Dietní hit! Zhubněte pět kilo měsíčně díky sacharidovým vlnám

  • Dietní hit! Zhubněte pět kilo měsíčně díky sacharidovým vlnám
    22. července  2015 
     06:00

    Jsou toho plná diskusní fóra. Na sociálních sítích o tom lidé, kteří hledají způsob, jak zhubnout, debatují ostošest. Hitem je dieta nazývaná sacharidové vlny. Vychvalují si ji lidé po celém světě, protože jim pomohla zázračně – a údajně i dlouhodobě – zhubnout. Úspěch je založen na konzumaci sacharidů, neboli cukrů. Ale musíte vědět, jak s nimi zacházet. 

  • Co jsou sacharidové vlny?

    Vyzkoušejte hubnout pomocí sacharidových vln!
    Autor: Shutterstock.com
    Původně byly sacharidové vlny určeny hlavně pro kulturisty, kteří se před soutěží potřebovali zbavit maxima podkožního tuku, aby jim na vytvarovaných postavách zbyly jen svaly a nic jiného. V posledních pár letech se toho ale chytli i "dietáři", kteří si z toho udělali vlastní způsob hubnutí. Když to funguje u svalovců, proč by to nemohlo fungovat i u nich, že ano? 

     

    Je to jednoduché. Po celou dobu jsou základní složkou jídelníčku sacharidy, které si dávkujete v různých vlnách. Jeden den tedy máte jejich denní příjem vyšší, další den zase nižší. Podle webu Eat to Perform touto dietou zaktivujete hormon leptin, který pomáhá hubnout a urychluje funkci metabolismu. Tím, že tělu dodáváte sacharidy v určitém množství, ho vlastně držíte neustále v pozoru a nutíte spalovat tuky. 

  • Máme tedy jíst pouze sacharidy?

    Kromě sacharidů byste měli jíst i bílkoviny.
    Autor: Shutterstock.com
    Jídelníček ale rozhodně není založen pouze na samých sacharidech. Kila by možná šla dolů i tak, ale brala by si s sebou místo tuku svalovou hmotu, což nikdo, kdo chce zhubnout, rozhodně nepotřebuje. Takže podstatnou složkou jídelníčku jsou i bílkoviny, které pomůžou udržet svaly tam, kde mají být. 

     

    Bílkoviny by se ve stravě měly objevovat hlavně v ty dny, kdy je méně sacharidů, abyste netrpěli hlady a tělo mělo stále z čeho čerpat energii. Stejně je to s tuky. V dny, kdy jste plni sacharidů, byste jich měli do sebe dostat minimum, a naopak v dny, kdy máte od cukrů pauzu, byste nějaké měli přijmout, abyste vůbec byli schopni normálně fungovat. 

  • Jaké sacharidy můžeme jíst?

    Sacharidy do jídelníčku patří, jsou zdrojem energie. Musíte ale rozlišovat mezi jednotlivými cukry.
    Autor: Shutterstock.com
    Pro ty, kteří se radovali, že se budou ládovat čokoládou, bílým pečivem a pít slazené limonády, máme špatnou zprávu. Sacharidové vlny spočívají v příjmu složených sacharidů, které pocházejí hlavně z celozrnných obilovin a luštěnin. Tedy třeba z quinoy, celozrnného pečiva, čočky, rýže, brambor, ovesných vloček, pohanky, jáhel. 

     

    Jednoduché sacharidy by v této dietě měly být pouze ve formě ovoce, nikoliv rafinovaných cukrů a nezdravých sacharidů, které se skrývají ve sladkostech nebo třeba v bílém pečivu. 

     

    Bílkoviny doplníte bílým masem, ať už kuřecím, krůtím nebo různými rybami. Občas si můžete dát i červené, ale vybírejte takové, které má minimální obsah tuku, jako je třeba vepřová panenka. Do jídelníčku si zařaďte i vejce.

  • Jak vypadají jednotlivé vlny?

    Dietu je dobré držet zhruba čtyři až šest týdnů.
    Autor: profimedia.cz
    Optimální doba, po kterou je dobré držet sacharidové vlny, je čtyři až šest týdnů. A příjem sacharidů by – podle webu Time to Fit – měl v těchto dnech vypadat zhruba takto: pondělí téměř žádné sacharidy, úterý 100 gramů, středa 300 gramů, čtvrtek opět téměř žádné, pátek 100 gramů, sobota 300 gramů, neděle opět téměř žádné. Toho by se měl člověk držet první a třetí týden. Druhý a čtvrtý týden vypadá jídelníček takto: pondělí opět téměř bez sacharidů, v úterý 200 gramů, ve středu a ve čtvrtek téměř žádné sacharidy, v pátek 200 gramů, v sobotu téměř žádné a v neděli 400 gramů. 

     

    Není ale dobré držet se přesně této gramáže. Počet sacharidů se odvíjí od tělesné hmotnosti člověka. A to přímo úměrně. Proto pokud se rozhodnete pro sacharidové vlny, měli byste si nechat sestavit jídelníček od odborníka. Zajistí, že budete mít všeho dostatek, a vaše tělo tak nebude strádat.

  • Nevýhody sacharidových vln

    Při dietě si dejte pozor na jojo efekt.
    Autor: Shutterstock.com
    Problém může nastat tehdy, když si člověk sestaví jídelníček sám podle kusých informací, čímž může docílit toho, že nebude mít dostatečný energetický příjem. Kromě toho platí, že pokud nebude dodržovat příjem bílkovin, může docílit úbytku hmotnosti, ale nikoliv na tucích, ale na svalech. Pouhá dieta vás nespasí, nezapomínejte ani na pravidelný pohyb, alespoň třikrát týdně. Kromě toho buďte obezřetní a dávejte si pozor, aby se po skončení redukčního jídelníčku neobjevil jojo efekt.
  • Vše, co potřebujete vědět o sacharidech

    Video se připravuje ...
    Tmavé pečivo se hodí k hubnutí? Zapomeňte! Je to složitější  • VIDEO: Vím co jím

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji