Co je lepší: Velká, nebo malá snídaně? Který model se hodí právě pro vás?

  • Co je lepší: Velká, nebo malá snídaně? Který model se hodí právě pro vás?
    26. listopadu  2016 
     06:00

    Bezlepková strava, bezmasá strava, raw strava – co kdybychom se ale znova podívali na starou otřepanou diskusi týkající se snídaní? Boj kolem nich zuří i mezi odborníky neustále. Je to nejdůležitější jídlo dne, nebo je to jen přežitek z dob, kdy lidé potřebovali dostatek energie na to, aby mohli pracovat těžce na poli? Dvě výživové terapeutky to vidí takhle! A jak vy?

  • ANO velké snídani: Laura Hames Franklinová

    ...
    Autor: Shutterstock

    Její blog je plný jídla, krásného jídla a velkého množství jídla. Laura miluje vydatné snídaně, a to je ještě slabé slovo. Ona je doslova posedlá jídlem, a to natolik, že přišla s novým programem s názvem Superhuman Breakfast Challenge, aby pomohla šířit myšlenku, že ráno se má prostě vydatně snídat a že velká snídaně je vlastně takové evangelium. Podle Laury Franklinové by měla ideální snídaně obsahovat pět složek: komplexní bílkoviny (vejce, kombinace bílkovin z různých rostlinných zdrojů, pokud jste vegan), komplexní sacharidy (třeba sladké brambory nebo celozrnné pečivo), tmavě zelené potraviny (špenát, salát, okurka), potraviny bohaté na probiotika (jako je zelí) a vysoce kvalitní sůl plnou minerálů (třeba sůl himálajská).

     

    Video se připravuje ...
    Snídejte steak! Výstřední doporučení? Ne, trenérka tvrdí, že díky tomu zhubnete a naberete svaly • VIDEO: Adam Balažovič

  • Nejlepší doba na trávení bílkovin je ráno!

    ...
    Autor: Shutterstock

    Její recept na snídani vypadá spíše jako recept na vydatnou opulentní večeři, ale Laura říká, že ráno je ideální doba na jídlo, protože tělo je nejlépe připraveno na to, aby všechno, co pozře, taky dobře strávilo. „Když se podíváte na čínskou medicínu, vidíte, že když energie prochází žaludkem, naše tělo odbourává bílkoviny nejvýhodněji mezi 7. až 9. hodinou ráno. Nejhorší doba na trávení bílkovin je naopak večer mezi 19. a 21. hodinou,“ vysvětluje. Něco pravdy na tom je, večerní pozdní jídlo může zatížit náš žaludek a bude se nám i hůře spát. Pokud jste zvyklí ráno cvičit, pak je samozřejmě v pořádku, když snídani vynecháte nebo si dáte jen něco lehkého. „Pokud ale plánujete vydatné cvičení, pak je vhodné si udělat velkou snídani, počkat 45 minut a pak jít cvičit. Budete si muset ale asi nastavit budík o hodinu dřív.“

  • ANO malé snídani: Vanessa Vorbachová, specialistka na celostní výživu

    ...
    Autor: Shutterstock

    Vanessa Vorbachová dává přednost menším jídlům po celý den, aby si udržela stabilní hladinu cukru v krvi. „Nejenže to zabrání kolísání nálady, ale taky to zabraňuje pozdějšímu přejídání,“ říká. Jak by tedy měla vypadat její snídaně? Koktejl s konopným semínkem, slunečnicovými nebo dýňovými semínky, abyste získali více bílkovin. V ideálním případě byste měli za dvě až tři hodiny sníst ke svačině vejce uvařené natvrdo nebo si dát hummus se zeleninovými tyčinkami. K obědu a večeři by to pak mělo být jídlo s dostatkem bílkovin, vlákniny a zdravých tuků: třeba salát s avokádem nebo ryba a quinoa.

    Video se připravuje ...
    Odborníci z Vím, co jím radí, jak správně snídat • VIDEO: Vím, co jím

  • Pozor na rychlé náhražky

    ...
    Autor: Shutterstock

    Zároveň však specialistka varuje před nezdravými náhražkami snídaní, jako jsou například cereální tyčinky polité sladkou polevou. Pokud víte, že jste náchylní k přejídání, pak Vanessa Vorbachová říká, že pro vás bude pravděpodobně lepší jíst tři větší jídla denně, a to včetně vydatné snídaně. V opačném případě byste mohli sníst více, než vaše tělo skutečně potřebuje. „Nezáleží na tom, jestli jí někdo třikrát nebo pětkrát či šestkrát denně, ale důležité jsou velikost porcí a taky množství rafinovaných cukrů,“ vysvětluje.

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji