Čtrnáctidenní půst s nápoji a polévkami! Budete až o čtyři kila lehčí

Čtrnáctidenní půst s nápoji a polévkami! Budete až o čtyři kila lehčí
24. června  2018 
 06:00

Chcete hubnout? Nemusíte hladovět ani držet drastické diety. Zkuste čtrnáctidenní odlehčovací jídelníček založený na polévkách a lahodných nápojích, které vám budou chutnat hlavně teď v létě. K tomu přidejte pohyb a bude vyhráno!

Ani v letních měsících nemusíte rezignovat na polévky – naopak. Většina z nich vás osvěží, a navíc jsou rychle hotové. Nebo můžete vyzkoušet řadu lahodných zeleninových či ovocných nápojů, které se během čtrnáctidenního půstu budou hodit. Autorka knihy Půst s polévkou Tanja Brauneová je výživová specialistka a publikuje řadu článků o nutriční medicíně. Píše kuchařky, které jsou plné zdravých, svěžích a rychlých pokrmů pro každý den.

Autor: Ikar

Co radí?

Půst s polévkou a zeleninovými nápoji je začátek nového způsobu stravování. Za čtrnáct dnů se naučíte jíst zdravěji a budete taky minimálně o čtyři kilogramy lehčí. Polévky nebo zeleninové či ovocné nápoje vás zasytí a dodají vám všechny důležité živiny. Hlad prý mít nebudete, protože nejde o stoprocentní půst, spíše o radu typu "jez a pij dopolosyta a pročisti organismus". V knize najdete nízkokalorické recepty, které budou chutnat i vaší rodině.

 

Tohle vás nastartuje

Zeleninový detox, kdy se pijí jen zeleninové šťávy, jí se syrová zelenina nebo vařená zelenina, případně polévky, doporučuje svým klientům i nutriční terapeutka Dana Šímová. „Tělo úplně nehladoví, spíše se odlehčí trávení. Takže tuhle dietu můžu doporučit,“ říká.

Jak může vypadat jídelníček na jeden odlehčený den?

Ráno

Než vstanete, masírujte si břicho po dobu pěti minut kolem pupku ve směru hodinových ručiček. Povzbudí to střevní peristaltiku. Jakmile vstanete, vypijte skleničku kohoutkové vody. Pak si dejte sprchu.

Snídaně

Konvice čaje a chléb s rajčaty

Plátek celozrnného chleba opečte v toustovači, potřete ho 2 lžícemi sýra cottage s bylinkami a obložte 2 rajčaty. Lehce osolte, ozdobte bazalkou.

Oběd

Studená okurková polévka

Budete potřebovat: 125 g tvarohu, 125 g jogurtu, 125 ml zeleninového vývaru, ½ okurky nakrájené na kostičky, 1 stroužek česneku, 1 lžičku kopru, sůl, pepř.

Všechny přísady promixujte a dejte do chladu. Polévku podávejte dobře vychlazenou.

Svačina

Nápoj na podporu hubnutí – rychlý spalovač tuků

Budete potřebovat: 6 meruněk, šťávu ze 2 pomerančů, šťávu z 1 citronu, 200 ml syrovátky. Všechny přísady rozmixujte a pijte vychlazené.

Večeře

Pokud možno nejpozději v 18 hodin, pak už nic nejíst.

Rychlá polévka z červené řepy

Budete potřebovat: 250 g červené řepy, 15 g polotučného margarínu, 1 cibuli, 375 ml zeleninového vývaru, šťávu z ½ citronu, sůl, pepř, 2 lžíce smetany na vaření.

Červenou řepu vařte v osolené vodě asi 40 minut, pak ji zchlaďte. Oloupejte ji a nakrájejte. Na margarínu poduste cibuli, dokud nezesklovatí, pak přidejte řepu a podlijte vývarem. Zvolna vařte asi deset minut. Poté rozmixujte a dochuťte solí, pepřem a smetanou.

 

Jakých deset potravin vám pomůže při hubnutí? Podívejte se na VIDEO:

Video se připravuje ...
Deset superpotravin, které vám pomohou při hubnutí • VIDEO: Markéta Tošnarová/mojezdravi.cz

 

 

 

 

Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji