Je možné špatnou životosprávou operaci "přejíst"?

I člověk, který zhubne díky operaci, se musí nadále držet v jídle zkrátka.
I člověk, který zhubne díky operaci, se musí nadále držet v jídle zkrátka.
Foto: Shutterstock
6. března  2015 
 14:48
?

Lékař mi doporučil operativní řešení mých problémů s váhou (cca 60 kilo navíc, váha začala stoupat během těhotenství s dvojčaty, diety nepomohly, nyní je mi 40 let a nadváha mi způsobuje problémy s klouby a vysokým krevním tlakem). Bojím se však, že operace není stoprocentně úspěšná a že se dá takzvaně „přejíst“. Je to pravda?

Čtenářka z Brna

Bariatrické výkony mají smysl pro spolupracujícího pacienta. Restriktivní výkony (omezující kapacitu žaludku ) indikujeme spíše u pacientů, kteří již v minulosti dokázali úspěšně hmotnost zredukovat a mají schopnost své jídlo dostatečně kontrolovat.

Pacienty, u kterých předpokládáme možné selhávání, indikujeme spíše k malabsorpčním operacím (omezujícím absorpci živin ) – jedním z důvodů obezity těchto pacientů je právě neochota dodržovat doporučený stravovací režim.

U všech výkonů je nutné další celoživotní sledování, a to  nejen hmotnosti, ale například i některých složek potravy, které je nutno nahrazovat. V podmínkách naší republiky není problém dojíždět na pravidelné kontroly do některého centra, fakt je ten, že po jednom roce dochází na kontroly často jen polovina pacientů a může dojít k selhání metody – tedy k "přejedení".

Stanislav Černý

Další otázky pro Stanislava Černého