Týdenní strategie: 7 kroků k úspěšnému hubnutí

  • Týdenní strategie: 7 kroků k úspěšnému hubnutí
    13. července  2015 
     06:00

    Kolikrát jste to už zkusili a řekli si: od zítřka bude všechno jinak! Začnu jíst dietně, nakoupím jenom zdravé potraviny a z rohlíku s máslem a chipsů se stanou nepřátelé číslo jedna. Takhle to vydržíte týden, možná měsíc, ale po nějaké době už zase vesele v jedenáct večer pátráte po tom, co byste mohli slupnout před televizí. Možná právě pro vás bude výhodnější zkusit to trochu jinak: krůček po krůčku. Přinášíme sedmidenní plán, jak začít s dietou a postupně zapojit zdravé návyky nenásilně do života.

  • Nasnídejte se

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Většina lidí čeká na nějaký vhodný okamžik pro to, aby začala s dietou. Nový rok, narozeniny, prvního dubna, aby to stihli do plavek. Nám bude stačit prostě to, že je pondělí. Začneme zvolna – zdravou snídaní. Tělo prostě nemá dlouho hladovět a ráno potřebuje doplnit energii. Pokud jste až dosud snídani vynechávali, zkuste to pomalu. Nejdřív sklenici čerstvě vymačkané šťávy. Pak přidávejte ovoce, vločky nebo kousky celozrnného pečiva. Později už třeba zvládnete zdravou snídani, například plátek celozrnného chleba se šunkou nebo tvarohovým sýrem, pár kousků zeleniny nebo vločkovou kaši s ovocem.

  • Zaměřte se na pohyb

    schody
    Autor: Shutterstock.com
    Začněte dnes den pohybem. Je jedno, jestli si půjdete doma udělat pár protahovacích cviků a dřepů, zaběhat si nebo do posilovny. Vaše tělo to probere lépe než šálek ranní kávy. Pokud se na cvičení necítíte, zkuste jít alespoň do práce kousek pěšky nebo vynechte výtah a vyběhněte do patra po svých. Vaše tělo se vám odmění tím, že začne spalovat rychleji.

  • Nakupte

    .
    Autor: Shutterstock
    Dnešek věnujte nákupu. Dietní jídelníčky a tipy na zdravé potraviny znáte asi zpaměti. Nemusíte hned nakoupit na celý týden a všechno dietní. Zkuste si jen nakoupit víc ovoce a zeleniny, bílé pečivo nahradit celozrnným a taveňák tvarohovým sýrem. A pytlík mandlí na večer, až budete mít na něco u televize chuť. Vezměte si jen hrstičku a zobejte.

  • Naplánujte další týden

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud byste dneska zvládli všechny tři předchozí tipy najednou, můžete si gratulovat. Pohyb, snídaně a dostatek ovoce a zeleniny, tak by to mělo vypadat. Svůj dobrý pocit využijte k plánování příštího týdne: kdy se půjdu více hýbat? Pojedu na kole, na bruslích, půjdu si zacvičit? Stanovte si pevný den i hodinu. Můžete se motivovat drobnou radostí, kterou si dopřejete, když cvičit budete.

  • Vytrvejte

    Zkuste pár cviků na krásný zadeček.
    Autor: Shutterstock.com
    Pátek! Podle výzkumů je to den, kdy má člověk největší chuť se všemi dietami a předsevzetími praštit. Myslete na to, že zrovna vy nemusíte být mězi těmi 85 procenty, která svá rozhodnutí posílají k šípku. Podle některých žen funguje malý trik: vzít si na sebe upnuté kalhoty. Po celý den jim připomínají jejich dietu a hlavně ty čtyři dny, které už svému plánu věnovaly. To není málo, tak by byla škoda to pokazit.

  • Alespoň jedna drobnost

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Sobota! Je neuvěřitelné, čím vším se výzkumy zabývají, ale podle časopisu Obesity sníme v tento den až o 236 kalorií více než v jiné dny. Člověk nemusí číst statistiky, aby mu to už ráno bylo jasné podle toho, co ho čeká: rodinný oběd? Večírek s přáteli? Zkuste se v předstihu zamyslet nad tím, kde na vás čekají kalorická úskalí, a vymyslete strategii, jak se jim vyhnout. Stačí drobnosti. Při rodinném obědě si dejte jen malou porci nebo nahraďte brambory zeleninou. Na večírku pijte místo piva nebo vína jen střik.

  • Vypněte

    Na tůry se můžete vydat s přáteli.
    Autor: Profimedia.cz
    Udělejte si volno od všech myšlenek na dietu, zdravá jídla, počítání kalorií a užijte si den. Jen jednu věc si slibte: že něco podniknete. Výstava, procházka, návštěva přátel nebo výlet s rodinou. Pohyb i zážitek vám udělají dobře na těle i na duši a vy máte skvělou motivaci pokračovat.

/
Autor: is

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji