Nejhorší jídla pro ploché břicho. Po tomhle nikdy nezhubnete!

  • Nejhorší jídla pro ploché břicho. Po tomhle nikdy nezhubnete!
    21. září  2015 
     06:00

    Stejně jako jsou jídla, která vám pomohou docílit plochého břicha, existují i ta, která vám při hubnutí moc nepomůžou. Ba spíše naopak. Břišní tuk po nich akorát roste, případně vás to tak nafoukne, že vidina kalhot o číslo menších se vzdaluje čím dál tím více. 

  • Dietní soda

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Jen si vzpomeňte, jaké to je, když vypijete na ex, byť malou, skleničku sodovky anebo třeba nějakého slazeného nápoje s bublinkami. Vaše břicho se najednou nafoukne a můžete se ho snažit zatahovat sebevíc, veškerá práce je marná. Byť jde sice o záležitost chvilkovou, nafouklé břicho například před důležitou schůzkou anebo dlouhou cestou, kdy se vám bude při sezení krčit, není nic příjemného. Může za to vzduch, kterého jste se právě nalokali. Místo toho si dejte třeba zelený čaj, ten vám udělá mnohem lépe. Obsahuje, mimo jiné, i látky zvané katechiny, které pomáhají nastartovat spalování. Takže pokud vyměníte sodu za čaj, spíše se bříška zbavíte.
  • Rafinované cukry

    Chléb
    Autor: profimedia.cz
    To největší zlo, co může vaše břicho potkat, jsou cukr a nezdravé sacharidy vůbec. Skrývají se hlavně ve sladkém bílém pečivu, které disponuje velkým množstvím energie, která, pokud ji tělo nevyužije, se ukládá v podobě tuků hlavně v oblasti břicha. Navíc tyto potraviny mají vysoký glykemický index, po kterém vám vzroste hladina cukru v krvi. Na chvíli vám to tak dodá sil, které ale po chvíli ochabnou, stejně jako hladina cukru. Brzy budete mít znovu hlad, a sníte tak toho mnohem více. Místo toho si dejte raději celozrnné pečivo s vlákninou. Vláknina vás zasytí a protože se rozpouští postupně, dodá vám i více energie. 

     

    Buďte ale opatrní při výběru. Pouze barva pečiva ještě nesvědčí o jeho kvalitě, je nutné sledovat složení. „Poměrně dobře je možné orientovat se ve výrobcích balených. Výrobce musí na obalu vždy uvést surovinové složení, které je uvedeno v sestupném pořadí - na prvním místě je vždy surovina, které výrobek obsahuje nejvíce - a ve výčtu musí být všechny suroviny, které výrobek obsahuje,“ radí profesorka Jana Dostálová z Fóra Zdravé výživy.

  • Slané potraviny

    Video se připravuje ...
    Zadržujete v těle vodu, nebo jsou to tuky? Víme, jak to poznat! • VIDEO: Adam Balažovič
    Podle Světové zdravotnické organizace by člověk neměl denně přijmout více jak pět gramů soli. Sodík totiž zatěžuje srdce a cévy a může zvyšovat riziko mozkové mrtvice. Kromě těchto zdravotních rizik ale nadměrné užívání soli může také přinést pár kilo navíc. Ne proto, že by sůl podporovala ukládání tuků, ale hydratuje organismus. A čím méně vody v sobě máme, tím spíše ji v sobě zadržujeme.

     

    To se může projevovat otoky, mimo jiné i v oblasti břicha. Proto se snažte omezit ochucování jídla na minimum. Ovšem není to pouze onen bílý prášek, který všichni známe, ve kterém se sodík skrývá. Velké množství jej je v polotovarech, ochucovadlech, jako je třeba sójová omáčka, nebo v uzeninách.

  • Alkohol

    Alkohol snižuje hladinu leptinu v krvi, což způsobí, že se mozek cítí hladovější.
    Autor: Profimedia.cz
    Alkohol je metla lidstva a také našeho plochého břicha. I když některé studie pití alkoholu při dietě přímo nezakazují, ve skutečnosti pokud se chcete zbavit kil navíc, budete se muset bez skleničky obejít. Samotné popíjení zpomaluje metabolismus, protože organismus musí nejprve spálit alkohol. Navíc třeba takové pivo obsahuje i mnoho cukrů, které se v podobě tuků ukládají právě na břiše. 

     

    Mimo to alkohol jsou v podstatě prázdné kalorie, po chvíli tedy nahlodá vaše chuťové buňky a vy budete toužit po tom něco zakousnout. A určitě to nebude kus mrkve nebo proteinová tyčinka. Pokud nechcete mít kulatý pupík, snažte se alkohol eliminovat na naprosté minimum. Hlavně co se týče tvrdého alkoholu, kde se jeden panák může vyšplhat až k 1 500 kJ. 

  • Nasycené mastné kyseliny

    Mononenasycené mastné kyseliny vám při hubnutí pomohou.
    Autor: Shutterstock.com
    A to v jakékoliv podobě. Nasycené mastné kyseliny jsou tuky, které pro nás nepřinášejí vůbec nic dobrého. Nachází se nejčastěji v tučném mase, uzeninách, ale také v některých sladkostech. Nasycené mastné kyseliny mimo to, že ukládají v těle tuk, jsou pro nás zdraví nebezpečné. 

     

    Nejen, že zvyšují hladinu toho špatného cholesterolu v krvi, ale také mohou vést k srdečním onemocněním, diabetu II. typu a vůbec škodí našemu organismu jako celku. Oproti tomu ale stojí nenasycené mastné kyseliny, které jsou naopak zdraví prospěšné. Tuky potřebujeme, stejně jako třeba bílkoviny. Z nenasycených mastných kyselin jsou vhodné třeba ryby nebo ořechy.

  • Caesar salát

    ...
    Autor: Shutterstock
    Nejen on, ale i mnoho dalších salátů může způsobit to, že se vám začne zvětšovat objem břicha. Ale právě salát Caesar je skvělým příkladem. Mimo zeleniny v něm jsou smažené krutony, slanina a majonézová zálivka, takže zástupci špatných tuků. Je pravda, že ve výsledku je to o něco zdravější než třeba kopa hranolek, ale pokud budete na tomto salátu ujíždět dlouhodobě, břicho vám poroste. Na saláty ale nezanevřete. Jen si je připravujte sami doma, budete pak mít kontrolu nad tím, co vše do nich dáváte.
  • Brambůrky

    Hodně soli sníte denně v nejrůznějších potravinách.
    Autor: Shutterstock.com
    I když se to může zdát někomu naprosto zbytečné o tom mluvit, jednou z nejhorších potravin pro vaše břicho jsou bramborové lupínky. Nejen, že svádí k tomu sníst na posezení celý pytlík, ale obsahují spousty nezdravých tuků, nasycených mastných kyselin a solí. Kombinace, která by se vám v jídelníčku vůbec neměla objevit! Pokud vás honí neukojitelná mlsná, raději si nakrájejte do misky třeba okurku, která naopak obsahuje spoustu vody, anebo si dejte hrstičku mandlí, dostanete do sebe zdravé tuky.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji