Syrečky, madeland nebo eidam? Po kterých sýrech nepřiberete?

  • Syrečky, madeland nebo eidam? Po kterých sýrech nepřiberete?
    18. prosince  2015 
     06:00

    Máme pro vás dobrou zprávu! Milujete sýry? Pak se jich při hubnutí nevzdávejte, naopak! Jsou totiž skvělým zdrojem bílkovin, skvěle chutnají a dodají vám i důležité vitaminy a minerální látky. Musíte však umět správně si vybírat. Kromě toho z nich můžete udělat i dietní pohoštění pro návštěvy. Stačí je nakrájet na kousky, přidat zeleninu a máte jednohubky jak vyšité! 

  • Proč jíst sýry

    Mléko
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud se člověk snaží zhubnout, měl by jíst alespoň třikrát denně mléčné výrobky. "Existuje řada studií, které poukazují na vztah mezi vyšším příjmem vápníku, bílkovin mléčného původu a redukcí hmotnosti," vysvětluje výživová poradkyně Karolína Hlavatá. Jedna porce mléčných výrobků tak může být sklenice mléka, jogurt nebo právě sýr. Konkrétně 50 gramů. Kromě vápníku jsou pak sýry také bohatým zdrojem bílkovin, zdravých živočišných tuků, ale také toho "správného" cholesterolu, který pomáhá snižovat hladinu toho "špatného". 
  • Podle čeho vybírat?

    Sýr s největší energetickou hodnotou je parmazán.
    Autor: Shutterstock.com
    Při výběru sýrů je důležité sledovat obsah tuku v sušině. "Při výběru sýra při redukci hmotnosti se doporučují sýry s tučností 20 až 30 % tuku v sušině, tj. s cca 8 až 12 % tuku (údaj, který najdeme v tabulce výživových hodnot). Obsah tuku v sýrech se ještě většinou uvádí v procentech tuku v sušině, ale absolutní obsah tuku závisí také na množství sušiny. Na to bychom měli dávat pozor," radí profesorka Jana Dostálová, odborný garant iniciativy Vím, co jím a piju.

    Vždycky ale v prvé řadě záleží na tom, kolik toho zkonzumujeme. "Pokud si dáme malé množství, můžeme si dovolit i sýry s vyšší tučností, které většině lidí více chutnají," radí Dostálová. Samozřejmě pak ale musíme zase někde ubrat, abychom nepřekročili denní energetický příjem.

  • Beztrestně sáhněte po eidamu a syrečkách

    Olomoucké tvarůžky jsou sice s nízkou energetickou hodnotou, ale zase obsahují vysoký podíl soli.
    Autor: Profimedia.cz
    Do nákupního košíku si tak bez výčitek svědomí hoďte klidně eidam s obsahem tuku v sušině do 30 %, stejně jako třeba madeland nebo leerdammer. Z těch "méně obyčejných" potom směle můžete jíst camembert, gervais, lučinu jogurtovou nebo syrečky. Ano, skutečně syrečky. Ty mají dokonce nejnižší energetickou hodnotu ze všech zmíněných sýrů. 100 gramů má asi 600 kJ, zatímco u plátkových sýrů je to kolem 1000 až 1200 kJ na 100 gramů. 

    Syrečky se zdají jako ideální dietní potravina. Sto gramů má dokonce 29 gramů bílkovin – to se to pak bude stavět svalová hmota a hubnout! Jenže tak kouzelný sýr to zase není. Jedno balení totiž obsahuje více soli, než kolik je doporučený denní příjem.

  • Pozor na obsah soli!

    Pozor na obsah soli v balkánském sýru!
    Autor: Shutterstock.com
    Což je, kromě obsahu tuku, taky stěžejním aspektem při výběru sýrů. V tabulce výživových hodnot sledujte, kolik soli je ve výrobku obsaženo. Podle Světové zdravotnické organizace by její množství nemělo přesáhnout pět gramů denně. Nepřehánějte to tedy hlavně s bílými sýry, jako jsou často konzumovaný balkánský sýr, jadel, niva a podobně. Nadbytek soli totiž negativně ovlivňuje nejen naši váhu, ale i zdraví.

    Ve spojitosti se solí se také často hovoří o škodlivosti tavených sýrů, které – dle některých názorů – obsahují nadbytek tavicích solí, které jsou pro lidský organismus škodlivé. Ano, tavené sýry nepatří mezi ty nejzdravější a neměli byste na ně spoléhat jako na zdroje živin. Ale pokud si je občas dáte, rozhodně se vám nic nestane. 

  • Na tyto sýry zapomeňte

    Parmazán
    Autor: Profimedia.cz
    Jestli si z dovolené přivezete vždy obří hroudu parmezánu, tak byste asi měli vědět, že s jeho dávkováním v jídlech byste měli šetřit. Jeho energetická hodnota je ze všech sýrů největší, pohybuje se kolem 1700 kJ na sto gramů. Na druhou stranu – musí se mu nechat, že o to více bílkovin obsahuje. Nicméně až jej zase budete sypat do těstovin, pohlídejte si ruku, aby vám to s ní příliš neujelo. Při hubnutí byste si měli také odpustit 50% camembert nebo čedar.
  • Dejte si spíše přírodní

    Domácí příprava lučiny není tak těžká, jak by se mohlo zdát.
    Autor: Shutterstock.com
    Mnohem lepší volbou jsou sýry přírodní, které jsou svým skupenstvím velmi podobné tvarohu. Mívají nízký obsah tuku a také nízkou energetickou hodnotu. Ale neznamená to, že všechny varianty jsou dietní, proto i v takovém případě si hlídejte jejich složení. Když si ale ke snídani dáte celozrnný chléb s cottage, gervais nebo lučinou, rozhodně tím nic nezkazíte. U těchto sýrů si hlídejte, zda neobsahují smetanu. 
  • Nespoléhejte na light varianty

    a
    Autor: profimedia.cz
    Ale i v tomto případě platí, že nic se nemá přehánět, a tak pokud saháte vždy po variantě light, může se stát, že toho ve výsledku sníte více. "Obecně není vhodné doporučovat light potraviny, protože si lidé myslí, že jich mohou zkonzumovat větší množství. Téměř nikdo si energetický příjem a množství živin přijatých jejich prostřednictvím nespočítá, a někdy může být příjem energie a tuku, ev. cukru, dokonce vyšší," uzavírá Jana Dostálová z Vím, co jím a piju. 

    A pokud si nebudete s výběrem nejen sýrů, ale i jiných potravin vědět rady, sledujte, zda výrobek má nálepku Vím, co jím a piju. Pak budete mít jistotu, že kupujete zdravý výrobek bez zbytečně přidaných cukrů, nasycených mastných kyselin a soli.

     

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji