Pomoc, zdědila jsem pomalý metabolismus! Jak to změnit?

  • Pomoc, zdědila jsem pomalý metabolismus! Jak to změnit?
    6. února  2016 
     06:00

    Obezitu nemůžete zdědit! Tvrdí to kdejaký odborník na hubnutí a vám možná vrtá hlavou, kde se takové tvrzení bere, když při pohledu na některé rodiny je jasné, že je tam jedna oplácaná generace za druhou. Vysvětlení není tak složité: obezita jako taková se nedědí, ale sklony k ní, mezi něž patří i pomalý metabolismus, ano. Naštěstí se to dá změnit. Jaké triky doporučují odborníci? 

  • Metabolismus se dá zrychlit, rozhodně

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    "Vědci dokázali, že existují techniky a postupy, jak metabolismus zrychlit, a tím podpořit spalování tuků – a to v každém věku," uvádí na svém webu výživový specialista a kouč Martin Škába. A připomíná, co napsal John Berardi, autor knih o metabolismu: „Do určité míry má člověk přednastavenou rychlost metabolismu, ale existuje ještě dostatečně veliký prostor pro jeho ovlivňování."

  • Proč se spalování zpomaluje?

    Video se připravuje ...
    Co by měly jíst ženy po třicítce, aby zhubly nebo nepřibraly • VIDEO: Vím, co jím

     

    Pokud jste po rodičích zdědila pomalé spalování, nečekejte, až bude ještě hůře, protože s věkem se metabolismus zpomaluje sám od sebe – o 500 kilojoulů denně každých deset let. Raději co nejdříve udělejte něco pro to, aby se vaše spalování zase zrychlilo. Jinými slovy – jak doporučuje Karolína Hlavatá z iniciativy Vím, co jím – nejpozději po třicítce si hodně hlídejte, co vlastně jíte. 

     

  • Věřte pohybu, dokáže mnohé

     

    ...
    Autor: Shutterstock

     

    Nový výzkum, o němž informoval například web Health.com, ukázal, že u rychlosti spalování hraje velkou roli to, do jaké míry se aktivně hýbete. A že cvičením se dá nakopnout i dědičně líný metabolismus. Gary Hunter z University of Alabama tvrdí, že pokud budete cvičit třikrát až čtyřikrát týdně, můžete ho zrychlit až o padesát procent ve srovnání s tím, kdybyste nedělala nic. 

     

  • Vyzkoušejte střídání rychlých a pomalých aktivit

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Existuje také jeden trik, který vám může pomoci, když už se odhodláte k chůzi, běhání či plavání. Je jím prokládání normálního tempa vysokým. V praxi to může vypadat třeba takto: pět minut plavte vytrvaleckým tempem, pak na minutu zrychlete na vysokou rychlost a pak zase 90 sekund plavte vytrvaleckým tempem. Tuto sekvenci pětkrát opakujte. Jde to samozřejmě dělat i u běhu či chůze. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji