- 18. prosince 2015 06:00
Máme pro vás dobrou zprávu! Milujete sýry? Pak se jich při hubnutí nevzdávejte, naopak! Jsou totiž skvělým zdrojem bílkovin, skvěle chutnají a dodají vám i důležité vitaminy a minerální látky. Musíte však umět správně si vybírat. Kromě toho z nich můžete udělat i dietní pohoštění pro návštěvy. Stačí je nakrájet na kousky, přidat zeleninu a máte jednohubky jak vyšité!
Proč jíst sýry
MlékoAutor: Shutterstock.comPodle čeho vybírat?
Sýr s největší energetickou hodnotou je parmazán.Autor: Shutterstock.comVždycky ale v prvé řadě záleží na tom, kolik toho zkonzumujeme. "Pokud si dáme malé množství, můžeme si dovolit i sýry s vyšší tučností, které většině lidí více chutnají," radí Dostálová. Samozřejmě pak ale musíme zase někde ubrat, abychom nepřekročili denní energetický příjem.
Beztrestně sáhněte po eidamu a syrečkách
Olomoucké tvarůžky jsou sice s nízkou energetickou hodnotou, ale zase obsahují vysoký podíl soli.Autor: Profimedia.czSyrečky se zdají jako ideální dietní potravina. Sto gramů má dokonce 29 gramů bílkovin – to se to pak bude stavět svalová hmota a hubnout! Jenže tak kouzelný sýr to zase není. Jedno balení totiž obsahuje více soli, než kolik je doporučený denní příjem.
Pozor na obsah soli!
Pozor na obsah soli v balkánském sýru!Autor: Shutterstock.comVe spojitosti se solí se také často hovoří o škodlivosti tavených sýrů, které – dle některých názorů – obsahují nadbytek tavicích solí, které jsou pro lidský organismus škodlivé. Ano, tavené sýry nepatří mezi ty nejzdravější a neměli byste na ně spoléhat jako na zdroje živin. Ale pokud si je občas dáte, rozhodně se vám nic nestane.
Na tyto sýry zapomeňte
ParmazánAutor: Profimedia.czDejte si spíše přírodní
Domácí příprava lučiny není tak těžká, jak by se mohlo zdát.Autor: Shutterstock.comNespoléhejte na light varianty
aAutor: profimedia.czA pokud si nebudete s výběrem nejen sýrů, ale i jiných potravin vědět rady, sledujte, zda výrobek má nálepku Vím, co jím a piju. Pak budete mít jistotu, že kupujete zdravý výrobek bez zbytečně přidaných cukrů, nasycených mastných kyselin a soli.
Klíčová slova: