Velký test sirupů: V některých není žádné ovoce! Ani v těch drahých!

Velký test sirupů: V některých není žádné ovoce! Ani v těch drahých!
14. října  2015 
 06:05

Děláte si doma na pití vodu s ovocnou šťávou? Ovocné sirupy ředěné vodou jsou poměrně vhodný nápoj jak pro děti, tak pro dospělé. Většinou je však potřeba dávat sirupu do vody několikanásobně méně, než doporučují výrobci. Jak ukázal test, který připravil web Supermámy.cz, sirupy se značně liší kvalitou – některé neobsahují žádné ovoce, jiné mají naprosto nevhodné složení. Jak se v nich vyznat?

Pokud vybíráte sirup, sledujte podíl ovocné složky. Některé sirupy ovoce vůbec neobsahují, jde pouze o koktejl cukru, umělých barviv a aromat. Často také obsahují glukózo-fruktózový sirup.

Ač tento název vyvolává dojem něčeho zdravého a přírodního, je to přesně naopak. Výrobkům dodává sladkou chuť, zároveň se ovšem v těle chová jinak než klasický cukr, protože přispívá ke zvýšenému ukládání tuku v těle. Pokud nechcete, aby vaše děti zbytečně tloustly, sirupům s glukózo-fruktózovým sirupem se vyhněte. 

"Ideální výrobek obsahuje jen ovocnou složku (alespoň 30 procent), vodu a cukr. Žádná další barviva ani aromata nejsou potřeba, a když už, tak jedině přírodní," říká dietoložka a odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju Karolína Hlavatá, která se podílela na redakčním testu ovocných sirupů.

Rozhodně neplatí, že čím dražší sirup, tím lepší. Za vyšší podíl ovocné složky si samozřejmě připlatíte, některé drahé šťávy ale nemají vhodné složení.

Naprostým propadákem jsou výrobky, které nejen neobsahují ovoce, ale výrobci do nich i přidávají látky podezřelé z toho, že zhoršují dětské soustředění a podobně. Které výrobky obstály a které zcela propadly? Kompletní výsledky testu a podrobnosti se dozvíte na webu www.supermamy.cz právě ZDE.

Autor: is

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji