Otec jí řekl, že se stydí s ní chodit na veřejnost: Tak zhubla o 60 kilogramů

Maddy prošla úžasnou změnou.
Foto: Profimedia.cz
27. listopadu  2016 
 06:00

Když byla ve svém nejhorším období, vážila jako malé slůně. Maddy Ghorob byla odmala obézní, nakonec se dostala na váhu 133 kilogramů. Převážně kvůli tučným jídlům. Ačkoliv i ona sama se sebou nebyla spokojena, k radikálnímu činu ji donutil až komentář jejího otce, že se za ni stydí. 

Maddy Ghorob vyrůstala v íránské rodině, kde se hojně jedly jejich kulturní pochoutky, mimo jiné třeba i smažený kravský jazyk. Odmala tíhla k obezitě, což trápilo nejen ji samotnou, ale i rodiče. Snažili se ji nějak motivovat, ale špatně. Slibovali jí například, že pokud půjde cvičit nebo běhat, vezmou ji za odměnu někam do fast foodu. Trochu padlé na hlavu, ne? 

Maddy, než začala hubnout.
Autor: profimedia.cz

Jenže Maddy cvičit nechodila, ale jídlu holdovala dále. Rozhodně z toho ale neměla radost. Podobně jako některé další obézní děti, i ona se stala terčem šikany a nejen její vrstevníci se jí smáli za to, jak vypadá. V některých dnech dokonce musela zmeškat vyučování. Ale ne kvůli šikaně, ale kvůli tomu, že vůbec nedošla do školy. V šesti letech byl její denní příjem větší než 9000 kJ.

 

Chtělo se jí zemřít

Byly chvíle, kdy se jí chtělo umřít z toho, jak vypadá. A když chodila do restaurace, vždy se předem nejdřív musela podívat na internetové stránky, zda mají dostatečně široká místa k sezení, aby se tam vešla, a nedošlo tak k trapné situaci. Čím dál tím více přemýšlela nad smrtí, ale nejen v souvislosti s depresemi, které ji provázely, ale i ze zdravotního hlediska. Vážit 133 kilogramů a živit se převážně tučnými jídly, to není nic dobrého pro svou další budoucnost... 

Zlomový okamžik nastal ve chvíli, kdy jí otec řekl, že se stydí s ní chodit na veřejnost. "Ale ne proto, že bych snad byla tlustá. Ale proto, že je vidět, že nedbám o své zdraví a nestarám se o své tělo," vysvětluje zásah do černého ze strany svého otce. Asi málokdo by si přál, aby něco takového slyšel od svého rodiče. Podle Maddy ale byli v jejich rodině vždy k sobě upřímní, a tak ji to ani tolik neranilo. Naopak slova dopadla na úrodnou půdu a ona začala přemýšlet, co se sebou udělá. 

Maddy to sluší.
Autor: Profimedia.cz

Bez operace by to nezvládla

Rozhodla se, že podstoupí operaci, při které jí zmenší žaludek. Bála se, že by to jinak nezvládla. Rozhodně to ale pro ni nebylo příjemné. Popisuje, jak to bylo pro ni bolestivé a těžké. Když po operaci opadly největší potíže, začala se stravovat zdravěji, zásadně omezila tučná jídla, nyní jí více zeleniny, bílkovin a zdravých sacharidů. Jenže pouze o jídle to není. Maddy si konečně po všech těch letech našla vztah i k pohybu a začala cvičit.

O rok později od doby, kdy podstoupila operaci, má o šedesát kilogramů méně. "Jsem šťastnější. Cítím, že jsem veselejší, společenská, získala jsem sebevědomí. A přijdu si krásná i ve chvílích, kdy jsem zpocená a nenamalovaná," říká s úsměvem dívka. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji