stojíte, postupujte následovně:

- Doma musí být všechno vždy perfektní. Svoje povinnosti plňte na jedničku a doma vytvářejte pohodu. Tím dáte svému partnerovi najevo, o co by přišel, kdyby odešel.

- Neuchylujte se ke scénám, výčitkám ani k breku. To si schovejte pro chvíle, kdy jste sama. Bude-li nejhůř, pomůžou prášky na uklidnění, ale lepší je obejít se bez nich. Také alkohol není dobrý rádce.

- Buďte silná a vytrvejte. Pohodovou osobnost by opustil jen blázen.

- Vynechejte z toho děti. Dokud nebude vše jasné, nemusí nic vědět.

- Co vám ještě pomůže? Sport a přátelé.

- Vydržte alespoň tři měsíce. Po této době přichází první zatěžkávací zkouška.

NEJČASTĚJŠÍ TYPY NEVĚR

Nevěra kompenzační: Může jít o čin zkušeného promiskuitního partnera i tzv. nehodu. Kompenzace je nahrazení jakéhosi nedostatku ve stálém vztahu. To, co mu nemůže dát stálý partner, si prostě muž či žena začne hledat jinde.

Nevěra rekreační: Sem lze podle znalce manželské nevěry Miroslava Plzáka zařadit "vyvážené a klidné" mimomanželské vztahy, kdy každý ví, že vzájemné přátelství a příležitostné milostné hrátky jsou jen jakousi třešničkou na dortu.

Nevěra prestižní: Prestiž je většinou spojována s mocenským vlivem. Vytoužená milenka k postu ministra ani pomoci nemusí, někdy stačí, že milenkou nějakého ministra kdysi už byla.

Nevěra studijní: Získávání zkušeností bývá také důvodem "zahýbání". Naštěstí pachatel od milenky či milence nedostává známky do žákovské knížky a stálý partner mu je nemusí podepisovat.

Nevěra z blbosti: Ta je věčná a všudypřítomná. Odpouští se nejsnáze, a proto se na ni svádí i všechny ostatní typy nevěr.


VAŠE PŘÍBĚHY

KAROLÍNA (28)

Zničila jsem důvěru!
Studentka vysoké školy Karolína není prototypem ublížené partnerky, které by její milý zahýbal a ona jen bezmocně ronila slzy do polštářů. Všechno bylo přesně naopak!

"Možná je to takový klasický případ," začíná své vyprávění Karolína. "S partnerem spolu chodíme od dvaceti. Euforickou zamilovanost jsme spolu ale nikdy neprožili. Spíš jsme v té době potřebovali jeden druhého, protože jsme tenkrát oba řešili spoustu problémů. Byli jsme si vzájemnou oporou a nastěhovali se k sobě. A možná ze zvyku už spolu zůstali," vysvětluje Karolína a pokračuje: "Já jsem ve vztahu celkem spokojená, jeden druhého máme rádi, a i když to občas pěkně zaskřípe, vcelku si rozumíme. Bohužel nám to ale nikdy příliš neklapalo v sexu. A to je ten kámen úrazu!"

A tak jednou Karolína podlehla. "Prostě jsem to nevydržela, zatoužila jsem zkusit to s někým jiným," přiznává. Tajné schůzky pokračovaly a svědomí začalo Karolínu nesnesitelně hlodat. "Snad tisíckrát jsem slyšela radu: zatloukat, zatloukat, zatloukat! Bohužel jsem neudržela jazyk za zuby a všechno partnerovi vyklopila," konstatuje Karolína s trpkým výrazem. "Partner sice moje zakolísání překvapivě ustál, ale viděla jsem, že ho to zlomilo. Ale nejen to. Do té doby mě přímo bezvýhradně miloval, byla jsem pro něj jedinečná. Svojí nevěrou jsem to ale zničila. Častěji se od té doby hádáme a vím, že jsem natrvalo nalomila důvěru, která mezi námi do té doby panovala."

MAGDA (49)

Zasáhla jsem!
Paní Magda se potýkala s manželovou nevěrou po 13 letech společného soužití. "Manžel tenkrát ve volném čase vedl dětský kroužek. Právě tam se seznámil s atraktivní a svobodnou vychovatelkou. Vlastně se ani nedivím, že se mu líbila, byla opravdu krásná," vypráví paní Magda. Zanedlouho začala Magda cítit, že se její manžel mění. A co jí vadilo nejvíc – paní vychovatelka se jí snažila odloudit i děti. "Když můj syn prohlásil, že je družinářka něco jako jeho druhá máma, radikálně jsem zasáhla," říká Magda. Nedělala jsem žádné scény, jenom jsem se posadila proti manželovi a promluvili jsme si. Řekla jsem mu, ať se rozhodne. Zdůraznila jsem, že přijde o děti, což byla silná zbraň. A věděla jsem, že má pořád rád i mne. On jen sklopil oči a pravděpodobně vztah ukončil, protože zanedlouho se paní vychovatelka z našeho městečka vytratila," svěřuje se paní Magda se svou zkušeností s manželovou nevěrou a doplňuje: "Samozřejmě mne to zabolelo, ale takové věci se prostě stávají. Už dávno to spláchla voda a dnes už si na manželovo klopýtnutí ani nevzpomenu. V žádném případě bych se kvůli této krátkodobé avantýře s manželem nerozvedla."


ZAHÝBAJÍ I SLAVNÍ

Mirek a Pavla Topolánkovi
Mezi politiky se šíří nevěra jako infekční nákaza. A tak českou veřejnost příliš nepřekvapilo, že si i český premiér sbalil kufry a odešel k milence Lucii Talmanové, která mu zanedlouho porodila syna Nicolase.

Zdeněk Merta a Zora Jandová
Známým záletníkem je i talentovaný skladatel Zdeněk Merta. Svou nevěru veřejně "provařil" na loňském ročníku MFF v Karlových Varech. Manželství se jim ale nezbortilo, Zora Jandová totiž přijala manželovi zálety s velkou dávkou tolerance.

Libor Bouček a Marianna Durianová
Byla to láska jako trám zpečetěná velkolepou svatbou. Ani v nejhorším snu se ale určitě moderátorovi Liboru Boučkovi nezdálo, že mu krátce po veselce nasadí milovaná obrovské parohy. A kdo byl tím neodolatelným? Vítěz slovenské reality show Nevěsta pro milionáře Jan Novotný.

Olga a Jiří Menzelovi
Protože i každá mince má svůj rub a líc, tak i nevěry přicházejí ze strany mužů, ale také žen. Jako nejodvážnější záletnice se uzkázala manželka oskarového režiséra Jiřího Menzela, když si nedávno romanticky vykračovala ruku v ruce s kameramanem Jaroslavem Brabcem. Spekuluje se, že dokonce může být i otcem jejího dítěte!

Autor: Věra Keilová, duš
Klíčová slova: téma;bpž;bpz;nevěra;
Související články