Tři měsíce do léta! Plán, jak zhubnout o deset kilo

  • Tři měsíce do léta! Plán, jak zhubnout o deset kilo
    4. dubna  2016 
     06:00

    Jste na tom jako my a od ledna jste se s váhou zase tak moc nehnuli? Nevadí, do letních prázdnin zbývají ještě celé tři měsíce a do té doby můžete bez větší námahy shodit deset až dvanáct kilo. Víme, jak zhubnout do plavek. Ale už vážně začněte. Co funguje? Například jídlo třikrát denně, vynechání veškerých sladkých nápojů či hlídání příjmu bílkovin. A samozřejmě pohyb! 

  • 1. Jídlo třikrát denně stačí

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Naučte se jíst třikrát denně, a nikoli šestkrát, jak doporučuje mnoho odborníků. Těžko říci, co je lepší, každému může nakonec sedět něco jiného, ale vysvětlení autorky dietního plánu má logiku: podle ní se stává, že lidé, kteří jedí šestkrát denně, jedí příliš velké porce, zvláště v poledne a večer, a tak nehubnou. Aby jejich váha klesala, musela by mít porce nejvýše 1000 kilojoulů. Pokud vám tři jídla denně nestačí, naučte se k svačinám jíst jen zeleninu nebo si sestavte jídelníček tak, aby všechna jídla obsahovala velký podíl zeleniny.

  • 2. Hlídejte si velikost porcí

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Naučte se odhadovat velikost porcí. Nemusíte nic vážit, ale vštěpujte si pravidlo, že všechny – s výjimkou ovoce a zeleniny – suroviny na vašem talíři by měly mít maximálně takový objem, jako má vaše sevřená pěst. Týká se to bílkovin i sacharidů. Aby vám jídlo chutnalo, používejte koření a čerstvé bylinky.

    Něco budete muset přece jen úplně vynechat. Týká se to například sladkých nápojů, které obsahují překvapivě mnoho energie, o kterou rozhodně nestojíte. Týká se to nejen takových nápojů, jako jsou sladké limonády s bublinkami, ale i slazených minerálek, ledových čajů či džusů. Posledně jmenovaný nápoj je sice zdravý, ale v energetické vydatnosti si s limonádami vůbec nezadá.

  • 3. Vsaďte na polévky

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Při hubnutí je důležitý dostatek tekutin, ale nejde jen o to, kolik vypijete vody nebo neslazeného čaje. Skvělé jsou i zeleninové šťávy, které obsahují minimum kalorií, a přitom díky vláknině zasytí. Ukazuje se rovněž, že tekutá jídla, tedy typicky polévky, můžou rovněž zasytit lépe než klasický oběd sestávající z masa a přílohy. Polévky, včetně zeleninových krémů (bez mouky a smetany, samozřejmě), jsou tak skvělou variantou večeře v momentě, kdy už vám zeleninové saláty polezou krkem a budete mít chuť na něco teplého. Důležité je, abyste si nekupovali polotovary. Připravujte si i tekutá jídla čerstvá.

    Video se připravuje ...
    Večerní uzobávání jde na kila nejvíc! Čím nahradit sýry a chipsy • VIDEO: Vím, co jím

  • 4. Proč potřebujete dostatek bílkovin?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Kdo hubne do plavek, tomu pravděpodobně nejde jen o snížení váhy, ale i o pevnější postavu. Tomu lze napomoci správnou skladbou jídelníčku – mělo by v něm být dost zdravých bílkovin. Vsaďte zejména na libové maso, například krůtí, nebo ryby, perfektní jsou také vejce. Ta se hodí i k snídani, ale musíte si je umět správně připravit.

  • 5. Naučte se jíst sacharidy

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Sacharidy nepatří na index, ale na talíř. Řeč je samozřejmě o těch vhodných, nikoli o jednoduchých cukrech, které skutečně jdou především na tloušťku, zvláště v kombinaci s tučným jídlem. Jinými slovy – housku z bílé mouky namazanou silnou vrstvou másla raději ne, podobně jako třeba smetanovou zmrzlinu. Ale tmavé pečivo s čerstvým tvarohem? Rozhodně ano! Netýká se to jen pečiva, ale i různých zdravých obilovin, které rozhodně patří i do dietního jídelníčku – na rozdíl třeba od rozvařených těstovin.

    Ovoce je sice sladké, ale také plné vitaminů, stopových prvků a antioxidantů, navíc cukr z ovoce umí tělo vcelku účinně spálit. Navíc se jím skvěle dají zahnat chutě na sladký dezert. Jinak spíše dávejte přednost zelenině. 

  • 6. A takhle cvičte

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Platí, že byste se měli trochu protáhnout každý den, dvakrát týdně cvičit nebo se hýbat ve vyšším tempu aspoň hodinu a jednou týdně si dát do těla více. Není nutné, abyste tři hodiny denně cvičili. Spíše to berte tak, že byste se měli hýbat víc než dosud, což – popravdě řečeno – pro většinu lidí se sedavým zaměstnáním není zase tak těžké. Ráno si zacvičte, choďte více pěšky, občas vytáhněte kolo, jděte si zaplavat a o víkendu si dopřejte pořádnou túru. 

    Video se připravuje ...
    Ranní pětiminutovka: Díky jedinému cviku zpevníte celou postavu! • VIDEO: Adam Balažovič

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji