Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Oslovení mluví za vše!

Partneři se často oslovují různými jmény a přezdívkami.
23. července 2008 | 09:22

Partneři se často oslovují různými jmény a přezdívkami. Co to pro nás vlastně znamená?

Jak říkáte své drahé polovičce? A jak říká partner vám? Budete se možná divit, ale má to svůj skrytý význam.

Zdrobněliny jména
Nejčastěji se lidé oslovují různými zdrobnělinami a obměnami svých jmen. Nebo používají výrazy, které vyjadřují, jak moc je jim jejich partner drahý a milý (zlatíčko, drahoušku, lásečko).
Hned na dalším místě co do četnosti jsou oslovení ze zvířecí, rostlinné nebo z pohádkové říše a těsně za nimi jména odvozená od tělesných částí (beruško, květinko, princezno, prdelko).
A pak existuje ještě zvláštní skupina oslovení, jejichž význam je zřejmý jen dvěma zasvěceným lidem, kteří dobře vědí o jejich původu a střeží si to v soukromí jako svůj malý tajný poklad.

žabička je často používaným oslovením.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Vyznání lásky!
Ale si proč všechna ta něžná i bláznivá jména vlastně vymýšlíme? Odpověď odborníků říká jednoznačně, že to je takové nenápadné vyznání a potvrzení lásky! Všechna vaše láskyplná a intimní oslovení jsou jedním ze způsobů, jak dát partnerovi najevo lásku i v každodenních situacích.
Jsou-li oslovení použita správným způsobem, slouží k budování vztahu. Dotvářejí intimitu soukromí konkrétního páru. A když už je náhodou zaslechne i někdo z vašeho okolí, jednoznačně tím dáváte ostatním najevo: "Pozor, takhle si říkáme jen my dva. A náš vtah je důvěrný a uzavřený okolnímu světu!"

Soudržnost vztahu
Přezdívky potvrzují vzájemnou náklonnost dvojice, dodávají partnerům pocit důvěry. Zjednodušeně řečeno říkají, že partner vás bere takovou, jaká jste nebo jaká jste jen pro něj.
Přezdívka je vlastně synonymem věty "Jsi pro mě jedinečná a úžasná!" nebo "Jsi pro mě jediný na světě!" Přijetí takového oslovení posiluje vaši identitu. Víte, že jste "někdo", i když okolní svět o tom třeba nemá ani tušení.

Partneři se často oslovují různými jmény a přezdívkami.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Jak na to?
Ale nelamte si nad oslovením zbytečně hlavu. Většinou se něžné slůvko objeví samo od sebe během nějaké důvěrné situace nebo v souvislosti s typickým charakterovým rysem vašeho miláčka.
A koneckonců jsou i situace, kdy je jedno, co říkáte. Nejdůležitější ze všeho totiž je, jak to vyslovujete! Určitě dobře víte, že jedna láskyplná věta pomůže povolit svraštělé čelo a znovu vykouzlí úsměv na tváři muže, do kterého jste se zamilovala.

INSPIRACE

Pro ni: Bludičko, Cácorko, Čičínku, Dušinko, Jeskyňko, Hvězdičko, Macíčku, Mišpulko, Muchomůrko, Mušličko, Myško, Lamičko, Pacinko, Pipinko, Poupátko, Pusinko, Treperendo, Žabičko, Želvičko, Žížalko.

Pro něj: Bobísku, Bodlinko, Budulínku, Cvrčku, Dráčku, Drobečku, Koblížku, Koloušku, Kulihrášku, Kulíšku, Lupínku, Mucánku, Můjínku, Ňunínku, Plyšáčku, Skřítku, Smíšku,Tutínku, Ušáčku, Žabáčku.

Autor: len
Klíčová slova: bpž;bpz;vztah;oslovení;
Související články