Chystáte se na oběd nebo večeři do restaurace a bojíte se o svou linii, protože si hlídáte celkový denní energetický příjem? Pravidlo číslo jedna má dva body a zní: musíte pečlivě číst jídelní lístek, a navíc se ptát obsluhy. Tak to doporučují odborníci z inicativy Vím, co jím. Protože i dvě podobná jídla mohou mít velký rozdíl, pokud jde o počet kilojoulů v jedné porci. A zdánlivě dietní salát může být učiněnou energetickou bombou.
Pizza k obědu? Zapomeňte. Nebo ne? V zásadě patří tohle jídlo mezi příklady toho, jak by jídlo v restauraci prostě vypadat nemělo – pokud chcete hubnout. Ale ani u tohoto jídla nemusí být tak zle, jen je potřeba si vybrat takovou pizzu, která bude mít co nejnižší počet kilojoulů.
"Vyhýbejte se pizze, která je obložená salámy, slaninou nebo tučnými sýry," vysvětluje v našem videu nutriční specialista Petr Havlíček a radí zároveň, co a jak si z jídelního lístku vybrat, pokud nechcete zůstat jen u salátů z listové zeleniny, které také nejsou ideální, protože nezasytí.
Nejde samozřejmě jen o klasické obědy a večeře, protože do restaurací chodíme i s přáteli třeba na pivo. A většinou nás přepadne hlad – co si tedy dát k tomuto nápoji? "Bůčková pomazánka s chlebem asi nejlepší nebude," komentuje jednu z hospodských nabídek Petr Havlíček a zároveň vám poradí mnohem vhodnější alternativy.
Iniciativa Vím, co jím a piju je součástí globálního programu The Choices Programme, který umožňuje spotřebitelům lepší orientaci v nabídce potravin. Program vznikl na základě výzvy Světové zdravotnické organizace a Organizace OSN pro výživu a zemědělství. Právě tyto organizace upozornily na vybrané živiny, jejichž nadměrná konzumace výrazně zvyšuje riziko vzniku civilizačních chorob.