Letní alkoholické drinky vs. dieta: Dejte si mojito nebo whisky!

  • Letní alkoholické drinky vs. dieta: Dejte si mojito nebo whisky!
    9. srpna  2015 
     06:00

    Odolávat v létě osvěžujícím drinkům není vůbec jednoduché. Naštěstí není zase tak moc čeho se bát! Máme pro vás tipy, po jaké sklence sáhnout, abyste nemuseli mít druhý den výčitky svědomí a aby vaše dieta nepřišla vniveč. Díky nim bude váš denní energetický příjem stále v normě. 

  • Střik z bílého vína

    Skvělou alternativou co popíjet místo piva, je vinný střik.
    Autor: Shutterstock.com
    Na rozjezd nesmí chybět střik z bílého vína. V tomto parném počasí totiž skvěle zastoupí vychlazené pivo, které je na tom co do počtu kalorií i cukru mnohem hůře. Jestliže si dáte vinný střik 2:3 (menší podíl je víno, větší voda), bude vás to stát jen 440 kJ a 2 gramy cukru. Ale kdybyste si dali pivo, bylo by to o 300 kJ a 8 gramů cukru více. Záleží samozřejmě na tom, po jakém vínu sáhnete. Proto berte vždy suché. 
  • Dietní mojito

    Pokud do mojita nedáte cukr, máte rázem dietnější variantu.
    Autor: Shutterstock.com
    Mojito také nemusí být takové zlo, když ho nenapěchujete do poloviny sklenice třtinovým cukrem. Na dietní variantu budete potřebovat bílý rum, sodovku, pár lístků máty, limetku a trochu cukru na okraj skleničky. Limetku nakrájejte na měsíčky a hoďte ji do skleničky společně s mátou. Poté přidejte led, rum a nakonec to zalijte sodovkou. Na okraj skleničky dejte trochu třtinového cukru pro ozdobu a pro drobné zlepšení chuti. Celý nápoj nemá více než 350 kJ a veškerý cukr, který v něm je, je pouze ten, který si do něj uměle přidáte.
  • Vitality vodka

    Zkuste green smoothie s vodkou.
    Autor: Shutterstock.com
    Nemusíte pít vodku pouze s pomerančovým džusem. To je nuda, a navíc do sebe lijete zbytečné kalorie a po večeru stráveném s tímto nápojem budete mít akorát tak slepená ústa. Místo toho zkuste vyměnit oranžový džus za zelený. Do mixéru si dejte okurku, dva stonky řapíkatého celeru, dvě zelená jablka, jeden římský salát, kousek zázvoru, citron a to vše rozmixujte na šťávu. Pak už jen přidejte tolik vodky, kolik chcete. Vzniklá šťáva nemá ani sto kilojoulů a velký panák vodky je od 260 kJ výše, záleží na značce.
  • Limetkové daiquiry

    Limetkové daiquiry
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud netoužíte zrovna po jahodovém daiquiry, máme pro vás nízkokalorickou variantu s minimálním obsahem sacharidů. Připravte si velký panák rumu, limetkovou šťávu, 6 kapek extraktu ze stévie, trochu ledu a mátu na ozdobu. Skleničku ještě předtím, než ji naplníte chutným rumovým drinkem, dejte nachladit do mrazáku, zůstane delší dobu vychlazená. Led rozmixujte a dejte do sklenice, do té pak nalijte vymačkanou šťávu z limetek, rum a zakápněte stévií. Nakonec ozdobte mátou. Výsledek? 167 kJ.
  • Gin fizz

    Gin fizz může být také skvělý dietní koktejl.
    Autor: Shutterstock.com
    Jestli máte rádi něco osvěžujícího, pak je jasnou volbou gin fizz. Budete potřebovat panák ginu, sodovku, kapku stévie, citron a led. Z citronu ukrojte plátek a zbytek vymačkejte. Smíchejte dohromady s ginem, stévií a ledem a vše důkladně promíchejte. Přelijte do větší sklenice a dolijte sodovkou. 450 kJ.
  • Je čas na panáka

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    V případě, kdy vás neuspokojí dámská pití, jako jsou gin fizz nebo mojito, a máte raději tvrdý alkohol, tak si dejte irskou whisky. Její energetická hodnota je 360 kJ a neobsahuje skryté sacharidy, které by vás mohly nemile překvapit. Jestli ale hnědé pití není zrovna vaší největší láskou a raději sáhnete po klasice, pak se nemusíte bát dát si slivovici, která je na tom nutričně stejně. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji