Tajný tip na hubnutí: Sýr cottage. Zhubnete rychleji a navždy!

  • Tajný tip na hubnutí: Sýr cottage. Zhubnete rychleji a navždy!
    15. dubna  2015 
     06:00

    Jaká potravina by vám v jídelníčku neměla chybět? Rozhodně sýr cottage, který se v posledních letech těší stále větší pozornosti. Není se čemu divit. Obsahuje samé dobré věci, které podporují hubnutí a nezatíží nijak organismus. Naopak – kromě toho, že sýr cottage pomůže s hubnutím, prospívá i našemu zdraví.

  • Co to vlastně cottage je?

    Cottage je plný bílkovin, které jsou pro vás během hubnutí nezbytné.
    Autor: Shutterstock.com
    Cottage, jehož tradice spadá až do sedmnáctého století, se u nás větší pozornosti začal těšit až v posledních letech. Jde o jemný sýr, který se nevyrábí pomocí zrání, jako to bývá u jiných druhů, ale prokysáním. Od toho je odvozena i jeho mírně nakyslá chuť. V kvalitním sýru cottage byste neměli najít nic jiného kromě mléka, smetany, mléčné kultury a trochy soli. Případně syřidla. Obsahuje ideální množství živin potřebných pro správné hubnutí, proto je pro dietu přímo vhodný. Co se týče počtu kilojoulů, je na tom mnohem lépe než třeba lučina nebo gervais. 
  • Je to bohatý zdroj minerálů a vitaminů

    Cottage sýr
    Autor: profimedia.cz
    Asi nejdůležitějším minerálem, který sýr cottage obsahuje, je vápník. Alespoň z hlediska hubnutí. Spousta lidí si tento minerál spojí s tvorbou a posilováním kostí. On však toho zvládá mnohem více. Mléčné výrobky bohaté na vápník totiž pomáhají při odbourávání tuků v důsledku jeho působení na metabolismus. Je toho však mnohem více. Třeba vitamin A, který je zde hojně zastoupen, podporuje zdravý růst buněk podílejících se na udržení imunitního systému. Dalším zástupcem je například sodík, který zase pomáhá regulovat hladinu krevního tlaku. 
  • Bílkoviny hrají prim

    Cottage si můžete dát klidně s kouskem celozrnného pečiva ke snídani.
    Autor: Shutterstock.com
    Velkým argumentem, proč jíst během hubnutí sýr cottage, jsou bílkoviny. Každá buňka ve vašem těle je totiž obsahuje, a aby se buňky mohly obnovovat a mohly správně fungovat, potřebují stále nový přísun bílkovin. Ve chvíli naprosté nouze je tělo schopno mobilizovat bílkoviny v těle a využít je jako zdroj energie. Každopádně pokud zrovna hubnete, měly by tyto živiny představovat zhruba 30 % veškerého denního příjmu potravin. A ve spojení s dostatečným pohybem docílíte toho, že budete spalovat akorát tuky a zároveň posilovat svalovou hmotu. 
  • Nízký obsah tuků

    Sýr cottage má velmi nízký obsah tuku.
    Autor: Shutterstock.com
    Jeho nespornou výhodou je i to, že ačkoliv má bílkovin dostatek, tuku obsahuje poměrně střídmě. Ve většině případů se pohybuje mezi 4 až 5 % tuku. Není to ale u všech, proto v obchodě pozorně vybírejte. Mohli byste totiž narazit i na takové, které mají až 20 %. V takovém případě byste na něj, jako na dietního specialistu, spoléhat rozhodně neměli. 
  • Ke snídani, ke svačině... Prostě kdykoliv

    Sýr cottage je skvělý i s ovocem.
    Autor: Shutterstock.com
    Je jedno, kdy si ho během dne dáte. Protože nemá příliš vysoký obsah sacharidů, můžete si ho bez problémů dát i v odpoledních hodinách. Ideální je ale jako snídaně nebo dopolední svačina, kdy vám dodá potřebnou energii na zbytek dne. Hlavně jeho glykemický index se pohybuje poměrně nízko, takže nemusíte mít strach z toho, že by vás brzy začala honit mlsná. Navíc sýr nemusíte jíst pouze na slaný způsob. Přidejte si do něj trochu ovoce nebo medu. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji