Seriál: Zkuste víkendový detox! Máme pro vás 5 tipů na dietu

  • Seriál: Zkuste víkendový detox! Máme pro vás 5 tipů na dietu
    12. června  2015 
     06:00

    Ačkoli přibývá výzkumů, které ukazují, že detoxikační kúry coby očista organismu žádné zázračné účinky nemají, o hubnutí to neplatí. Stačí den dva hodně odlehčené stravy, aby se váš lenivý metabolismus zrychlil a spaloval více kilojoulů. Pokud vyzkoušíte víkendový detox, který vychází z tipů na webech Livestrong.com a Sheknows.com, můžete se už od pondělí těšit z toho, že vám hubnutí půjde snáze. Zároveň pro vás bude jednodušší dodržovat dietní jídelníček. 

  • Co můžete potřebovat, abyste zvládli víkendový detox?

    Citrony jsou skvělými pomocníky na úklid. Věci vyčistí i provoní.
    Autor: Shutterstock.com

    Naplánujte si detox předem – kvůli tomu, abyste si předem nakoupili všechno, co budete potřebovat, a zároveň kvůli tomu, abyste si na víkend neplánovali žádnou náročnou pohybovou aktivitu. Neznamená to, že byste měli ležet na gauči, ale lehčí vycházky jsou lepší než celodenní horská túra nebo desítky kilometrů na kole. 

  • Pozor, nejde o hladovku

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Mnoho lidí se mylně domnívá, že detox rovná se hladovka. Tak to ale být nemusí a my vám to ani nedoporučujeme. I když na jeden či dva dny to není – za předpokladu, že budete dost pít – nebezpečné. Ideální víkendový detox nicméně vypadá spíše jako více či méně odlehčený jídelníček doplněný o některé obzvláště zdravé potraviny. 

  • Detox číslo jedna: extrémem je Master Cleanse

    Voda s citronem
    Autor: Shutterstock.com

    Extrémem mezi víkendovými detoxikačními programy je ten, který se nazývá Master Cleanse – dva dny se popíjí pouze směs citronové šťávy, filtrované vody, bio javorového sirupu a kajenského pepře. Vznikl ve 40. letech minulého století a je populární zejména mezi herečkami, které si s jeho pomocí ladí postavu do role. Vedlejším efektem je určitá projímavost. Pozor proto na to, že i když díky tomuto detoxu shodíte až několik kil, půjde z větší části o vodu. 

  • Detox číslo dvě: vyvážená strava

    Odborníci do pravého salátu Ceasar dávají kousky sardelek a vejce na ztraceno. My jsme si pro vás však připravili rychlejší variantu.
    Autor: Profimedia.cz

    Víkendový detox může mít podobu vyvážené stravy – základem tohoto předpisu jsou čtyři jídla denně, ovšem nejsou to jídla, na jaká jste běžně zvyklí. 

    • Den začíná tím, že si dáte pokrájený celý grapefruit.
    • Zhruba hodinu a půl potom si dejte waldorf salát s nakrájenými jablky, sekanými ořechy, celerem a rozinkami, přihodit můžete třeba borůvky; přidejte lžíci řepkového oleje, citronovou šťávu a trochu skořice a mletého zázvoru (ty předtím rozmíchejte ve čtyřech lžících vody).
    • Třetím jídlem dne by se měl stát listový salát z rajčat, okurky, paprik, celeru a špenátu, k němuž přidáte jogurt, salsu a sekané avokádo.
    • K večeři si naservírujte rybí filé dušené na lžičce másla s pokrájeným mangem, jahodami, avokádem a trochou kajenského pepře.

    Ideálním nápojem je mátový nebo zelený čaj. 

  • Detox číslo tři: probiotická dieta

    bílý jogurt
    Autor: Shutterstock.com

    Tuhle dvoudenní detoxikační kúru doporučuje dietoložka Anna Luque, podle níž je potřeba trávicí soustavu povzbudit tím, že z jídelníčku alespoň na víkend vyřadíte zpracované potraviny, pšenici, cukr, ocet a pasterované mléko.

    Doporučuje lidem, aby vsadili na jogurty, protože jsou plné probiotik – během víkendového detoxu byste měli jíst třikrát denně 200 ml kvalitního řeckého jogurtu, kromě toho množství ovoce a zeleniny, případně lehké, doma připravené pokrmy v malých porcích. 

  • Detox číslo čtyři: bylinné čaje a luštěniny

    Lipový čaj
    Autor: Shutterstock.com

    Tenhle třídenní detox se šíří pod jménem Detox to Retox – jeho autoři slibují především očistu organismu, vy ho můžete brát jako cestu k očistě jídelníčku a nastartování hubnutí. Základem jsou bylinkové čaje, kromě toho se jí strava z celých zrn a luštěnin. Denně se mají vypít tři sklenice míchaných bylinných čajů, zároveň si připravujte jednoduché pokrmy ze zrn a luštěnin (quinoa, fazole), listové a brukvovité zeleniny (kapusta, květák, řepa, chřest) a ryb (losos, tuňák nebo bílá ryba).

  • Detox číslo pět: organické džusy a syrové potraviny

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Základem tohoto předpisu na detox je alkalicky vyvážená dieta – živé, syrové a veganské jídlo a zastudena lisované bio šťávy pro organickou detoxikaci. Je samozřejmě na vás, do jaké míry budete trvat na tom, aby byly použity suroviny bio, i to, co přesně si dopřejete. Někdo například pije celý víkend pouze ovocné a zeleninové šťávy, které případně doplní většími porcemi ovoce a zeleniny. Někdo si dá jednou denně například nějaké vegetariánské jídlo. Důležité je omezení tuků, povinné naopak není úplné vynechání cukrů. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji