Skryté vánoční kalorie: Dejte si dobrý pozor na návštěvách!

  • Skryté vánoční kalorie: Dejte si dobrý pozor na návštěvách!
    21. prosince  2015 
     06:00

    Člověk by si na Vánoce neměl nic upírat. Přece jen – po dvou třech dnech hodování nepřiberete deset kilogramů. Na druhou stranu je škoda do sebe soukat zbytečné kalorie. A ony se rády schovávají tam, kde byste je nejméně čekali. Třeba v pohoštění na návštěvách, které přitom jinak vypadá celkem nevinně. 

  • Připitek

    ...
    Autor: profimedia.cz
    Nejen na dně skleničky šampaňského na vás čekají skryté kilojouly. Pozor byste si o svátcích měli dát na všechen alkohol, jeho energetická hodnota se totiž v některých případech může vyšplhat až k hodnotě lehčího oběda. Jestli se alkoholu nechcete vzdát, tak raději sáhněte po suchém víně nebo šampaňském. Na trzích zapomeňte na svařák, jestli se potřebujete zahřát, raději si dejte grog. A vůbec největší zlo je tvrdý alkohol, hlavně likéry. Jejich energetická hodnota se pohybuje kolem 700 kJ na jeden panák. Vaječný koňak je na tom ještě hůř, kolem 1200 kJ. A ruku na srdce – zůstanete jen u jednoho panáka? 
  • Náhražky brambůrků

    Chipsy slaví!
    Autor: Shutterstock.com
    Všichni víme, že brambůrky jsou nezdravé. Protože obsahují spousty soli a nezdravých tuků. A tak hledáme "zdravější" a méně kalorické varianty, abychom neměli tak špatné svědomí. Často saháme třeba po nachos. Přitom nejsou o nic moc lepší než brambůrky. I nachos jsou smažené a jediný rozdíl, který mezi nimi vlastně je, je ten, že chipsy jsou z brambor, nachos z kukuřice. Energetická hodnota je kolem 1100 kJ na 50 gramů. Výhra nebude ani miska oříšků, po kterých sáhnete místo brambůrků. Pořád je to stejné zlo a jejich energetická hodnota je, s rozdílem několika desítek kilojoulů, stejná. Na druhou stranu je lepší si dát hrst buráků, protože ty mají v sobě alespoň bílkoviny a některé minerální látky. Vůbec nejlepší by ale bylo, kdybyste mohli sáhnout po těch nesolených. 
  • Sušené ovoce

    Křížaly jsou oblíbenou pochutkou.
    Autor: Profimedia.cz
    Jestli máte doma zásobu sušeného ovoce, abyste v případě nouze mohli zobat brusinky, ananas nebo papáju a necpali se brambůrky, tak pro vás máme špatnou zprávu. I sušené ovoce může ve vaší kalorické tabulce nadělat pěknou paseku. Ty kyselejší druhy, jako jsou například zmíněné brusinky, bývají doslazovány, aby lidem lépe chutnaly. Takže se sice vyhnete tukům, ale sacharidy budou mít pré. Navíc ovoce samo o sobě má v sobě cukry. A když ho jíte v sušené podobě, sníte ho mnohem více, než když jíte čerstvé. Dovedete si představit, že najednou, během pár minut, sníte dvacet meruněk? Ani ne, co? Přitom do pytlíku se hravě vejdou... Když už sušené ovoce, tak nejlepší je mít to ze svých zásob. Nejlepší jsou jablka, kdy 100 gramů má jen 160 kJ. 
  • Káva

    Káva může být takovou malou zradou při dietě.
    Autor: Shutterstock.com
    Během svátků se nevyhnete nejrůznějším schůzkám, návštěvám a dalším společenským akcím. Až si budete dávat kávu, tak dbejte na to, aby byla normální obyčejná černá, maximálně s mlékem. Žádné cappuccino, žádné latté. O alžírské kávě už vůbec nemluvíme! I když se to nezdá, hrnek latté má až trojnásobnou energetickou hodnotu oproti klasické kávě. To kvůli tomu, že je to v podstatě samé mléko, navíc plnotučné. Jestli jste ale milovníkem tohoto teplého nápoje, nemusíte propadat trudnomyslnosti. Klidně si latté nebo cappuccino dejte, ale zařaďte si ho do jídelníčku jako svačinu. To znamená, že třeba dopoledne si dáte pořádný hrnek, ale pak už nic – až oběd.
  • Chlebíčky

    Kamarádský pokec
    Autor: Shutterstock.com
    Občas to vypadá jako soutěž o to, která rodina pod tíhou všeho jídla dříve rozlomí stůl. Protože jinak opravdu nerozumím tomu, proč kromě cukroví, tyčinek, brambůrků, oběda a kávy na stole nesmějí chybět také chlebíčky. Nota bene když to jsou jen nezdravé tuky naskládané na nezdravé sacharidy. Na chlebíčkách není vůbec nic dobrého. Až na tu jejich chuť, co si budeme nalhávat... 

    Jenže třeba takový šunkový chlebíček má kolem 500 kJ. A kdybyste si dali jeden, tak ještě budiž, jenže člověk jich na návštěvě zvládne zdolat hned několik. Abyste se jim vyhnuli, můžete doma připravit zdravější variantu, například jednohubky z celozrnného pečiva s lučinou a zeleninou, a vzít ji s sebou na návštěvu. Hostitelce určitě uděláte radost, že jste si na ni vzpomněli, a vy přitom můžete zobat své zdravé občerstvení, které jste si přinesli. 

  • Vánočka

    Vánočka
    Autor: archiv firem
    Vánočka patří ke Štědrému dni. Ke snídani. A pak stačí. Až přijdete na návštěvu k příbuzným a paní domu se bude snažit kousek vám vnutit, raději s díky odmítněte. Jeden plátek vánočky, bez másla, má 700 kJ. To máte půl hodiny svižnější chůze. Takže pokud máte v plánu pouze tento jeden malý kousek, domů to vezmete pěšky a nic jiného na návštěvě nezakousnete ani se ničeho nenapijete, pak si klidně dát můžete.

    Ať už ale ve výsledku na návštěvě sníte cokoliv, hlavně si to nevyčítejte a nemějte z toho špatný pocit. Protože pokud si budete nějaké jídlo vyčítat, o to spíše se tuky z něj ve vás uloží. Ve stresu totiž tělo začíná vyplavovat hormon kortizol, který ukládá tuky do zásoby. No, a to asi nechcete, že? Hlavně Vánoce jsou svátky klidu a pohody, tak si je pořádně užijte, i s jídlem, které k tomu patří! 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji