- 15. října 2015 06:00
Kdo si myslí, že s hubnutím se mu zavřou dveře do všech občerstvovacích stanic, nemusí propadat zoufalství. Do restaurací můžete klidně chodit dál, jen je důležité nad tím víc přemýšlet. "V dnešní době není mnoho možností výmluv," bere všem flákačům vítr z plachet Radek Pajič, osobní trenér a výživový specialista. Co si tedy objednat v restauraci, abyste nepřešvihli doporučený denní energetický příjem?
Raději na večeři než na oběd
Vídeňský řízekAutor: Shutterstock.comRestaurace se čím dál tím více podřizují současným trendům, a tak sehnat přesně takovou, která bude vyhovovat všem vašim požadavkům, ať už jsou třeba bezlepkové nebo co nejméně tučné, není takový problém. Pokud ale máte možnost si vybrat, jděte raději na večeři, budete mít lepší výběr. "Řízky a smažené sýry bývají vesměs po dobu obědů v podobě menu a večer se už moc nevyskytují," radí Radek Pajič, osobní trenér a výživový specialista z Bomton Power Concept.
Sledujte, jak je maso připraveno
K jídlu si nezapomeňte přidat zeleninu. Snížíte tím energetickou hodnotu celého jídla.Autor: Shutterstock.comMaso je ideální připravované v páře, na vodě, dušené, pečené nebo grilované. Ale u posledních dvou zmíněných je to tak trochu risk. Když se peče maso, většinou jde o nějaké pořádně tučné, jaké při redukci váhy není to pravé ořechové. A když už jde o libovější kousek, musel by být připravován v pečicí fólii nebo římském hrnci, kam není nutné přidávat další tuk. V případě grilovaného masa musíte spoléhat na to, že je skutečně grilované a že ho kuchař hojně nepodléval a nekoupal v oleji.
Salát ano, ale s bílkovinami
...Autor: Shutterstock.com"Pokud už si chcete dát třeba k obědu salát, měl by obsahovat větší porci zeleniny a vždy v kombinaci s potravinami bohatými na bílkoviny: s kuřecím masem, hovězím steakem, vejci, sýrem, tofu, tuňákem, lososem, ten může být i uzený, krevetami nebo jinými mořskými plody," radí Václava Kunová, odborná garantka projektu Vím, co jím a piju. Dejte si ale pozor na zradu v podobě zálivky. Ta totiž z lehkého jídla může udělat kalorickou bombu. Vhodné jsou zálivky na bázi olivového oleje, pak se ze zeleniny lépe vstřebají vitaminy.
Můžu si dát guláš bez knedlíků?
Kančí gulášAutor: Shutterstock"Přidané glutamáty v omáčkách vám na zdraví příliš nepřidají. Co si ho dát raději někdy, kdy si ho naplánujete komplet i s knedlíky? Ale přemýšlejte, co vám ten knedlík dodá do těla za potřebné živiny a vitaminy, minerály... Skoro nic? Bingo!" upozorňuje Radek Pajič. No, upřímně, při vidině guláše s karlovarským knedlíkem jsou nějaké vitaminy až na druhé koleji. Ovšem pokud si člověk může guláš připravit doma sám, a pohlídat si tak všechny ingredience, je to také hned o něčem jiném.
Nemějte z toho výčitky
Maso místo botoxu?Autor: ShutterstockAť už se ale chystáte na večeři nebo oběd, rozhodně jídlo nevynechávejte. Nejíst nic je ta nejhorší volba, jakou můžete učinit. To už pak snad raději ten guláš...
Video se připravuje ...
/