Co je horší? Chleba se sádlem, nebo s nutellou?

Co je horší? Chleba se sádlem, nebo s nutellou?
2. července  2015 
 06:00

Když začala před několika dny francouzská ministryně životního prostředí Ségolène Royalová brojit proti nutelle, nešlo jí příliš o zdraví, ale spíše o palmy, z nichž se vyrábí palmový olej. Výrobci ho pro své produkty používají stále častěji, takže deštné pralesy mizí. Ale jak se tento olej snese s naším zdravím? 

V posledních týdnech to skoro vypadá, že naším největším nepřítelem se stává oříšková pomazánka Nutella. A to proto, že jednou z jejích složek je palmový olej. Pokud pro tuto chvíli odhlédneme od životního prostředí a budeme řešit jen to, jak působí na náš organismus, můžeme si trochu oddychnout. I když ne moc.

 

Palmový olej není zdravý a měli bychom si na něj v jídelníčku dát pozor. Nicméně v menší míře neškodí. Tím hlavním důvodem, proč byste na sladké oříškové pomazánky měli zapomenout, je celkově vysoký obsah tuků a cukrů, a tím pádem vysoká energetická hodnota. 

Palmový olej se vyrábí z těchto plodů.
Autor: Shutterstock.com

 

V rozumné míře neškodí

 

Potvrzuje to i profesorka Jana Dostálová, členka Fóra zdravé výživy: "Ono záleží, co k té nutelle ještě jíte. Hodnotí se celková strava, příjem mastných kyselin, těch negativních. Naštěstí transmastné kyseliny už pomalu mizí a jsou nahrazovány sycenými. Musíme to ale posuzovat z hlediska celé diety. Když si ráno namažeme jeden krajíc chleba s nutellou, nic se nestane," říká.

 

Je ale logické, když palmový olej pro mnohé představuje strašáka, protože jeho složení není zrovna nejlepší. Ale bez mastných kyselin, kvůli tuhé konzistenci výrobků, se neobejdeme. "Pokud se konzumuje v rozumném množství, není tento olej nebezpečný," uklidňuje profesorka Dostálová. Předpokládá také, že se v budoucnu najdou i jiné možnosti, aby se palmový tuk nemusel používat. Ale zatím to z technologického hlediska nelze.

 

Doplňte ho jinými oleji

 

I když se o palmovém oleji mluví v poslední době ve spojitosti právě s oříškovou pomazánkou, najdete jej prakticky ve všech potravinách, které obsahují tuhý tuk. Výrobci ho mají rádi i kvůli jeho nízké ceně. Často bývá doplněn ještě dalšími oleji. "Takže pokud uvidíme palmový tuk, nemusíme se hned bát. Ale musíme jej konzumovat v rozumném množství a doplnit ho tuky s pozitivním složením, tedy rostlinnými oleji, jako jsou třeba řepkový nebo slunečnicový," uklidňuje profesorka Dostálová.

Sádlo
Autor: shutterstock.com

 

Tvrdí se, že v případě palmového oleje jde o tuk mnohem horší, než jsou některé živočišné – jako třeba sádlo. Ale ani na toto tvrzení se nelze dívat takto jednostranně. Oproti rostlinným tukům mají živočišné tu nevýhodu, že obsahují cholesterol. V případě zmíněného sádla hraje poměrně zásadní roli i to, čím bylo prase živeno.

 

Je tedy lepší si dát ke snídani chleba s nutellou, nebo se sádlem? Podle profesorky je dobré to střídat, protože základem všeho by měla být pestrá strava.

 

Pokud už se rozhodnete pro sádlo, sáhněte po tom měkčím. Čím je tužší, tím více nasycených mastných kyselin obsahuje. V případě nutelly to nikdy nepřehánějte, protože nejen pro zdraví, ale ani pro vaši siluetu není dobré jíst něco, co je ze sedmdesáti procent tvořeno tukem a cukrem. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji