Jak zhubnout do plavek?

Jak zhubnout do plavek?
Prezentace klienta
  2. února  2022 
 00:00

Plánujete letní dovolenou a už teď se hrozíte, jak budete vypadat v plavkách? Do léta je sice ještě poměrně dost času, protože venku pořád vládne zima, na druhou stranu je asi nejvyšší čas začít na postavě pracovat, abyste se za ni v létě nemusela stydět. Když navíc začnete teď, nebudete muset držet hladovku, která stejně pomůže jen krátkodobě.

Držet dietu neznamená hladovět

Tedy aspoň ve většině případů. Když vsadíte na nějakou drastickou dietu, hladovění se nevyhnete, zároveň to ale není ta nejlepší cesta, jak se přebytečných kilogramů zbavit. Nebude totiž trvat dlouho a vy je naberete zpět.

Když se řekne dieta, nemusí to nutně znamenat nic drastického. Držet dietu může znamenat i upravit svůj jídelníček a hlídat si příjem živin jako sacharidy, bílkoviny a tuky. Když chcete zhubnout bez hrozby jojo efektu, můžete vyzkoušet třeba ketodietu, při které snížíte příjem sacharidů a zvýšíte příjem bílkovin a tuků.

Do jídelníčku zařaďte více čerstvé zeleniny a vlákniny, místo slazených nápojů pijte vodu a přílohy plné sacharidů (brambory, batáty, rýže, klasické těstoviny a další) nahradíte třeba proteinovými těstovinami nebo zeleninou. Místo svačiny v podobě sušenky si dáte neslazený tučný jogurt, ořechy nebo semínka. Pochutnávat si jinak můžete i na vejcích, libovém mase, tučných rybách a mořských plodech, sýrech a mléčných výrobcích.

Autor: Ketofit

Jednotlivá jídla si správně načasujte

Snídáte ráno? Že ne? Děláte velkou chybu! Každý den by měl začít snídaní, a to ideálně nejpozději hodinu po probuzení. Následovat by měla svačina, oběd, odpolední svačina a večeře, mezi jednotlivými jídly by neměl být větší časový rozestup než 3-4 hodiny.

Víte, že se mnozí z nás dopouští i chyby spojené s večeří?

Držíme se zásady, že večeři si nemáme dávat později než mezi 17. - 18. hodinou. To je ale mýtus. Večeři bychom se měli dát 2-3 hodiny před spánkem, jinak hrozí, že nás v noci bude probouzet hlad a my snadno podlehneme pokušení a vypleníme lednici.

Hlídejte si i pitný režim

Správný pitný režim odplaví z těla všechny toxiny, navíc vám pomůže s hubnutím. Každý den byste měla vypít 2-3 litry tekutin v pravidelných dávkách. Nesnažte se večer dohnat to, co jste přes den nestihla, tím by se z těla odplavily i potřebné vitamíny a minerály.

Víte, že dostatečný příjem tekutin je i prevencí zácpy, která hubnutí často provází? K doplňování tekutin do těla jsou ideální neslazené minerálky, čistá voda nebo neslazený čaj, počítají se i polévky a čerstvé ovocné šťávy.

Zdravý jídelníček podpořte pohybem

Jen úpravou jídelníčku nezhubnete, svoji snahu podpořte i pohybem. Každý den si vyrazte na svižnou procházku, jděte si zaplavat nebo zaběhat, zajezděte si na kole. V těle rozproudíte krev, zlepšíte si náladu a v žilách bude kolovat nová energie.

Náš tip: Než se pustíte do hubnutí, spočítejte si, jak na tom jste díky kalkulačce pro výpočet BMI indexu. Kromě toho, že zjistíte, zda jste v normě, nebo trpíte nadváhou či obezitou, taky zjistíte, kolik potřebujete případně zhubnout a jaký sport je pro vás ideální. Lidé s nadváhou by třeba neměli moc běhat, protože by tím zbytečně přetížili klouby.

Honí vás mlsná? Mlsejte zdravě!

Každou z nás sem tam přepadnou chutě na něco sladkého nebo naopak slaného. Na tom není nic divného, důležitá je ale v tu chvíli pevná vůle a taky mít po ruce nějaké to zdravé mlsání, kterým chutě zaženeme. Ideální k tomu jsou pochoutky bez cukrů a sacharidů. Co takhle proteinová tyčinka nebo palačinka?

Autor: Ketofit

Dopřejte si kvalitní spánek a odpočinek

Spánek a odpočinek jsou pro snahu zhubnout zásadní. Víte, že nedostatek spánku klidně může být i příčinou nadváhy? Navíc dojde ke zpomalení metabolismu, tělo nemůže správně nakládat s bílkovinami a svaly nemohou regenerovat. Stejně tak nedostatek spánku zvyšuje chuť k jídlu. A to při hubnutí rozhodně nechcete.

Co s tím? Dopřejte si 7-8 hodin kvalitního spánku každý den. Umožníte tělu zregenerovat, odpočinou si i svaly a některé orgány. Ke spánku neuléhejte hladoví ani přejedení, v ložnici vyvětrejte a pusťte do ní před spaním čerstvý vzduch. Uvidíte, že se vám bude lépe spát.

Pozor na sůl

Sůl zadržuje v těle vodu, proto se mnohdy cítíte nateklá nebo i víc vážíte. Časy, kdy soli ve stravě byl nedostatek, jsou dávno minulostí, dnes ji v průmyslově zpracovaných potravinách najdeme víc než dost, takže není nutné si jídlo ještě na talíři solit. Co takhle sůl nahradit bylinkami, česnekem nebo cibulí?

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji