Máte celulitidu? Pozor, tyto návyky vám ji ještě zhoršují!

  • Máte celulitidu? Pozor, tyto návyky vám ji ještě zhoršují!
    27. října  2015 
     06:00

    Strašák milionů žen – celulitida – je sice do jisté míry dědičný problém, velký vliv má i stárnutí kůže, ale za to, že se objeví, můžeme nejednou my samy. Čím samy přispíváme k tomu, že se projevy celulitidy neustále zhoršují? 

  • Rychlé a drsné diety

    Rychlé hubnutí a následné nabírání na váze může také vést k celulitidě.
    Autor: Shutterstock.com
    Hubnout tak, že nejíte a za týden shodíte i pět kilo, je přesně to, co se vám dřív nebo později podepíše na kůži – začne se tvořit celulitida. Diety se proto snažte dodržovat podle doporučení odborníků a příliš rychlé hubnutí z repertoáru vyškrtněte. Pokožka potřebuje nějaký čas na to, aby mohla reagovat na úbytek tuku (často i svalů), aby zkrátka neochabla. Je lepší hubnout postupně, navíc v takovém případě tolik nehrozí nepříjemný jojo efekt.
  • Vstaňte a cvičte

    Cvičení po ránu v koupelně
    Autor: profimedia.cz
    K celulitidě hodně přispíváte tím, když necvičíte nebo se "zahýbete" jen občas. I když je pravda, že i sportovkyně mívají celulitidu… Cvičením nicméně rozhodně zpevníte svalstvo, problematické partie budou lépe vytvarovány a projevy – hrbolky – celulitidy se zmírní. Skvělé na posilování bez nadměrné zátěže jsou například rychlá chůze nebo jogging. Pomerančové kůži prospívají sporty, kde se moc skáče a poskakuje, ideální tedy není ani běh po jiném než přírodním terénu.
    Video se připravuje ...
    Ranní pětiminutovka: Díky jedinému cviku zpevníte celou postavu! • VIDEO: Adam Balažovič
  • Více spěte

    Také máte prošlapanou cestu k ledničce? Možná málo spíte nebo vám chybí zdravé tuky!
    Autor: Shutterstock.com
    Když ponocujete, míváte pak větší hlad, a i pozdě večer jste ještě schopná luxovat ledničku. Když zalehnete dřív (odborníci doporučují mezi devátou a desátou večer), budete mít víc energie, kterou můžete využít například k rannímu cvičení – v hezkém počasí se projděte po venku, za sychrava si zacvičte raději doma. Pak teprve do práce. Hýbat se je ale důležité pravidelně, jinak s celulitidou nehnete.
  • Na vině může být antikoncepce

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Velký vliv na vznik nevzhledných hrbolků na kůži má i nesprávně naordinovaná antikoncepce. Hormonální činnost organismu má totiž značný vliv na stav kůže, včetně rizika celulitidy. Když se vám po některém hormonálním preparátu tento problém zhoršuje, konzultujte to se svým gynekologem a pilulky vyměňte. Na trhu je jich dostatek.
  • Noste vhodné prádlo

    Víte, že i kalhotky můžou být strůjci vaší celulitidy?
    Autor: Shutterstock
    Víte, že když si obléknete například nevhodné spodní kalhotky, můžete si i tímto celulitidu zhoršit? Neměly byste volit takové, které mají silnější a tenčí gumičku především kolem stehen. Bráníte tím totiž správnému průtoku krve, a můžete si tak zhoršit především celulitidu na stehnech.
  • Jezte ovoce a zeleninu

    Ovoce a zelenina
    Autor: Shutterstock.com
    Syrové ovoce a zelenina, které možná v tomto období vašemu jídelníčku nedominují, pomáhají zrychlit metabolismus, a tím i rychleji spalovat tuky. Dopřávejte si je nejen kvůli prevenci celulitidy, ale celkově kvůli hezčí pokožce, které tyto potraviny dodávají pro krásu potřebné vitaminy a minerály.
  • Dejte si pozor na alkohol

    Sklenka vína denně prospívá zdraví.
    Autor: profimedia.cz
    Jestliže si ráda dáte víc než doporučené dvě deci vína denně, měla byste alkohol omezit. Pomáhá totiž rychleji ukládat v podkoží tukové zásoby, které se na tvorbě pomerančové kůže zásadním způsobem podílejí.
  • Potřebujete kvalitní tuky

    Hrstka mandlí dokáže spalovat tuky.
    Autor: Shutterstock.com
    Zdravé a kvalitní tuky obecně pomáhají zlepšovat vzhled kůže, včetně potlačení celulitidy, takže místo smažených řízků, hranolků a podobně si raději dejte kus tmavého chleba s avokádem, zeleninu s olivovým olejem nebo nějaké ořechy – třeba vlašské, kešu nebo mandle.

/
Autor: rie

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji