Máte před spaním hlad? Víme, co si dát k druhé večeři, abyste nepřibrali

  • Máte před spaním hlad? Víme, co si dát k druhé večeři, abyste nepřibrali
    20. července  2015 
     06:00

    Známe to asi všichni: od večeře uběhly tři hodiny. Spát se vám ještě nechce, ale žaludek se ozývá, že by si něco dal. Zakončit den pytlíkem chipsů nebo kopcem zmrzliny před televizí se vám taky nechce. Ale vydržet až do rána? Máme pro vás dobrou zprávu: druhou večeři si upírat nemusíte. Naopak může mít i výhody: vyhnete se nezdravému dlouhému hladovění a tělo připravíte na pořádný odpočinek. A pokud si vyberete správná jídla, nepřiberete. A která to jsou?

  • Bílý jogurt

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud máte chuť na zmrzlinu, dejte si místo ní raději bílý jogurt, 150 gramů. Chuť na sladké vám pomůže zahnat hrstka ovoce. Mějte ho doma připravené, do jogurtu jsou ideální borůvky, maliny, jahody.

  • S ovocem opatrně

    Pomerančovou kůru rozhodně nevyhazujte do koše!
    Autor: Shutterstock
    Pokud máte pocit, že ovocem nic nezkazíte, v deset večer to nemusí být úplně pravda. Máte-li chuť na ovoce, zvolte nějaké méně sladké: pomeranč, grapefruit nebo jablko. Pro někoho by to mohlo být ale příliš kyselé, záleží na trávení každého z nás.

  • Zelenina je dobrá volba

    Při zavodnění organismu musíte tělu dodat dostatek tekutin. Krom čisté vody je získáte i z ovoce a zeleniny, jako jsou okurky.
    Autor: Shutterstock.com
    Zelenina je naopak nejlepší, po čem můžete sáhnout. Zkuste mít pro tyto případy po ruce nakrájenou mrkev, okurku, řapíkatý celer, ředkvičky nebo papriku. Můžete ji namáčet do jogurtového dipu, který si také jednoduše vyrobíte předem: v bílém jogurtu rozmícháte bylinky (bazalku, oregano) se solí a citronovou šťávou.

  • Chipsy? Zkuste zeleninové!

    Kapustové chipsy
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud vás honí spíše chuť na slané, mohou pro vás být řešením zeleninové chipsy. Dají se vyrobit pouhým sušením z mrkve, řepy, celeru nebo i kapusty. Většinou se naloží do směsi vody, jablečného octa a trochy olivového oleje, pak se přidá koření (většinou pepř a sůl, dá se přidat i bazalka) a poté se chipsy suší v sušičce nebo v troubě. Můžete si vyrobit do zásoby třeba u kamarádky.

  • Sýr

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Další vhodnou variantou, jak zahnat večerní hlad a chuť, je kus tvrdého sýra. Obsahuje bílkoviny, jen pozor, aby nebyl moc tučný – měl by mít do 31 procent tuku v sušině. Pamatujte na pravidlo: od večeře by měly uplynout tři hodiny a do spánku byste měli mít ještě asi tak hodinu.

  • Pozor na ořechy

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    S ořechy opatrně – měly by být přírodní, tedy ne dosolované, pražené nebo jinak upravované. A měla by vám jich stačit opravdu jen hrstka. Vhodnější jsou například mandle nebo pistácie, nevhodné jsou arašídy, vlašské ořechy, makadamové nebo kešu.

  • Semínka

    Semínka chia
    Autor: profimedia.cz
    Zdravé mastné kyseliny dodají vašemu tělu i semínka. Zkuste hrstku slunečnice nebo sezamu. V poslední době jsou hitem semínka chia, která jsou výborným zdrojem omega-3 mastných kyselin, a mají tak dobrý vliv na kardiovaskulární systém. Zkuste dvě až tři čajové lžičky.

/
Autor: is

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji