Osmidenní dieta, díky níž konečně začnete hubnout!

Osmidenní dieta, díky níž konečně začnete hubnout!
6. ledna  2018 
 06:00

Jste pořád unavení, vyčerpaní a špatně spíte? Snažíte se zhubnout a pořád to nejde? Možná by se vám vyplatilo to změnit správnou stravou a výběrem vhodných potravin. Více se dozvíte v knize Evy-Marie Kraskeové Acidobazická rovnováha – Odkyselení – klíč ke zdraví, kterou vydalo nakladatelství Noxi.

Naše tělo je rafinovaný systém, kterému nejlépe pomůže, když mu dopřejete kvalitní stravu a přiměřený pohyb. Autorka v knize vysvětluje, jak škodlivé překyselení může být a co všechno může přivodit. Ať už je to únava, studené nohy, opakované záněty, migrény či neschopnost zhubnout.

Tady je na místě říct jedno. Něco jako překyselení organismu coby příčinu obezity a dalších problémů moderní medicína neuznává. Tělo, a to včetně těla lidí, kteří mají vážné problémy s váhou, dokáže acidobazickou rovnováhu udržovat samo. Kdyby ne, půjde o fatální zdravotní problém, který by rozhodně nešlo ovlivnit změnou jídelníčku. 

Knihy, jako tu, o které píšeme dnes, můžete proto brát spíš jako inspiraci ke změně jídelníčku kvůli tomu, abyste zhubli. Nikoli jako návod k odkyselení, protože žádné překyselení organismu tohoto typu neexistuje. 

Rovnováhu v těle můžete podle autorů ovlivnit především stravou. Abyste dosáhli harmonie a konečně spustili proces hubnutí, začněte se stravovat s orientací na zásadotvorné potraviny, případně neutrální. Pro udržení vyrovnaného hospodaření s kyselinami ale nemusíte konzumovat „jen“ zásadotvorné potraviny. Klidně můžete jíst i okyselující, jako jsou maso, vejce a výrobky z obilovin, jejich podíl by ale neměl přesáhnout 20 procent z celkového množství potravin, které sníte.

Co  se v knize dozvíte? Především to, co je příčinou onoho mýtického překyselení, jak překyselení zabránit a především jak se stravovat. Najdete zde také přesný popis osmidenní kúry, při níž se naučíte jíst zásadotvorně a díky níž taky konečně zhubnete. Jídelníček to sám o sobě není špatný a za vyzkoušení stojí. 

Autor: istock.com

Jakým potravinám dát přednost?

Zásadité potraviny: Fazole, bílé zelí, brambory, kedlubna, bylinky, cuketa, čekanka, ředkvička, česnek, dýně, fenykl, hlávkové zelí, hřiby, cibulka, karotka, křen, ledový salát, lilek, mangold, okurky čerstvé, petržel, pórek, rebarbora, řapíkatý celer, řasy, ředkev bílá, špenát, dýňová semínka, lískové ořechy, mandle, čerstvé mléko, podmáslí, sójový nápoj, syrovátka, vaječný žloutek, ananas, angrešt, banány, avokádo, borůvky, broskve, citrony, hrušky, jablka, jahody, kiwi, maliny, mandarinky, meloun, meruňky, ostružiny, pomeranč, rybíz, sušené plody, švestky, hroznové víno, višně, pohanka, sojová moučka, oleje lisované za studena (olivový, kokosový, avokádový).

Spíše neutrální: Cibule, červené zelí, hrášek, kapusta, paprika, rajčata, polníček, žampiony, kešu oříšky, kaštany, pistácie, vlašské ořechy, jogurt, kefír, máslo, smetana, obilninová káva, cornflakes, amarant, celozrnné výrobky, celozrnný chléb, černý chléb, neloupaná rýže, pšeničné klíčky, zelená špalda.

Ukázkový jídelníček na jeden den v osmihodinové dietě:

Snídaně: Ovocné müsli

2 lžíce slunečnicových jader, 1 lžíce nesířených rozinek, 1 zralá hruška, 1 zralý banán, 3 lžíce smetany nebo jogurtu, 2 lžíce cornflakesů, 3 lžíce pohanky, hruškový sirup na oslazení

Postup: Slunečnicová jádra a rozinky namočíme večer do vody a necháme přes noc změknout. Ráno nakrájíme hrušku a banán a smícháme s jádry, rozinkami a smetanou či jogurtem. Müsli posypeme cornflakes a pohankou a podle chuti osladíme sirupem.

Oběd: Gratinovaný květák

2 nebo 3 středně velké brambory, 1 malý květák, ½ zeleninového vývaru, 1 žloutek, ½ kelímku smetany, 2 lžičky parmezánu, sůl, pepř, špetka muškátového oříšku, ½ svazečku petržele, máslo

Postup: Troubu předehřejeme na 200 °C (horkovzdušnou na 180). Brambory uvaříme v osolené vodě a oloupeme. Květák rozdělíme na růžičky, umyjeme a uvaříme v zeleninovém vývaru. Vymažeme formu na pečení, poklademe brambory a květákem. Nalijeme do formy vývar, přidáme žloutek, smetanu, parmezán a koření. V rozehřáté troubě zapékáme asi dvanáct minut dozlatova.

Autor: Shutterstock

Večeře: Rajská polévka

500 g rajčat, 1 malá cibule, 2 lžičky olivového oleje, sůl, pepř, 1 čajová lžička provensálského koření, 1 plátek celozrnného toustu, 1 čajová lžička másla, 2 lžičky zakysané smetany, 1 čajová lžička nasekané pažitky

Postup: Rajčata umyjeme, zbavíme stonků a stopek, nahrubo nakrájíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Olivový olej rozehřejeme a osmažíme na něm nasekanou cibuli. Přidáme kousky rajčat spolu se solí, pepřem a provensálským kořením. Necháme 10 minut povařit. Směs propasírujeme cedníkem a lžící pořádně promačkáme. Toustový chléb nakrájíme na kostičky a na másle osmažíme dokřupava. Polévku znova zahřejeme, zjemníme zakysanou smetanou a dochutíme dle potřeby cukrem a octem. Nalijeme a posypeme pažitkou a osmaženým toustem.

Kolik energie je nutné denně přijmout? Podívejte se na naše VIDEO:

Video se připravuje ...
Kolik energie je nutné každý den přijmout? • VIDEO: Vím co jím

Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji