- 8. prosince 2015 06:00
Člověk nemusí ani ujídat, aby měl po celém dni v kuchyni u trouby pocit, že má snad o sto kilogramů víc než ráno. Není se čemu divit, když je celý byt provoněný vanilkou, rybízovou marmeládou a čokoládou. A když člověk neustále ochutnává, protože sladkému těstu a polámaným kouskům se prostě nedá odolat, jak z toho ven?
Přivstaňte si
Pokud vám to pracovní doba alespoň trochu dovoluje, naplánujte si pečení cukroví na dopolední hodiny. V této době je totiž hladina cukru v krvi v relativně větší stabilitě než odpoledne. Navíc po obědě je mnohem těžší odolat sladkostem. Ke snídani si dejte jídlo s dostatkem bílkovin a vlákniny, což vás zasytí – a hlavně tyto potraviny srovnají glukózu v krvi. Mohou to být klidně míchaná vajíčka s celozrnným pečivem nebo třeba ovesné vločky s bílým jogurtem.
Míchaná vajíčkaAutor: Shutterstock.comMéně je více
Když prolistujete kuchařky s tradičním českým cukrovím, v polovině z nich naleznete jako jednu z ingrediencí ořechy. Jenže ořechy jsou také pěkně tučné. Ano, sice jde o zdravé tuky, ale jak víme, zdravé neznamená "štíhlé". Ale vzdát se kvůli strachu z váhy třeba vanilkových rohlíčků by bylo skutečně bolestivé. Zkuste odebrat polovinu doporučené dávky ořechů a uvidíte, že se nic nestane. Kromě toho, že ušetříte několik gramů tuku. Vlašské ořechy mají dost výraznou chuť, proto se nemusíte bát, že by vaši malou lest někdo prokoukl.
Pokud z receptů uberete část ořechů, nikdo to nepozná a ušetříte si tuky.Autor: Shutterstock.comPečte to, co nemáte ráda
Zní to sice divně, ale má to svou logiku. Zeptejte se vašich nejbližších, pro které pečete, bez jakého cukroví by si nedokázali představit Vánoce. A z toho pak zvolte ty druhy, které vám osobně jsou nejméně blízké. Nebude vás totiž do takové míry lákat uždibování. Zavolejte si také pomocníky, kteří vám s tím pomohou. Bude to rychleji hotové, pak už jen stačí ukrýt vše do krabice a otevřít až na Vánoce!
Do zdobení perníčků se ochotně zapojí i dětiAutor: profimedia.czPoužívejte stěrku
Také děláte všechno ráda ručně? Těsto nejlépe připravíte, když místo vařečky použijete hbité prsty, které dokážou nejlépe promísit všechny suroviny? To je jasné, ale než abyste si pak prsty oblízala, raději si je umyjte vodou. Stejně tomu je i u polev a tekutých těst. Vezměte si k ruce stěrku, kterou z mísy dostanete všechnu polevu, nepoužívejte k vytírání prst. Odolávat tomu, abyste vařenou čokoládu oblízla, je takové malé mučení!
Pozor na vylizování mís při pečení!Autor: Shutterstock.comKupte si malé formičky
Jste zvyklá dělat velké cukroví, ze kterého se stává spíše malá sušenka? Tak takhle ne. Čím menší kousky upečete, tím menší kalorickou hodnotu budou mít. A když si dáte jeden kousek lineckého v podobě malinké kytičky, nebude to taková tragédie, jako když upečete veliké kusy. Tím se řídí i Hana Málková ze STOB klubu, spolupracovnice iniciativy Vím, co jím a piju. "Mou specialitou je, že se snažím dělat vše v menším provedení, než je obvyklé. Obrovské pracny či perníčky přes celou dlaň u mě tedy nenajdete," říká. Dodává, že takhle aspoň není člověk hned přejedený a může ochutnat více druhů.
Snažte se vyrábět spíše menší kousky.Autor: Shutterstock.comPokud i vy pečete originální kousky, přihlaste je do soutěže Nej cukroví! Ve hře jsou ceny za 100 000 korun. Přihlásit se můžete zde. Je to jednoduché, stačí nahrát fotku!
Přidejte živiny
Plnotučná smetana, mnoho cukru, mouka. Klasické suroviny, které najdete snad ve všech receptech, se dnes ale dají nahradit zdravějšími a dietnějšími. Místo smetany přidejte podmáslí, kefír či jogurt, místo cukru med a místo pšeničné mouky můžete vyzkoušet přidat někam drcená lněná semínka nebo třeba mouku špaldovou. Ani tak to ale s náhražkami nepřehánějte, někteří strávníci vaší domácnosti by vám to nemuseli odpustit.
JogurtAutor: Shutterstock.comNa čokoládě nešetřete
Do cukroví patří čokoláda a na té byste rozhodně neměla šetřit! Levné čokolády a čokoládové polevy totiž mohou mnohem častěji obsahovat nezdravé tuky, které jsou zdrojem nasycených mastných kyselin. Podobně obezřetná buďte i při výběru marmelád. Jestli nemáte zásoby od babičky z chalupy, pak v obchodě sáhněte ideálně po takových, které mají co nejvyšší obsah ovocné složky a minimum přidaných chemických látek.
I při pečení cukroví vybírejte raději dražší a kvalitnější čokoládu.Autor: Shutterstock.comObklopte se ovocem
Když už vás má po celou dobu pečení honit mlsná, tak ať ji zaženete alespoň něčím zdravým! K Vánocům neodmyslitelně patří třeba mandarinky, kiwi nebo pomeranče. Až se budete chystat péct a ze všeho toho sladkého okolo se vám zamotají chuťové buňky, zakousněte se třeba do jablka. Uvidíte, že vás tendence ochutnávat rázem přejdou!
Mějte při pečení po ruce ovoce. Až vás bude honit mlsná, zakousněte se raději do kiwi, než do vanilkového rohlíčku.Autor: Shutterstock.comUtečte z kuchyně
Co si budeme povídat – v kuchyni to voní, křehké a ještě teplé vanilkové rohlíčky prostě svádějí k tomu, se do nich zakousnout! Mňam! Abyste lépe odolala všem těmto chutím a schovala si je skutečně až na Vánoce, udělejte si každou hodinu pauzu. Nařiďte si minutku nebo budík a opravdu každých šedesát minut opusťte kuchyň. Alespoň na chvíli. Tím, že přijdete do jiného prostředí, chuťové buňky to na chvíli vzdají a mozek pochopí, že vlastně vůbec nemá hlad, že ho jen honí mlsná. A alespoň jednou denně si udělejte procházku a vyrazte ven.
Dělejte si mezi pečením pauzy.Autor: Shutterstock.comPodělte se
Až půjdete na vánoční dýchánek s vašimi kamarádkami, nabalte jim k dárkům do pytlíčku také trochu vašeho cukroví. Nepřehánějte to s ním, jen tak na ochutnávku. Navíc když je zabalíte do hezkého sáčku a přidáte jmenovku, bude to působit jako hezký dárek od srdce. Cukroví, které vám zbude, odneste třeba do práce kolegům. Čím méně vám toho pak doma zbude, tím menší pokušení všechno sníst budete mít. Protože znáte to – příležitost dělá zloděje...
Připravte z cukroví vánoční balíčky!Autor: Shutterstock.comV každém případě se ale nestresujte každým snědeným kouskem, který se nějakým způsobem dostane do vašich úst. Než abyste své chutě týraly, raději si naplánujte během svátků více pohybu, abyste vyrovnaly energetický příjem a výdej.
/
Klíčová slova:

