Začněte spalovat vánoční kila! Pomůže vám voda s citronem

  • Začněte spalovat vánoční kila! Pomůže vám voda s citronem
    26. prosince  2015 
     06:00

    Už jste slyšely o citronové „kúře“? Tedy ranním pití teplé citronové vody? V poslední době je to celosvětový hit. Především díky tomu, že se prý přitom hubne, a navíc si pročistíte organismus. Opravdu to funguje? Jaké jsou vlastně důvody, proč místo dobrého kafe popíjet teplou kyselou vodu?

  • Střeva vám poděkují

    Voda s citronem zrychlí vaši peristaltiku.
    Autor: Shutterstock.com
    Když si dáte ráno teplou (ne horkou) vodu s citronem, rozhýbete střeva – zrychlíte totiž jejich peristaltiku. Daleko snadněji se vyprázdníte, a pročistíte tak tělo, které takto zbavíte toxinů. Lepší než ranní cigareta a černá káva, ne?
  • Zrychlíte metabolismus

    Může pomoct voda s citronem s nadbytečnými kily?
    Autor: Shutterstock.com
    Voda s citronem obsahuje vlákninu pektin a díky ní se ve vašem těle zrychlí látková výměna. Právě tím následně urychlíte spalování a pomůžete i procesu hubnutí. Na tento způsob shazování kil ale nemají odborníci na výživu úplně jednotný názor. Výživová poradkyně Kristýna Henselová tvrdí, že právě díky zrychlení látkové výměny se nadbytečných kil skutečně zbavíme rychleji – ovšem pouze při současném dodržování dalších důležitých pravidel: střídmého jídla, dostatku pohybu a cvičení a celkově zdravého životního stylu. Hana Málková ze společnosti STOB (STop OBezitě) zase říká: „Pro hubnutí je nejdůležitější, aby byl energetický výdej vyšší než příjem, a to není možné zásadně ovlivnit pomocí nějakých doplňků nebo takových věcí, jako je například pití citronové šťávy. Energetická bilance závisí především na celodenním režimu, jak se během dne člověk stravuje, a na tom, kolik energie vydá."
  • Připravíte ji do minuty

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Příprava vody s citronem je nesmírně rychlá a jednoduchá: stačí do 250 ml teplé, ne horké vody vymačkat jeden menší citron a vypít. Když budete tenhle elixír popíjet pravidelně, rozhodně tak pozitivně ovlivníte svůj zdravotní stav.
  • Odkyselíte si tělo

    Voda s citronem
    Autor: Shutterstock.com
    Přestože je citron hodně kyselý, jako potravina působí paradoxně zásaditě. „Citron patří mezi silně alkalické, tedy zásadité potraviny, které vyrovnávají pH v organismu. Díky pravidelnému popíjení citronové vody tak napravujeme škody, které pácháme překyselováním těla masem, cukrem nebo alkoholem,“ říká internista a praktický lékař Štěpán Mach.
  • Zlepšíte trávení

    Citron je skvělý i na zažívací problémy
    Autor: Profimedia.cz
    Citrony obsahují látky zvané flavonoidy, takže se využívají při různých zažívacích potížích. Jejich šťáva podporuje tvorbu kyseliny chlorovodíkové v žaludku – tím pomáhá k lepšímu trávení i těžšího jídla. Obecně gastroenterologové radí pacientům pít citronovou šťávu jako ochranu před vředovými chorobami. Citron také díky své zásaditosti účinkuje jako přírodní lék při pálení žáhy a podporuje činnost jater při produkci žluči. A i ta je nutná pro bezproblémové zažívání.
  • Nižší tlak i cholesterol

    Skvělou potravinou na snížení cholesterolu jsou i ovesné vločky.
    Autor: Shutterstock.com
    Citronová šťáva srovnává hodnoty krevního tlaku – dokáže ho účinně uvést z vyšších hodnot do normálu. Také snižuje cholesterol. Zároveň díky nenapodobitelnému aromatu pomáhá zklidňovat a zároveň i osvěžovat mysl a umí pomáhat těm ženám, které trpí smutkem nebo sklony k sezonním depresím.
  • Vyčistíte si krev

    Ženy s antikoncepcí mohou trpět trombozou.
    Autor: Shutterstock.com
    Citronová voda také čistí a ředí krev. Je to díky látkám, které plod citronu obsahuje. „Lidem, kteří jsou ohroženi trombózou, doporučuji citronovou šťávu jako zdravou prevenci proti sraženinám. Obzvlášť to platí pro ženy, které dlouhodobě berou antikoncepci a kouří,“ vysvětluje doktor Mach.
  • Omládnete

    Známe jednoduché triky v líčení, které vám snadno uberou pár let
    Autor: shutterstock.com
    O vitaminu C, kterého je ve šťávě z citronu hodně, se ví, že má skvělé antioxidační účinky. Díky tomu omlazuje buňky a obecně organismus jako celek. Když si šťávu budete dopřávat pravidelně, omladíte se nejen zevnitř, ale i zvenčí. Jako jiné antioxidanty pomáhá tělu zbavovat se volných radikálů, které způsobují různé zdravotní potíže, včetně rakoviny. Podle babských receptů citronová šťáva pomáhá vyhlazovat jemné vrásky a jizvy.
  • Rychle se zahojíte

    Citron vám pomůže i od bolestivých zánětů.
    Autor: profimedia.cz
    Citrony obsahují kyselinu askorbovou, která pomáhá tělu udržovat v dobrém stavu kosti, chrupavky i vazivo. Vitamin C má protizánětlivé účinky, takže citronádou můžete oddálit vznik zánětů kloubů, kostí a podobně.
  • Pozor na zuby!

    Pozor na zuby, aby citron nepoškodil sklovinu!
    Autor: Shutterstock.com
    Šťáva z citronu má pH asi 2 až 3, což znamená značnou kyselost, kterou teplá voda může ještě podpořit. „Citron obsahuje kyselinu, která sklovinu oslabuje, takže citronáda může způsobit erozi, čili ztenčení tenké vrstvy skloviny. Zuby jsou pak citlivější a můžu se rychleji kazit,“ vysvětluje stomatolog a implantolog Jiří Holakovský. Proto je šťávu potřeba dostatečně zředit. Nejlepší je také ji pít brčkem a potom si ústa propláchnout čistou vodou. S mytím zubů počkejte minimálně 20 až 30 minut.

/
Autor: rie

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji