Po kávě zhubnete, po energy drinku přiberete! Co pít během diety?

  • Po kávě zhubnete, po energy drinku přiberete! Co pít během diety?
    28. července  2015 
     06:00

    To, co si během diety můžete dát k jídlu, možná víte naprosto přesně. Stejně jako je vám jasné, jaké jsou zakázané kousky, před kterými raději zavíráte oči, abyste nepodlehli pokušení. Máte ale stejně jasno v tom, co během hubnutí můžete pít, a co nikoliv? 

  • Ovocné džusy

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Ovoce skryté v litrové krabici. Tak to alespoň vypadá, když v obchodě sáhnete po džusu. Přitom byste se tomu při hubnutí měli spíš vyhnout. Tyto nápoje, ačkoliv jde o 100% ovocné šťávy, obsahují spousty cukru. Takže vám rychle stoupne jeho hladina v krvi, což vás nakopne energií, ale po chvíli hladina opět opadne, a vy se tak budete snažit ji vyrovnat něčím jiným. Jde tedy spíše o prázdné kalorie skryté v litrové krabici. Abychom ale nebyli tak radikální – pokud si dáte jednu skleničku, příliš vám to neuškodí, ale v případě celé krabice si musíte uvědomit, že má nápoj stejně kiljoulů jako oběd. 
  • Smoothie

    Díky smoothises ze sezónních surovin si nejen pochutnáte, ale také zhubnete.
    Autor: shutterstock.com
    Hutné koktejly, které dnes seženete ve stáncích téměř na každém rohu, vypadají chutně a hlavně plnohodnotně. Zvláště pokud jsou třeba z borůvek, jahod nebo banánů. Jenže divili byste se, kolik se v nich skrývá cukru. Pokud si na smoothie chcete pochutnat, raději si ho připravte v klidu doma, kde budete mít všechny suroviny pečlivě pod kontrolou a budete mít jistotu, že se do pití nedostane ani kostka cukru. Pokud je pouze z ovoce nebo zeleniny, tak jej v klidu můžete vyměnit za dopolední svačinu. Rozhodně si ale nikdy nemyslete, že je to alternativa doplňující váš pitný režim. 
  • Energy nápoje

    Pokud hubnete, měli byste si dát raději vodu, než energeťák.
    Autor: Shutterstock.com
    Energetickými drinky nejsou pouze ty, které koupíte v plechovce v obchodě a můžete je mixovat s alkoholem, ale i ty, které se běžně prodávají v posilovnách jako doplňky stravy. Už jen jejich barva by nás měla odradit. Podle webu Webmd.com jde o kalorické bomby, které mají ale své výhody, jako jsou různé vitaminy a minerály, které by vám mohly chybět. Pokud se ale snažíte shodit nějaká ta kila, raději než energetické nápoje pijte vodu. Jsou to zbytečné kalorie navíc. Jestli se ale snažíte hlavně nahnat svalovou hmotu, pak si je klidně dejte. 
  • Černá káva

    černá káva
    Autor: Profimedia.cz
    Často tolik zatracovaný nápoj se vám může stát pomocníkem při dietě. Černá káva totiž nemá téměř žádné kilojouly, zato je bohatá na antioxidanty. Navíc pomáhá udržovat nejen mozek, ale i celé tělo v lepší koncentraci a zlepšuje paměť. Neměli byste ale překročit denní příjem 200 až 300 miligramů. Přitom jeden šálek má zhruba 50 miligramů. Větší množství může na váš organismus působit naopak negativně.
  • Latté a ochucené kávy

    Ochucená káva
    Autor: shutterstock.com
    Velkou dietní zradou může být třeba takové latté. I když vypadá jako obyčejná káva s mlékem, skrývá se v něm spousta cukru. Mléko, které se do něj šlehá, je totiž plnotučné, a tak vás jeden hrnek vyjde na něco kolem šesti set kilojoulů a zhruba dvanáct a půl gramu sacharidů. Pokud si jej dáte jednou za čas, nic hrozného se nestane. Ale při dietě by vám přes práh rozhodně neměly přejít ochucené kávy, které bývají nabízeny jako sezonní pochoutky. Ty se se svou energetickou hodnotou mohou vyšplhat stejně vysoko jako oběd. 
  • Zelený čaj

    Zelený čaj je skvělý antioxidant.
    Autor: profimedia.cz
    Jestliže hledáte jakéhokoliv spojence pro hubnutí, pak si vezměte na pomoc i zelený čaj. Ne že by vám pouze jeho pití postačilo k zázračnému úbytku na váze, ale společně se zdravým jídelníčkem zařídí, že půjdou kila dolů rychleji. Obsahuje totiž látky katechiny, které pomáhají nastartovat metabolismus tak, aby účinněji spaloval tuky. Aby však takto fungoval, museli byste vypít dva šálky denně. 
  • Tvrdý alkohol

    Raději než třeba Bailyes si dejte whisky, nebo vodku.
    Autor: Shutterstock.com
    Jeden panák likéru podobného Baileys má stejnou energetickou hodnotu jako oběd. Když si tedy dáte večer v baru tři panáky, znamená to, že jste málem vyčerpali svůj denní příjem energie. Jenže nedodá vám to vůbec žádné živiny, které potřebujete, a rozhodně vás to nezasytí. Pokud si chcete s přáteli připít na zdraví, sáhněte raději třeba po vodce, slivovici nebo whisky. Mnohem lépe ale uděláte, pokud se tvrdého alkoholu vzdáte úplně a dáte si třeba skleničku vinného střiku. 
  • Light nápoje

    Pochutnáváte si na Pepsi? Možná proto, že nevíte, jak se vyrábí
    Autor: Profimedia.cz
    Vůbec jedním z nejhorších nápojů, které si při dietě (a nejen při ní) můžete dát, je nápoj se značkou "light". Tyto nápoje sice neobsahují cukr, ale ten je nahrazen umělými sladidly, která v lidském těle nadělají pořádnou paseku. Akorát své tělo navnadíte na cukr, kterého se mu ale nedostane – bude ho požadovat, proto ho vyhledá někde jinde. Takže se těm kilojoulům navíc nakonec stejně neubráníte. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji