Jste to, co jíte: Nemoc ji dostala na kolena, ale nevzdala to!

Za čtyři měsíce shodila 7 kg tuku.
Foto: TV Prima
17. dubna  2017 
 06:00

Někomu osud naloží víc, než je schopen bez šrámů unést. Když za problémy stojí těžká nemoc, ostatní věci se zdají být nepodstatné. Kila navíc? To je to poslední, co se pak řeší. Když špatné stravování ovlivňuje zdraví a psychiku, je potřeba s tím něco udělat. O to se pokusila i Zuzana, hrdinka pořadu Jste to, co jíte. 

Zuzana Wedlová (28) ze Srubce u Českých Budějovic neměla nikdy větší potíže s váhou. Po porodu dnes šestileté dcery Natálky měla 70 kilo. Rodina ale měla potíže s penězi, což je nutilo se uskrovnit.

Šetřili hlavně na jídle, a ona tak jedla rohlíky a chleba, a to většinou na noc. Přes den se snažila vydržet co nejdéle bez jídla. Váha šla nahoru. V roce 2013 jí navíc diagnostikovali rakovinu lymfatických uzlin v mezihrudí a musela absolvovat ozařování. V té době dokázala sníst i deset kuřecích stehen na posezení. Za půl roku se dostala na váhu 115 kilo. Nemoc ustoupila, dnes je zdravá a chodí na kontroly. A rozhodla se, že se svou váhou něco udělá. Jak jí to šlo, uvidíte už dnes v dalším díle pořadu Jste to, co jíte od 21.30 na Primě. 

S čím do pořadu šla? Kondici měla Zuzana katastrofální. Zvládne za čtyři měsíce shodit vysněných 50 kilo, když bude jezdit na kole s manželem? Sportovat začne za dohledu sestry Mirky, se kterou je dvakrát týdně na kole a čtyřikrát týdně v posilovně.

Ke cvičení doma se přidala i její dcera. I když proti ní byla nemoc, kterou prodělala, nakonec má o 7 kg tuku méně a tréninkem si zformovala postavu. V pořádku jsou i zdravotní výsledky. Dva měsíce po natáčení zhubla o další 3 kila. 

S manželem je deset let. Je jí velkou oporou. Zdá se jí ale nespravedlivé, že zatímco ona bojuje s váhou, on je hubený jako v době, kdy se poznali. Motivací zhubnout jí je zejména její dcera, se kterou si kvůli nevalné kondici a častému zadýchávání se nemůže hrát tak, jak by chtěla. Chce opět vrátit i společné rodinné chvíle, kdy všichni sportovali. Jízda na kole, na bruslích, několikakilometrové túry, to jí obohacovalo život. Od té doby, co má kila navíc, se sportovat stydí. Vyhýbá se i společnosti, i když v minulosti s manželem nevynechala žádnou zábavu či kino. Pokud se s někým setká, jsou to jen nejbližší přátelé, před kterými se nestydí.

Nejvíce ztloustla před třemi lety, kdy bojovala s rakovinou a přibrala 35 kg. Mnoha lidem o nemoci neřekla, aby neměli obavy. Poté sice díky DVD Hanky Kynychové zhubla o 20 kg, následným přejídáním je ale nabrala zpět. Před ostatními jí přes den zdravě, večer se ale přejídá nezdravým jídlem. Předstírání hrdinství ji vyčerpává, jídlem pak dobíjí energii. Přestože v manželství je šťastná, o manželových citech pochybuje. Psycholožka Laura Janáčková dobře ví, že Zuzana si musí především uvědomit svou vlastní hodnotu. Více uvidíte v sedmém dílu pořadu Jste to, co jíte.

Autor: red/aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji