- 12. října 2015 06:00
Zatímco venku je stále chladněji, vy byste měli jíst tak, aby vás jídlo tím spíše zahřálo. A ne, nemyslí se tím talíř horké polévky či porce svíčkové, po které se ani nehnete. Zahřát vás může i ovoce, když víte, jak ho upravit. Výsledek? Pevnější postava, pevnější zdraví. Když si budete zároveň hlídat denní energetický příjem a budete se hýbat, nemusíte na podzim přibrat ani deko, spíše naopak. Podívejte se, jaké tipy na podzimní superpotraviny přináší magazín Health.com.
1. Jablka
...Autor: Shutterstock2. Růžičková kapusta
...Autor: ShutterstockNeošklíbejte se, růžičková kapusta může chutnat výborně, pokud narazíte na správný recept na její přípravu. Mírně nahořklá chuť se skvěle doplňuje jak s octem balsamico, tak s různými pikantními omáčkami. Je navíc skvělým zdrojem železa, kyseliny listové a vitaminu K.
3. Pastiňák
...Autor: Shutterstock4. Hrušky
odpolední svačinaAutor: Shutterstock.comDejte si je syrové, třeba s kouskem sýra. Nečekaně dobré jsou pečené, klidně s masem. Jsou dobrým zdrojem vitaminu C a mědi, jediná hruška obsahuje čtyři gramy vlákniny.
5. Tuřín
...Autor: ShutterstockZemitou chuť tuřínu si musíte nejdřív oblíbit, nicméně určitě to zkuste. Přidávejte ho k pečené zelenině, do pyré i do polévek. Výborný je například pečený se zázvorem. Tuřín je skvělým zdrojem vlákniny i vitaminu C.
6. Květák
KvětákAutor: profimedia.czLehce nasládlá a mírně oříšková chuť květáku z něj činí ideální přílohu pro chladnější dny. Dá se jíst celý, ale klidně ho rozmixovaný přidejte do bramborové kaše nebo z něj udělejte pyré, případně ho zapečte jako nákyp se sýrem a vajíčky. Vědci tvrdí, že obsahuje sloučeniny, které mohou snížit riziko rozvoje rakoviny, platí také na vysoký cholesterol, zanedbatelný není ani obsah vitaminu C.
7. Tykev
Máslová dýněAutor: Shutterstock.comŽe nevíte, jaký je rozdíl mezi dýní a tykví? Tak vězte, že pravověrnou dýní je jen ten jeden velký druh (pumpkin), z něhož se vyřezávají halloweenská strašidla, všechno ostatní jsou tykve – platí to jak o máslových dýních, tak třeba o populárních dýních hokkaidó. Všechny tyhle tykve mají silnou slupku, a vydrží tak až několikaměsíční skladování. Při vaření jim prospěje třeba kombinace se skořicí a zázvorem. Obsahují omega-3 mastné kyseliny a jsou rovněž vynikajícím zdrojem vitaminu A.
8. Dýně
...Autor: ShutterstockDá se upravovat naslano i nasladko, je to ta pravá dýně do koláčů či dýňového pudinku. Je bohatá na draslík, jedna porce vám dodá pětinu doporučeného denního příjmu vlákniny, získáte z ní také slušné množství vitaminu B.
9. Batáty
Autor: ShutterstockJsou po výživové stránce mnohem hodnotnější než brambory – batáty, neboli sladké brambory, jsou mimo jiné skvělé na pečení, díky němuž v nich může zůstat více vitaminů než při vaření. Vynikající jsou jako zdroj vitaminu A, mají slušný obsah železa a připisují se jim také protizánětlivé účinky.
10. Granátové jablko
...Autor: ShutterstockMírně nakyslé ovoce proslulo jako zdroj antioxidantů, které zpomalují stárnutí buněk. Šťáva je skvělým základem pro marinády, semena se hodí do salátů. Studie Kalifornské univerzity ukázala, že šťáva z granátového jablka má vyšší hladinu antioxidantů než červené víno, ovoce je rovněž dobrým zdrojem vitaminu C a kyseliny listové.
/
Klíčová slova: