- 23. dubna 2015 06:00
Na naši chuť na sladké například ve chvíli, kdy nás někdo naštve, se lze dívat jako na roztomilý nešvar. Nebo jako na projev těžké závislosti, která nám ničí linii i zdraví. Že je to přehnané? Bohužel, stále více odborníků tvrdí, že nikoliv. Cukr navíc není jen v čokoládě a dalších zjevných sladkostech, ale přidává se i tam, kde bychom ho vůbec nečekali – třeba ve zdánlivě slaném pečivu, uzeninách nebo polotovarech. Naší touze po sladkém se věnuje i nový český dokument Cukr blog.
1. Proč se o cukru mluví až teď?
...Autor: Shutterstock.comSamozřejmě asi všichni víme, že po cukru se přibírá, protože je to vlastně čistá energie. Rozlišujeme také různé druhy cukru, ať už jde o cukr řepný či třtinový (pokud se jedná o zdraví či obezitu, je to vcelku prašť jako uhoď), nebo různé jiné druhy cukrů, jako třeba ovocný nebo hroznový. Ale v čem tkví jeho nebezpečí? Nejde zdaleka jen o kilojouly v něm ukryté, další stinné stránky ukazuje třeba nový český dokument Cukr blog – natočila ho Andrea Culková. O problematiku se začala zajímat v době, kdy onemocněla těhotenskou cukrovkou, ačkoli ta přímo s cukrem nesouvisí a porodem zase přejde. Připomíná mimo jiné to, že o nebezpečí cukru se poprvé začalo mluvit už v 70. letech minulého století, ale kritické hlasy zase utichly. Teď už je podle ní čím dál jasnější, že cukr nám škodí.
2. Co s námi dělá cukr?
...Autor: Shutterstock.comPodle bojovníků proti cukru tato potravina narušuje přirozený metabolismus a přispívá k ukládání tuků, které samy o sobě zase tak nebezpečné nejsou, pokud to s nimi vyloženě nepřeháníme. Zákeřnost cukru tkví mimo jiné v tom, že je to vlastně nová látka, na kterou lidské tělo není stavěné. A my to přitom s jeho konzumací přeháníme, v různých podobách ho sníme desítky kilogramů ročně. Udává se, že až čtyřicet. Jakmile si dáme něco sladkého, přinutíme tělo, aby vyrobilo množství inzulinu, který pomáhá vyrovnat hladinu krevního cukru – ten však v důsledku toho kolísá a my za chvilku máme zase hlad. Na něco sladkého.
3. Hořká pravda aneb látka nebezpečná jako tabák
...Autor: Shutterstock.comJedním z velkých zastánců myšlenky, že cukr nám škodí, je americký pediatr a endokrinolog Robert Lustig. Už v roce 2009 vystoupil s přednáškou nazvanou Cukr: hořká pravda, později na stejné téma napsal i knihu. Nazval ji Skrytá pravda o cukru, obezitě a nemocích (česky vyšla jako Cukr – náš zabiják). Lustig tvrdí mimo jiné, že je na místě chápat cukr jako nepřítele, a to podobně nebezpečného jako tabák. Podle něj cukr způsobuje doslova záchvaty hladu v důsledku kolísání krevní hladiny cukru, které jen málokdo dokáže ovládat vůlí. Podle něj je řešením zaměřit se na hladiny hormonů v těle, které ovládají hlad či stres. Tvrdí, že nestačí lidem říkat, aby zhubli, považuje to dokonce za nebezpečné, protože je nutné změnit celkový přístup k jídlu a pochopit, proč a co a kdy jíme. Jedním z klíčů má být náš přístup k cukru.
4. Zpomaluje cukr vývoj?
...Autor: Shutterstock.com5. Kde všude je cukr
Čokoládové placičky s jahodamiAutor: Shutterstock.comZapomeňte na to, že nebezpečí rovná se jen čokoláda, bonbony, koláče nebo prostě cukr do kafe či čaje. Je totiž i tam, kde byste ho nečekali. Kritici nejvíce brojí proti rafinovanému cukru, ale zdá se, že minimálně stejnou hrozbu představuje glukózo-fruktózový sirup. Je tekutý a levný a mezi výrobci potravin stále oblíbenější. Používá se do pečiva, limonád, ale třeba také do uzenin či polotovarů. A přibírá se po něm ještě víc než po cukru řepném nebo třtinovém, protože fruktóza, kterou obsahuje, mnohem více přispívá k ukládání tuku mezi vnitřními orgány.
/