- 16. července 2015 05:55
Špatná zpráva: dochucovadla, jako jsou majolka, tatarka, kečup nebo hořčice, mohou způsobit, že vaše váha půjde nahoru. A nějaká dobrá k tomu? Ani při hubnutí se jich nemusíte vzdát úplně. Odborníci z iniciativy Vím, co jím radí, abyste se pečlivě dívali na etikety – pak se jich nemusíte bát, ani když se snažíte o dietní jídelníček.
Majonéza jako největší zlo?
MajonézaAutor: profimedia.czMožná vás to překvapí, ale ani odborníci na hubnutí vám majonézu nezakážou. "Ale pouze v případě, že je vyrobena z kvalitních rostlinných olejů, pasterizovaných vajec a malého množství soli," říká Petr Havlíček z iniciativy Vím, co jím. A samozřejmě záleží na množství! Podle něj je zásadní, abyste se zajímali o obsah nasycených mastných kyselin – měly by tvořit maximálně 30 procent celkového obsahu tuků.
Kolik majonézy, tatarky nebo kečupu můžete?
...Autor: Shutterstock.comLžička majonézy do salátu, z nějž se nají celá rodina, jistě nikoho do klubu obézních nepřivede, ale chlebíček se lžící takového dochucovadla už to dokázat může. Vyplatí se proto sledovat, jaká je energetická vydatnost dochucovadel, ať už jde o majolku, tatarku, kečup nebo třeba hořčici.
Jak se vyznat v etiketách?
Video se připravuje ...Nebo jinak – zatímco jedna lžíce kečupu má zhruba 50 kilojoulů (asi jako jeden kousek jablka), lžíce běžné majolky má klidně skoro 300 kilojoulů, což je více než půlka rohlíku. Tatarka má v průměru 200 kilojoulů, a není tak na tom zásadně lépe.
Pro představu: jedna polévková lžíce má cca 10 ml – podívejte se na obal a hodnotu na 100 gramů nebo 100 mililitrů vydělte deseti.
Jak se postavit k dresinkům
dresingAutor: Shutterstock.comSamostatnou kapitolou jsou dresinky – u nich uděláte lépe, když si je vyrobíte doma, většina kupovaných má nevhodné složení.
Iniciativa Vím, co jím a piju je součástí globálního programu The Choices Programme, který umožňuje spotřebitelům lepší orientaci v nabídce potravin. Program vznikl na základě výzvy Světové zdravotnické organizace a Organizace OSN pro výživu a zemědělství. Právě tyto organizace upozornily na vybrané živiny, jejichž nadměrná konzumace výrazně zvyšuje riziko vzniku civilizačních chorob.
/
Klíčová slova: