Pětina Čechů je obézních. Co všechno jim hrozí?

  • Pětina Čechů je obézních. Co všechno jim hrozí?
    15. března  2017 
     06:00

    Je to tak, do ideální, nebo alespoň zdravé váhy, má většina z nás daleko. Někteří už naštěstí pochopili, že si tak akorát kopou vlastní hrob, a tak se s tím snaží něco dělat. Zbytku to nevadí, vymlouvá se na geny a nechává dál působit svou pohodlnost. Také patříte mezi ty, kteří si říkají, že těch pár kilo navíc není žádný problém? V tu danou chvíli možná ne, ale za pár let vám to může způsobit nemalé potíže. 

  • Kdy to začíná být problém

    Video se připravuje ...
    Šest potravin, které vám pomohou vytvarovat "pekáč buchet" na břiše. • VIDEO: Jiří Sládeček / BPŽ
    Pár kilo navíc možná opravdu nemusí být problém. Když máte v 50 několik kilo nad svou ideální váhu, a přesto vážíte 65 kg, je to jiné, než když je vám dvacet. Váha také samozřejmě není jediným ukazatelem obezity. Jak známo, svaly jsou těžší než tuk, takže sportovci mohou vážit mnohem víc než nějaká nesportující slečna, která o sportu slyšela jen v televizi. Nemusíme zdůrazňovat, že sportovkyně, byť těžší, je k dlouhověkosti ve zdraví blíž.

    Obezita je problémem vyspělého světa třetího tisíciletí. Může za to náš život v nadbytku. Máme příliš snadný a neomezený přísun potravy a nepřiměřeně málo pohybu vzhledem k energii, kterou přijímáme. Je to pohodlné, a je tak nepříjemné s tím něco dělat... Jenže zdaleka to není jen estetický problém. Proč byste se měli bát být tlustí? 

  • Neplodnost

    ...
    Autor: iStock
    Z výzkumů v českých centrech asistované reprodukce vycházejí nadváha a obezita jako jedny z nejčastějších příčin neplodnosti žen. Zahraniční studie tento podíl ještě zvyšují, podle holandských vědců je to celých 50 procent žen – tyto ženy nemohou otěhotnět kvůli vlastní tloušťce. K otěhotnění by tedy mnohdy stačil levný a rychlý recept: více pohybu, méně jídla.

  • Nemoci srdce a cév

    Jestli se vám stále nedaří shodit centimetry v pase, možná je to tím, že jste ve stresu, kdy si hormon kortizol dělá zásoby tuku právě v této oblasti.
    Autor: Shutterstock.com
    Pro nemoci srdce a cév je nebezpečná hlavně tzv. abdominální (břišní) obezita. Tuk se hromadí zejména v břiše, ale i v břišních orgánech. Cévy se ucpávají a hrozí mozková mrtvice, infarkt myokardu, trombóza, v lepším případě křečové žíly nebo zánět povrchových žil. 

  • Diabetes

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Zejména u cukrovky II. typu je obezita jedním ze spouštěčů nemoci. Zatím není ještě zcela jasné, proč někteří pacienti s obezitou (ano, obezita je nemoc, kterou si často způsobujeme sami) dospějí až do stadia selhání inzulinové sekrece, tedy do stavu, že jejich tělo už není schopné vytvářet dostatečnou zásobu inzulinu, který by odboural cukry. Je jim pak diagnostikován diabetes II. typu.

    O dalších problémech, které vám můžou způsobit nadváha nebo obezita, a o tom, jak jim můžete předejít, se dočtete na mojezdravi.cz

/
Autor: Kateřina Erbsová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji